Als driehoek hoef je niet door een rondje
Personal branding
Leestijd: 3 minuten

Als driehoek hoef je niet door een rondje

In ons vakgebied van recruitment spreken wij wel 1001 verschillende mensen. Dit bezorgt mij ervaringen in gesprekstechnieken, mensenkennis en een groot sociaal netwerk. Van juniors tot aan seniors, van mensen uit Amsterdam tot aan Groningen of van medewerkers groen tot aan beleidsmedewerkers. Allemaal mensen met een andere achtergrond en een andere ambitie maar wel met één doel en dat is werkgeluk vinden!

Door het spreken van 1001 verschillende mensen heb ik één ding geleerd. En juist dat ene ding maakt het verschil, zeker in een sollicitatiegesprek! Ik spreek iedereen op mijn persoonlijke ‘Claire’ manier aan. Een manier waar ik achter sta en waardoor ik altijd vanuit mijn instinct spreek. Ik ben toch ik en ik maak mezelf juist gelukkig als ik handel als mezelf. Waarom zou ik mezelf niet willen zijn en me voordoen als een ander? Simpel, dat zou me veel (negatieve) energie kosten en me ook niet gelukkig maken.

Even een vraag tussendoor…..puur uit nieuwsgierigheid: ben jij jezelf en kun jij ook jezelf zijn?

Werkgeluk

Hoe vet is het dat je zoveel mensen kan helpen bij de zoektocht naar een baan en hun ‘ik’: van kleine tips tot aan een sollicitatiegesprek. Soms is het zelfs zo dat mensen mij niet hoeven te overtuigen dat de baan bij hen past, maar ik juist hen moet overtuigen dat ze daar niet passen. Niet iedereen past op dezelfde functie of in hetzelfde bedrijf. 

Durf jezelf te zijn

Daarom de vraag: Waarom iets gaan doen, als daar je talenten helemaal niet liggen of de werkcultuur niet bij je past? Op de vraag ‘Claire, heb je nog tips voor mijn sollicitatiegesprek?’ antwoord ik dan ook altijd: ‘Ben jezelf: dan pas weet zowel jij als de opdrachtgever of er echt een match is. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je jezelf kan zijn op het werk en dat je daarmee jouw werkgeluk vindt. Dat gebeurt niet als je jezelf in allerlei bochten moet wringen om maar aan het ‘perfecte plaatje’ te voldoen.

Lees ook Zeg ja tegen een recruiter!

De eerste indruk

Ook bepaalt de eerste indruk voor 80% het besluit. Deze eerste indruk kun je pas op een juiste manier overbrengen als je simpelweg jezelf bent en dus vanuit je instinct praat. Zodra je iets wilt zijn wat je niet bent, zal dit ook zo overkomen door bijvoorbeeld zenuwen, onnatuurlijkheid of zelfs uiteenlopende antwoorden. Als je gewoon jezelf bent, ben je puur en kom je zo ook over. Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar uiteindelijk gaat het toch echt om JOU!

Kortom… als driehoek hoef je niet door een rondje, sta vierkant achter jezelf. Iedereen is anders en juist dat maakt het verschil en maakt het dat we naar talenten kunnen kijken! Blijf bij jezelf en zoek naar hetgeen wat bij je past. Wring je niet in allerlei bochten, maar sta juist vierkant achter jezelf.

werkgeluk

P.S. Stiekem vind ik het wel vet dat 1001 mensen mij kennen en ik hen. Hoe mooi is het dat je overal in Nederland iemand tegen het lijf kan lopen die je ooit hebt gesproken. Ook dat geeft mij het werkgeluk!

Bron: een poster die ik tijdens het shoppen tegen kwam.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Bij ons staan jouw ambities, talenten en drijfveren centraal. Samen werken we aan jouw carrière. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging. Bekijk onze vacatures.

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.