10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken

Normaal gesproken is een dagje thuiswerken volop genieten. Maar nu het een soort van ‘verplicht’ is voelt dat toch anders. Misschien mis je juist nu je collega’s voor extra gezelligheid of motivatie? Of wordt je concentratie door alle chaos en commotie flink op de proef gesteld? Toch wil je graag zo productief mogelijk zijn. Dus: hoe pak je dat thuiswerken nu het beste aan? Wij delen 10 tips om thuiswerken zo productief en prettig mogelijk te maken.

Thuiswerken? Kies je spot bewust

Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien is dat een bureau of, bij gebrek aan een bureau, de keukentafel met een comfortabele stoel. Zorg ervoor dat je geen last van je rug krijgt. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je omgeving of op je bureau of tafel. Ruim anders even op. Maak er écht jouw plek van.

Zorg voor routine

Zet je wekker. Oké, misschien een uurtje later omdat je geen reistijd hebt, maar stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. En spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag om 8.30 uur op je thuiswerkplek zit. Heb je terugkerende taken? Kies hiervoor ook een vast moment op je dag.

Kleed je aan

Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Dat werkt! Indien je hier geen last van hebt, houd dan je cosy pantoffels vooral lekker aan.

Sla je ontbijt niet over

Neem de tijd om te ontbijten. Pak nog even je momentje voor jezelf, voordat je achter je laptop gaat zitten. Zo begin je de dag met energie en volle concentratie.

Daag jezelf uit

Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en in de middag. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag.

Eat that frog

Ben jij juist productief in de ochtend? Start je dag met je belangrijkste to do’s. De taken die je op de automatische piloot doet kun je beter oppakken wanneer je minder concentratie hebt.

Werk in blokken

Natuurlijk kun je je niet 8 uur achter elkaar concentreren. Plan daarom blokken van 1 of 2 uur, waarin je focust op je taken en neem daarna een korte break. Het voordeel van thuiswerken? Kun je mooi die wasmachine tussendoor aanzetten.

Neem een echte pauze

Wandel een rondje buiten in je pauze. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je niet tijdens je pauze naar de supermarkt.

Maak het gezellig

Je mist de gezelligheid van je collega’s. Maak het thuis ook gezellig. Koop een bosje bloemen voor op tafel of spreek dagelijks af om te bellen of FaceTimen met een collega of vriend(in). Zo voorkom je dat je terechtkomt in een sociaal isolement.

Stop op tijd

Als je thuiswerkt is de valkuil dat je maar door blijft gaan. Ben je moe? Stop op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. En ga sporten. Dit wordt vaak overgeslagen maar is juist zo belangrijk. Sporten zorgt voor een heldere geest en geeft je nieuwe energie.

Zie je, thuiswerken is zo erg nog niet. Je hebt geen reistijd, lange meetings of teveel social talk, je houdt dus tijd over. Misschien zit je thuis met je gezin, kun je die extra tijd gebruiken voor wat bonustijd als extra quality time met je gezin.

Geen gezin? Dan heb je mooi extra me-time; tijd voor Netflix, een goed boek, even sporten of een wandeling buiten met een vriend(in). En wat dacht je van persoonlijke ontwikkeling? Werk je voor Driessen? Bekijk dan het aanbod e-learnings op Mijn Driessen. Onlangs hebben we zelfs een speciale ‘corona’-module toegevoegd.

Bron: www.coronakrant.nl

Malou Bruil
Redacteur voor Samen Slim. Werkzaam als recruitment marketeer bij Jeij.
Meer over Malou

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.