Beroepsmatige zitter en yoga, een gouden combi!
Leestijd: 3 minuten

Beroepsmatige zitter en yoga, een gouden combi!

Sinds 2 jaar ben ik een yogi oftewel, beoefen ik yoga. Dat klinkt spannender dan het is hoor. Ik fiets gewoon met mijn matje van de Kruidvat naar een yogacentrum bij mij in de buurt. Daar volg ik iedere week samen met acht vrouwen en één man een uur lang de instructies van onze yoga juf. De laatste tien minuten doen we nog een ontspanningsoefening en dan fiets ik, als herboren, weer naar huis.

Steeds meer mensen hebben een zittend beroep, de zogenaamde “beroepsmatige zitter”. Ook wordt steeds duidelijker wat een zittend beroep betekent voor jouw gezondheid, en dan vooral in negatieve zin. Daarom is het goed om te kijken hoe jij hierin de juiste balans kunt vinden.

Lees ook: Tips van een ergocoach voor een gezonde werkhouding

Voor mij persoonlijk heeft yoga geholpen bij het verminderen van klachten aan mijn schouders en nek. Maar ik ervaar zowel fysiek als mentaal nog veel meer voordelen. In deze blog wil ik je meenemen in wat yoga nu eigenlijk is en wat het voor jou, als beroepsmatige zitter, kan betekenen, vandaag al 😊

Wat is yoga?

Yoga is in het kort eigenlijk een oefening die je geest en lichaam samenbrengt. Het omvat ademhalingsoefeningen, meditatie en poses die je lichaam helpen ontspannen en stress te verminderen. Er zijn tal van soorten yoga. Van poweryoga, waar de nadruk ligt op het lichaam en de spierversterking tot yin yoga, waar de nadruk veel meer ligt op ontspannende en statische houdingen. Het is heel persoonlijk welke vorm bij jou past.

De belangrijkste voordelen voor de beroepsmatige zitter

Yoga beoefenen kan veel voordelen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Ik zet de belangrijkste voordelen in combinatie met zittend werk voor je op een rij:

  • Yoga vergroot je flexibiliteit;
  • verbetert je lichaamshouding;
  • helpt je om beter te slapen en te ontspannen;
  • versterkt je spieren;
  • verbetert je bloedcirculatie;
  • verbetert je zuurstofopname;
  • helpt je om stress te verminderen;
  • helpt je om pijn te verminderen bijvoorbeeld bij rug- en nekklachten

Is yoga ook iets voor jou?

Ik kan me voorstellen dat je heel voorzichtig al een beetje enthousiast raakt. En wie weet zou je alvast willen proberen wat het voor jou kan betekenen. Er zijn drie bekende yoga oefeningen die je via het volgen van filmpjes op YouTube heel gemakkelijk thuis al mee kan doen:

De zonnegroet

Dit is een ideale oefening om je dag mee te beginnen. Je spieren worden gestretcht en je bloedsomloop komt lekker op gang. Het werkt ontspannend zodat je lekker relaxt aan je dag kan beginnen. De zonnegroet is heel bekend en er zijn tal van filmpjes hierover te vinden op YouTube.

5 Tibetanen yoga

Deze oefeningen hebben een positieve uitwerking op zowel je lichaam als je mentale gesteldheid. De organen, zenuwen, maar ook je klieren worden positief beïnvloed. Je lichaam komt zowel fysiek als mentaal en emotioneel in evenwicht. Ook de 5 Tibetanen yoga oefening is gemakkelijk terug te vinden op YouTube.

Ontspanningsoefeningen

De yoga ontspanningsoefening is vooral bedoeld om te ontspannen voordat je gaat slapen. Het zorgt ervoor dat je de drukte van de dag achter je laat en langzaam over kunt gaan tot je welverdiende nachtrust. Zoek voor dit soort oefeningen op YouTube bijvoorbeeld op “yoga for sleep”. Ik hoop dat ik je met mijn blog enthousiast heb gemaakt. Wie weet fiets jij ook voortaan elke week met je matje naar jouw eigen yoga klas. Geniet ervan en Namasté!

Sporten via Driessen

Als medewerker van Driessen sport je met korting bij meer dan 300 sportscholen, verspreid door heel Nederland. Wil jij helemaal losgaan in de fitness ruimte of kies je liever voor yoga? Informeer naar de mogelijkheden bij jouw contactpersoon of kijk voor meer informatie op Mijn Driessen.

Bronnen: Happy with yoga & Gezondheidsnet

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *