Dit wordt jouw jaar!
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Dit wordt jouw jaar!

Yes, 2019 is gestart! Een nieuw jaar, tijd voor goede voornemens. Wat wil jij volgend jaar op carrière gebied bereiken en waar liggen jouw ontwikkelpunten? Wil je het groots aanpakken, je verder specialiseren op een bepaald vakgebied of bepaalde competenties beter benutten?

Iedereen heeft wel eens zo’n situatie waarin je denkt: is dit het? Hoe weet je nou hoe je uit een bepaalde sleur komt of dat je er überhaupt inzit. Is het de baan zelf, de sfeer of toch het ontbreken van persoonlijke uitdagingen. Moet je het roer helemaal omgooien of moet je kleine aanpassingen doen?

Goede voornemens voor 2019

Goede voornemens zijn de wereld in gekomen met de gedachtegang om dingen te verbeteren, oftewel anders te doen. Eerste stap daarin is het kritisch kijken naar jouw carrière en aan de hand daarvan stel je jezelf concrete en realistische doelen. Vraag jezelf daarbij eens goed af waarin jij je wilt ontwikkelen en hoe je dit wilt gaan realiseren in 2019.

Door met een kritische blik te kijken naar jouw carrière, kom je er wellicht achter dat je toe bent aan een geheel andere uitdaging (dat kan). Misschien wil je jouw verantwoordelijkheden vergroten, meer gaan netwerken of iets heel anders. De vraag die tot een antwoord kan leiden is: wat mis je momenteel in je huidige werkzaamheden?

Ik geef je graag enkele tips om het antwoord op die vraag zo concreet mogelijk te maken:

1. Evalueer eens hoe je werkt op een dag

Zijn er dingen aan je werk die je vervelend vindt? Zijn er dingen die je mist? Het leren van iets nieuws is sowieso altijd interessant en uitdagend. Stel de minpunten voor jezelf en kijk wat je daarin kan verbeteren.

2. Investeer in het bijleren en verbeteren van een vaardigheid en competentie

Competenties ontwikkelen specifiek voor een bepaalde baan of carrière, wordt steeds belangrijker. Door je capaciteiten, vaardigheden en kennis aan te passen aan de vraag vanuit de markt, maakt dat je zeker aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Volg daarom eens een leuke workshop die betrekking heeft op een vaardigheid die je wilt vergroten of bijleren.

3. Stap eens uit je comfortzone

Uit je ‘comfortzone’ stappen betekent eigenlijk letterlijk dat je even alle controle kwijt bent of raakt. Dit klinkt misschien in het begin een beetje eng. Maar geloof mij, uit je ‘comfortzone’ stappen helpt jou met het creëren van een frisse blik op jouw carrière pad. Kleur daarbij eens buiten de lijntjes en kijk eens verder vanuit je huidige werksituatie.

Geluk en daarbij ook werkgeluk is vaak gewoon een kwestie van doen. Kies jouw richting en zet jouw doelen om in acties. Maar vergeet niet, pak ook je rust. Het is belangrijk om te weten dat je in het nieuwe jaar niet meteen teveel hooi op je vork moet nemen.

Pak je moment, neem af en toe een dag vrij en plan die heerlijke vakantie. Ook dat zijn doelen die je voor jezelf kan omzetten in acties 😉

Ik wens jullie in ieder geval een heel erg fijn 2019. Maak het jouw jaar!

Bronnen: Newstart, Intermediair, Carrière kantoor en Careerfactory.

Lilian Zandberg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Lilian

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.