6 tips voor een soepele corona-re-integratie
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

6 tips voor een soepele corona-re-integratie

Na maanden van thuiswerken aan de keukentafel, onder de hoogslaper van je zoon of op die warme zolderkamer mogen we heel voorzichtig weer op kantoor werken. Heerlijk om weer lekker naar het werk te fietsen, op een echte bureaustoel te zitten, vertrouwde koffie uit de automaat te tappen en vooral om al die collega’s eindelijk weer live te zien. Maar in praktijk blijkt dat het voor veel mensen toch ook wel wennen is. Want wat eerst zo normaal was is nu toch wel vreemd, spannend en vermoeiend. Eigenlijk zitten we middenin corona-re-integratie. 

In mijn werk als casemanager help ik dagelijks medewerkers die na lange tijd van arbeidsongeschiktheid weer de eerste stappen zetten richting het werk. En ik zie van dichtbij hoeveel moeite dit soms kost. Daarom help ik je graag een beetje vooruit bij jouw “corona re-integratie” en zet ik hieronder een aantal tips op een rij.

Lees ook: Eerlijk over thuiswerken, zo ervaren collega’s van Driessen het

Overheidsmaatregelen

Ten eerste is het natuurlijk van belang om de overheidsmaatregelen op te volgen, ook als je terugkeert naar je werk. Deze zijn versoepeld maar blijven de komende tijd wel gelden. De belangrijkste zijn natuurlijk de anderhalve-meter-maatregel en het vermijden van drukte. Daarnaast blijft het advies dat je thuis moet blijven (werken) als je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid.

Gelukkig is het inmiddels heel gemakkelijk om je te laten testen bij de GGD zodat je snel zekerheid hebt. Laat dit dan ook snel doen als je deze klachten ervaart. De GGD is bereikbaar via 0800-1202. Het is wel zo prettig voor jezelf en jouw omgeving om zekerheid te hebben en bij goed nieuws kun je weer veilig naar je werk gaan.

Corona-protocol

Daarnaast hebben de meeste bedrijven inmiddels een eigen corona-protocol waarin de nieuwe werkafspraken zijn vastgelegd. Vanzelfsprekend wordt deze aangepast als de overheidsmaatregelen veranderen. In veel gevallen zijn of worden deze nog met je gedeeld maar anders kun je hier naar vragen bij jouw werkgever. Mocht je nog twijfels of vragen hebben over het terugkeren naar je werk praat hier dan over met jouw leidinggevende en probeer samen tot een oplossing te komen.

Hygiënemaatregelen

Voorlopig gelden daarnaast ook nog de hygiënemaatregelen. Nu je zo lang thuis gewerkt hebt waar het relatief “veilig” was, pas je wellicht de hygiënemaatregelen iets minder toe. Nu je op kantoor gaat werken zijn deze toch weer erg belangrijk:

  • Was je handen regelmatig 20 seconden lang met water en zeep;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes die je direct weg kunt gooien;
  • Schud geen handen (ook niet om je voor te stellen aan die nieuwe collega)

Opbouw en verwachting

In de meeste organisaties is het nog niet mogelijk om met alle collega’s tegelijk op kantoor te werken in verband met de anderhalve-meter-regel en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Vooral als je een functie hebt die je net zo gemakkelijk thuis kunt uitoefenen wordt meestal afgesproken om het op kantoor werken nog te combineren met thuiswerken. Dat komt mooi uit omdat je het op die manier op kunt bouwen en kunt wennen aan de toch weer nieuwe situatie.

Ook je verwachtingen van wat je op een dag op kantoor kunt doen kun je in het begin beter nog wat aanpassen. Kijk naar welke werkzaamheden je beter op kantoor kunt doen en welke taken je beter thuis kunt afwerken.

Even wennen

Waarschijnlijk heb je veel collega’s al lange tijd niet gezien. Het is goed om even tijd voor elkaar te nemen. Er is veel gebeurd en ook privé hebben jij en jouw collega’s waarschijnlijk veel meegemaakt in de coronatijd. Door daar even aandacht voor vrij te maken lucht dat op en is het gemakkelijker om samen de draad weer op te pakken.

Met name als je in een kantoortuin werkt kan het weer wennen zijn om zoveel geluiden en prikkels om je heen te ervaren in vergelijking met het thuis werken. Als dat voor jou ook zo is kun je, eventueel in overleg met je leidinggevende en je collega’s, eens kijken of je kunt beginnen met op kantoor werken op dagen dat het minder druk is.

Lees ook: Hardnekkige (corona)gewoontes afleren in de vakantie? Het kan!

Maak het bespreekbaar

Natuurlijk heeft iedereen andere ervaringen met Corona. De een heeft het van dichtbij mee gemaakt in de familie of vriendengroep en bij de ander is het iets wat alleen in de media een issue was. Dit zie je ook terug in het gedrag van jouw collega’s. Daarom kan het zijn dat een collega voor je gevoel toch te dichtbij komt of bijvoorbeeld met een snotneus op het werk verschijnt. Spreek elkaar aan als je hier last van hebt zodat je met een veilig gevoel weer samen kunt werken.

Tot slot wens ik je veel succes en werkplezier tijdens jouw corona-re-integratie.

Bronnen: Rijksoverheid.nl en RIVM.nl

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.