5 tips om van thuiswerken een succes te maken
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

5 tips om van thuiswerken een succes te maken

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken komt steeds vaker voor. Werkgevers worden steeds flexibeler en door de ontwikkelingen in de technologie wordt het ook steeds gemakkelijker. Je kunt je werk uitvoeren waar en wanneer jij maar wilt, binnen bepaalde afgesproken grenzen natuurlijk.

Thuiswerken klinkt misschien ideaal, maar het vergt ook behoorlijk wat van je. Ben je nou echt productief als je thuis werkt? Of is het vooral relaxed en ideaal om in je joggingpak aan het werk te zijn terwijl je kinderen gewoon thuis zijn en de was staat te draaien?

Voordelen

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken biedt een paar voordelen. Je kunt zelf inplannen waar en wanneer je je werk doet. Hierdoor heb je de mogelijkheid de balans tussen werk en privé aan te passen naar je eigen behoeften. Een gezellige lunchafspraak met een vriend of vriendin en het werk daar omheen plannen. De kinderen zelf uit school halen en tijd met ze doorbrengen. Het werk doe je wel wanneer zij liggen te slapen. Of je ’s ochtends nog een keertje omdraaien omdat het gisterenavond zo gezellig was. Je werkt wel een uurtje langer door.

En wat dacht je van de reistijd naar je werkplek. Thuiswerken scheelt benzine én tijd, welke je weer extra kunt besteden aan je werk.

Discipline

Het zelf inplannen van de werkzaamheden geeft veel vrijheid maar vraagt ook om discipline. Je bent zelf verantwoordelijk voor je taken en productiviteit. Kun jij die verantwoordelijkheid aan?

Om productief te zijn bij plaats- en tijdsonafhankelijk werken, heb ik een paar tips:

 • Plan je werktijd vooraf in
  Kijk vooraf hoe en wanneer je je werk gaat inplannen en belangrijker nog: houd je hieraan! Zo heb je de mogelijkheid om te genieten van je vrijheid én breng je tegelijkertijd structuur aan in je werktijd. Dit zal de productiviteit ten goede komen.
 • Plan je werkzaamheden in
  Welke deadlines zijn er? Wat wil je wanneer doen en hoeveel tijd ben je daaraan kwijt? Natuurlijk heb je altijd te maken met zaken die tussendoor komen, maar vooraf een overzicht maken van de werkzaamheden en de tijd die je daaraan kwijt bent, zorgt voor structuur. Je weet nu welke werkzaamheden je wanneer gaat doen en je kunt deze op een productieve manier gaan uitvoeren.
 • Creëer een werkplek in huis
  Een vaste werkplek geeft rust. Richt thuis een werkplek in waar je rustig je werk kunt doen. Het liefste een kamer waar je afgesloten zit van de rest van het huishouden, zodat je niet steeds wordt afgeleid door de wasmachine die piept of een huisdier die met je wil spelen. Vergeet niet je gezinsleden te vragen om je niet te storen wanneer je aan het werk bent.
 • Blijf geconcentreerd en laat jezelf niet afleiden
  Wanneer je plaats- en tijdsonafhankelijk werkt, zal je makkelijker worden afgeleid door privéomstandigheden. Concentratie is noodzakelijk om productief te zijn, ongeacht of je thuiswerkt of op kantoor. Zet je telefoon op stil (mits je natuurlijk niet bereikbaar moet blijven voor je werk) en kijk op vaste tijden of je berichten hebt gemist.
 • Neem pauze
  Ook bij deze manier van werken is het belangrijk dat je tussendoor een rustmoment neemt. Maak je hoofd even leeg door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken, een tijdschrift te lezen of tijd te nemen voor een lekkere kop koffie of broodje bij de bakker op de hoek. Daarna kun je weer met frisse moed aan het werk!

Bronnen: Personeelslog.nl, Anderssamenwerken.nl, Lifehacking.nl

Maria Adriaans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Maria

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *