4 tips om zélf voor werkgeluk te zorgen
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

4 tips om zélf voor werkgeluk te zorgen

De term werkgeluk is bijna niet meer weg te denken op de huidige arbeidsmarkt. Veel werkgevers hebben het erover via de sociale kanalen en hebben het in zeker mate op de agenda staan maar kan jij er zélf als medewerker ook aan bijdragen? Denk er maar eens over na! Ik heb om te beginnen een aantal praktische tips voor werkgeluk voor je verzameld.

Collega’s

Je kent vast de uitspraak “van je collega’s moet je het hebben” en dat is ook echt zo. Sommige collega’s zie je (als je fulltime werkt) meer dan je eigen partner of vrienden. Borrels, gezamenlijk lunchen, 30 seconds of galgje spelen tijdens het werk, het zijn allemaal dingen die niet verplicht zijn maar zeker wel goed zijn voor de sfeer! En een fijne sfeer draagt enorm bij aan werkgeluk. 

Natuurlijk heb je de sfeer niet volledig in de hand maar je kunt er wel zelf aan bijdragen. Maak dus vooral even een praatje bij het koffieapparaat en ga, wanneer het kan, met je collega’s lunchen.

Lees ook De leukste uitjes voor teambuilding 

Competenties 

Voor elke baan heb je natuurlijk een bepaalde vaardigheid, of anders gezegd competentie, nodig en grote kans dat als je al wat langer bij een werkgever werkt jij dit werk ook goed kan. Om werkgeluk te ervaren is het van belang dat jouw competenties benut worden maar ook dat je deze kan blijven ontwikkelen. Heb jij weleens onderzocht wat er bij jouw werkgever mogelijk is qua opleidingen / trainingen? 

Vrijheid in je werk

Wat vrijheid precies inhoudt dat is voor elke functie natuurlijk verschillend. Een accountmanager heeft veel meer “vrijheid” dan een klantenservice medewerker maar je kan altijd eens stilstaan bij de vraag “wat betekent vrijheid in het werk voor mij?” en is dit voldoende om werkgelukkig te zijn?

Neem je genoeg verlof? Hou je genoeg pauze? Hoeveel verantwoordelijkheid heb je? En mocht je ergens qua vrijheid tegen aanlopen maak dit dan ook zeker bespreekbaar. Doe je dit niet en pak je bijvoorbeeld teveel vrijheid dan kan dit averechts werken. Wees hierin echt heel open en duidelijk.

Lees ook Maak je werkdag geweldig!

Tot slot, heeft mijn werk nut? Maak ik mensen gelukkig?

Dit is misschien een wat gekke en directe vraag maar mocht je af en toe met wat tegenzin naar je werk gaan vraag je dit dan af: maak je mensen gelukkig met je werk? Als dit een belangrijk punt voor jou is om voldoening uit je werk te halen dan weegt deze best zwaar voor jouw werkgeluk. Misschien kun je niet een twee drie benoemen waardoor jouw werk nuttig is of mensen blij maakt maar elke baan heeft nut. Spar hier bijvoorbeeld met een recruitment adviseur over, want dit helder hebben draagt ook weer bij aan jouw werkgeluk!

Bij Driessen staan jouw ambities, talenten en drijfveren centraal. Wil je onze hulp bij jouw ambities en loopbaan? Schrijf je dan nu bij ons in!

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.