De arbeidsrelatie: onvoorwaardelijke liefde
Columns
Leestijd: 3 minuten

De arbeidsrelatie: onvoorwaardelijke liefde

Wanneer je aan het re-integreren bent, is het belangrijk dat er een stip aan de horizon staat waar je naartoe werkt. Ga je terug naar je eigen functie, ga je een andere functie doen binnen hetzelfde bedrijf, ga je hetzelfde doen maar dan met minder uren of ga je wellicht helemaal wat anders doen bij een heel ander bedrijf? Het is goed om te weten waar je naartoe werkt zodat je ook een soort routebeschrijving kan maken van hoe je nou bij die stip aan de horizon komt. Het UWV noemt die routebeschrijving ook wel een ‘plan van aanpak’.

Terug naar je eigen functie

Wanneer je terug naar je eigen functie gaat, suggereert dit dat je weer precies gaat doen wat je deed voordat je met een burn-out wegging, overspannen raakte, een kind kreeg of langere tijd ziek was. Ik vind dit zelf een gekke gedachte, jij bent immers niet meer dezelfde persoon als voorheen. Als er iets in jouw thuissituatie of gezondheid verandert, heeft dit namelijk invloed op jouw werkzaamheden. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en te kijken hoe dit zich in de toekomst ontvouwt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als blijkt dat je concentratie toch wat minder is door slaapgebrek van de baby of je voortaan niet meer die zware dossiermappen kunt verhuizen.

Onvoorwaardelijke liefde

Wanneer je door één van de bovenstaande redenen een tijdje uit de running bent, verandert er niet alleen wat in je omgeving maar ook in jou als persoon. Je gaat van versie 1.0 naar versie 2.0 als het ware. En bij de nieuwe versie horen nieuwe vaardigheden, die misschien niet helemaal hetzelfde zijn als bij versie 1.0. Het is dan ook goed om er niet vanuit te gaan dat je weer teruggaat naar hoe het vroeger was. Je kan wellicht door de veranderende omstandigheden geen volmondig ‘ja’ meer zeggen tegen het oude plaatje. Misschien wil je een thuiswerkdag of wil je minder uur gaan werken. Kortom: de liefde is mogelijk niet onvoorwaardelijk meer.

In voor- en in tegenspoed

Als je écht gelukkig wil blijven, helpt het wanneer jij en jouw baan in voor- en tegenspoed onvoorwaardelijk já tegen elkaar kunnen zeggen. Natuurlijk kun je je regelmogelijkheden benutten en kijken wat er nog wel kan in je oude functie. Maar in voor- en tegenspoed werkt tot op zekere hoogte. Je kunt immers ook niet van jouw partner verwachten dat hij zich alleen maar aan al jouw behoeftes aanpast in een soort ‘u vraagt, wij draaien’-constructie. Laat de optie ‘terug naar hoe het was’ niet leidend zijn in de keuzes die je maakt. Op deze manier ontstaat er namelijk een soort tunnelvisie waardoor je andere passende mogelijkheden wellicht over het hoofd ziet.

Strategische stip

Dus: ben je ervan bewust wat de impact is van ‘even uit de running’ zijn en ga onderzoeken in hoeverre ‘in voor- en tegenspoed’ werkt in jouw huidige functie. Ik snap dat het eng is om een andere stip op de horizon te zetten. Je had je hier immers niet op voorbereid, je had het weerbericht al gecheckt, je tas al ingepakt, de routebeschrijving al uitgeprint. Maar soms is een strategische stip op een plek die je in de eerste instantie niet had uitgekozen op lange termijn écht gezonder.

Je kunt niet verwachten dat jouw partner of werkgever zich oneindig lang aanpast aan jouw behoeftes. Uiteindelijk wil je die échte onvoorwaardelijke liefde en hoe mooi is het als die van twee kanten komt? En ja, het kost tijd om een nieuwe routeplanning te maken en een nieuwe tas in te pakken, maar vertrouw me dat het gras soms echt groener is aan de overkant. Je hoeft alleen maar een nieuwe stip op de horizon te zetten.

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Marit

Dank voor deze verhelderende column Marthe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.