Aan de slag met positief (om)denken
Leestijd: 3 minuten

Aan de slag met positief (om)denken

Dat het vandaag Internationale Chocolade Dag blijkt te zijn, is op zichzelf al een positief gegeven. Want zonder deze smaakmaker vol cacao zou menig mens de dag toch minder optimistisch doorkomen. En misschien heb je dit vandaag wel hard nodig, want deze dag staat in het teken van positief denken. Het is namelijk de “Dag van het Positief Denken”.

Je hoeft niet altijd positief te zijn

‘Gewoon positief blijven!’, dit advies krijgen we vaak te horen. Maar als de donderwolk boven je hoofd hangt, is dat niet altijd even gemakkelijk. Dan is “het komt wel goed (schatje)” simpelweg even geen optie. Bovendien mag er gerust ruimte zijn om een potje te balen, dat lucht zelfs op.

Hoe dan wel?

Positief denken betekent namelijk ook niet dat je je emoties moet wegstoppen; het gaat erom dat jij je door vervelende ervaringen niet laat domineren. Het boekje Omdenken weet mij daar vaak op een grappige en toegankelijke wijze in te inspireren. Het leert je denken vanuit andere invalshoeken, iets wat je in het dagelijks leven gemakkelijk kunt toepassen. Tip: het is ook een leuk cadeau voor iemand in je omgeving die wel een opkikker kan gebruiken.

Lees ook: Positieve energie op de werkvloer

Toe aan wat (om)denken?

Soms kun je misschien dat spreekwoordelijke duwtje in de rug wel gebruiken, zodat die vervelende file aan het einde van de dag je emmer niet laat overlopen. Wil jij aan de slag met (om)denken en jouw gedachtepatronen doorbreken? Dan deel ik graag mijn tips met jou.

Leg je successen vast en ben dankbaar voor de kleine dingen

Soms werken we met enorme focus toe naar een groot doel, maar duurt het soms een tijd om dat doel te behalen. Dit kan tussendoor je motivatie aardig op de proef stellen. Jammer, want iedere stap die je dichter bij je doel brengt, is een succes. Sta daarom ook stil bij de kleine successen en bedank de mensen om je heen die een bijdrage leveren aan het behalen van je doel.

Stel je kwetsbaar op en deel ervaringen met je omgeving

Als dingen niet helemaal gaan zoals jij wilt, dan helpt het om dit te bespreken met de mensen om je heen. Zij kunnen jou op een andere manier naar de situatie laten kijken, zodat je nieuwe ideeën krijgt die kunnen bijdragen aan een oplossing. Het is niet altijd eenvoudig om tegenslagen te delen, maar het kan je zeker verder helpen.

Bedenk wat het ergste is dat je kan gebeuren

Er staat iets groots te gebeuren en je ziet er tegenop. Dat is volkomen normaal en veel mensen hebben hiermee te maken. In je hoofd schets je allerlei situaties die je nu al wilt voorkomen. Maar ga voor jezelf eens na, wat is het ergste wat je kan gebeuren? En wat als dit inderdaad gebeurt? Is dit het einde van de wereld of is iedereen het na een dag alweer vergeten? Relativeren helpt je om met bepaalde gedachtes en situaties om te gaan. Leer van je fouten en onderneem actie om dit een volgende keer te voorkomen.

Dus nee hoor, je bent geen loser als positief denken niet altijd lukt. En ook niet als je je best hebt gedaan en de uitkomst alsnog negatief blijkt te zijn. Ga de tegenslag en je emoties niet uit de weg en kom in actie: letterlijk. Positieve mensen zijn gelukkiger, aantrekkelijker en fijner in de omgang. En wil je nog wat extra hulp? Dan is chocolade nog altijd jouw beste vriend!

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *