Alles achter moeten laten, maar opnieuw werkgeluk gevonden
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Alles achter moeten laten, maar opnieuw werkgeluk gevonden

Stel je voor dat je als vluchteling alles achter hebt moeten laten. Je wilt in Nederland een nieuw leven opbouwen en graag aan de slag. Natuurlijk het liefst met datgeen waarvoor je bent opgeleid. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want buitenlandse diploma’s worden niet zomaar erkend. Ahmed weet hier alles van. Hij geeft ons een kijkje op de weg die hij heeft afgelegd van Syrië naar zijn baan als arts-assistent Reumatologie bij het Medisch Centrum in Leeuwarden.

Ahmed is sinds juni 2017 werkzaam als arts-assistent Reumatologie bij het Medisch Centrum in Leeuwarden. Na een weg met de nodige hobbels en kuilen, want hij is als Syrische vluchteling naar Nederland gekomen. “Ik ben opgegroeid ten noordoosten van Aleppo en rondde met succes mijn middelbare school af. Ik werd geselecteerd en mocht naar Jemen om geneeskunde te studeren. Na het behalen van mijn diploma keerde ik terug naar Syrië. Nadat ik daar 2,5 jaar als schoolarts werkte ben ik in verband met de onveilige situatie gevlucht en in Libië terechtgekomen. Daar heb ik ruim een jaar gewerkt op de spoedeisende hulp voor kinderen. Maar ook daar was het, net als in Syrië, een onhoudbare situatie en besloot ik, samen met mijn vrouw en zoon, om in 2014 alles achter te laten en naar Nederland te vluchten.

Hier heb ik een assessmentprocedure voor buitenlands gediplomeerde artsen doorlopen. Normaal gesproken moeten buitenlandse artsen na deze procedure coschappen lopen. Maar gezien de goede prestatie kon ik het assessment in recordtempo afronden met een mooie baan als resultaat.

Elke dag een beetje makkelijker

Als ik heel eerlijk ben is het niet altijd makkelijk. De omgeving, de bedrijfscultuur, de taal, het elektronische systeem, alles is anders. Ik merk wel dat het elke dag een beetje makkelijker gaat. De betrokkenheid en ondersteuning van collega’s van de afdeling Reumatologie en de contacten met patiënten zorgen ervoor dat ik dagelijks werkgeluk ervaar. Op persoonlijk vlak is mijn geluksgevoel heel dubbel. Dagelijks denk ik aan mijn familie in Syrië die te kampen heeft met alle ellende daar. Aan de andere kant besef ik me daardoor maar al te goed dat ik hier in Nederland een prachtig mooi leven heb. We zijn veilig, ik heb werk, mijn vrouw volgt een opleiding, mijn zoon krijgt taallessen en we kunnen zelfs op vakantie gaan.

Doorgaan, ook als het moeilijk is!

Mijn advies voor vluchtelingen die op zoek zijn naar nieuwe kansen voor de toekomst: geef nooit op! Wacht niet af en denk niet dat het moeilijk of ‘niet te doen’ is. Begin, probeer en ga door. De aanhouder wint!

Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft gezorgd voor begeleiding, het verschaffen van informatie en niet geheel onbelangrijk voor een deel van de financiering van de examens. Dat de Driessen Foundation zich inzet voor instanties zoals het UAF vind ik fantastisch. Een financiële bijdrage maakt namelijk echt een verschil en betekent uiteindelijk dat vluchtelingen zoals ik eerder iets terug kunnen doen voor de maatschappij.”

Het is logisch dat Ahmed dat geluksgevoel heel dubbel ervaart. Maar toch is hij dankbaar dat hij wel degelijk van werkgeluk kan spreken. Want voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om welke reden dan ook, is dit niet altijd vanzelfsprekend.

Lees ook: De verhalen van Godelivia en Emil.

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Doe hier de werkgeluk test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Monetta Driessen
Monetta Driessen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als HRM-redacteur.
Meer over Monetta

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Sabina

Mooi verhaal, mijn man woont sinds 2.5 jaar in Nederland. Ook mooie diploma s behaald in zijn moederland. Maar hij wordt helaas nergens bij geholpen om een mooie baan op zijn eigen niveau te vinden omdat hij (gelukkig) geen vluchteling is.
Maar ook mijn man ervaart wel stress om onder zijn eigen niveau te werken.
Heeft erg hard gewerkt aan de nederlandse taal, en spreekt het ook perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *