6 tips om je werk los te laten
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

6 tips om je werk los te laten

Wat doe jij aan het einde van je werkdag? De vraag waar de oplossing mee begint. Met een vol hoofd, met alleen maar werkdingen, ga je niet echt relaxed je privéwereldje in. Fysiek ben je misschien al lang thuis maar je hoofd zit nog volle bak in je werk. Soms is dat gewoon onvermijdelijk maar zeker niet altijd! En het is al helemaal niet altijd wenselijk. Ik heb 6 tips voor het loslaten van je werk!

Zet je werkhoofd uit

Ik weet niet hoe het met jou zit maar met mijn werkhoofd nog aan Netflix ik toch wat minder lekker en op de bank ben ik dan ook niet altijd het meest gezellig. Maar ook beïnvloedt het m’n energielevel. Dat continue aanstaan van m’n werkhoofd vreet energie en ik slaap er minder goed door. Die knop moet ergens een keer om. Nu moet ik zeggen dat het me meestal aardig lukt om dat werkhoofd uit te zetten maar soms gaat het niet helemaal automatisch. Ik heb daarom wat stappen verzameld om je werkhoofd bewust uit te zetten.

Lees ook Last van piekeren? Let it go, let it go!

Ctl + alt + delete

Je hoofd leegmaken gaat eigenlijk het makkelijkst wanneer je alles wat rondspookt opschrijft. Wat moet je morgen doen? Wat wil je écht niet vergeten? En welke geniale ideeën dwalen rond in je hoofd? Zet ze op papier (of in een digitale notitie, je agenda of wat dan ook) en let it go. Je kunt er zo op vertrouwen dat het goedkomt, ook als je het niet in je hoofd op repeat hebt staan.

Einde van de werkdag-momentje

Ik bedoel hier niet dat je een kwartier moet inplannen om afscheid te nemen van je werk maar sta wel even stil bij het afsluiten van je laptop of bij het dichttrekken van de deur van je werkplek. Het zit erop voor vandaag. Laat het even doordringen tot je brein, gewoon een paar tellen. Dat helpt. 

Beweeg!

Grote kans dat je de hele dag aan de laptop hebt gezeten. Zitten en werken is dan als het ware aan elkaar gelinkt. Ga daarom even wandelen of fietsen. Een paar yoga-oefeningen kan natuurlijk ook. Loop je juist veel voor je werk? Dan is wandelen misschien niet de aller beste optie voor het loslaten van je werk. Beweeg dan op een andere manier dan lopen.

Lees ook 10.000 stappen en weg met de stress!

Speel!

Doe even iets leuks, iets geks. Even met de kids spelen is goed om uit je hoofd te komen en je doet de kids een groot plezier. Maar ook als je geen kinderen hebt kun je spelen. Ga even een balletje trappen of ga een grappig gesprek aan met je partner, ouders of desnoods de buurman. Een beetje dollen zal je goed doen na een lange werkdag.

Perfectioneer iets (buiten je werk)

Ben je niet zo van het dollen? Geen nood! Perfectioneer dat ene recept eens in plaats van gewoon alles in één pan te mikken. Of ga kleuren, schilderen, schrijven, breien, klussen. Wat dan ook. Als het maar niets met je werk te maken heeft. Je zet je brein dan op een andere manier in en vergeet vanzelf je werk.

Durf

Je werk loslaten kost soms ook gewoon wat lef. Besef je dat de wereld gewoon door blijft draaien als jij even niet met je werk bezig bent. Durf dus gewoon de touwtjes los te laten. Ook als je enorm de behoefte hebt aan controle. Als je niet voor jezelf zorgt en niet op tijd ontspant, dan worden de touwtjes uiteindelijk uit je handen gerukt. Neem dus de controle over het wanneer loslaten van die touwtjes.

Lees ook Tips voor een workaholic en ontdek meteen of jij er een bent

Bron: AD.nl

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *