BCFF: Best Colleague Friend Forever
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

BCFF: Best Colleague Friend Forever

Vaak zie je je collega’s meer dan je eigen familie. Wel 40 uur per week als je fulltime werkt. Niet gek dus dat de kans groot is dat er een (sterke) band tussen jou en je collega’s ontstaat. En dat schijnt nog goed te zijn voor je werkgeluk ook.

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt namelijk dat bijna de helft van de werknemers vindt dat vriendschap op de werkvloer de tevredenheid verhoogt. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van bevriend zijn met collega’s?

Écht een goed idee, want…

  • Vriendschap is… Bereid zijn dingen voor de ander te doen, zonder er iets voor terug te verwachten. Je deelt dus makkelijker informatie met je bevriende collega. Zo help je elkaar én ondersteun je je BCFF en daarmee ben je weer productiever.
  • Het maakt je veel creatiever. Je bent bereid met elkaar mee te denken en voelt je onbelemmerd in het uitwisselen van inzicht. Eén plus één is een goed idee.
  • Meer kletsen, meer gezelligheid. Niet alleen is het gezelliger, want je deelt meer met elkaar, maar je wordt er ook nog eens beter van in je werk. Bevriende collega’s praten meer maar wel ook meer over werk gerelateerde zaken. En dat zorgt weer voor:
  • Goede en eerlijke feedback. Vrienden zijn nu eenmaal eerlijker tegen elkaar dan collega’s. Je vraagt elkaar gemakkelijker om advies en stelt makkelijker een (domme) vraag en je weet dat je eerlijk advies ervoor terugkrijgt.
  • Hoe meer mensen om je heen, hoe beter. Gevoelens van eenzaamheid verhogen de kans op een vroegtijdig overlijden met 26 procent. Nou, laat die BCFF’s maar komen dan!

Maar wel even opletten, want…

  • Het kan natuurlijk ook té gezellig worden. Zoek de balans tussen werk en privé en houd rekening met andere collega’s. Er bestaat ook zoiets als té veel delen.
  • Kliekjes vormen en buitensluiten is niet oké. Samen koffie gaan drinken en lunchen met je BCFF(‘s) is leuk, maar vergeet niet dat je ook nog andere collega’s hebt. Ook zij zien een gezellige lunch of koffiedate wel zitten en hebben ook behoefte aan gezellige ontspanning.
  • Advies van een niet-bevriende collega kan net zo relevant zijn als het advies van je BCFF. Misschien biedt het juist wel hele goede nieuwe inzichten.
  • Roddelen is leuk, maar niet als het ineens over jou gaat. En dus ook niet voor een ander. Kijk daar dus mee uit. Overigens kan roddelen een groep wel sterker maken en helpt het natuurlijk ook tegen verveling én het helpt je te beseffen welk gedrag ongepast is op de werkvloer.

Dus vriendschappen sluiten op de werkvloer? Goed idee! Maar houd altijd in je achterhoofd: op de werkvloer zit je niet alleen (of met z’n twee).

Bron: NRC

Lisanne van der Heide
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lisanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *