10 sollicitatietips van de intercedenten van Driessen
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

10 sollicitatietips van de intercedenten van Driessen

Solliciteren, het blijft een ding.. Je stopt je ziel en zaligheid in je brief en wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Met deze 10 sollicitatietips van 10 verschillende intercedenten van Driessen, vergroot je jouw kans op die droombaan!

Tip 1. Begin je cv met de meest recente werkervaring bovenaan

Je laatste werkervaring is het relevants en dus fijn om dit als eerste te kunnen lezen. Zet daarom je meest recente werkervaring bovenaan op je cv. Dat voelt misschien wat tegennatuurlijk maar het werkt wel. Gebruik daarnaast korte toelichting in werkzaamheden en maak er geen verhaaltjes van.

Laura

Lees ook: Goed verhaal, lekker kort!

Tip 2. Maak gebruik van een gratis cv-format

Wanneer je moeite hebt met het maken van een cv, gebruik dan één van de gratis formats in Word. Zo voorkom je een onoverzichtelijk of rommelig cv en ziet het er gelijk professioneel uit.

Mark

Lees ook: Hoe maak je nu écht een uitnodigend cv?

Tip 3. Check je social media

Ga op onderzoek uit op je eigen social media pagina’s. Bedenk hoe je jezelf wilt promoten. Wat staat er allemaal op en wie kan het op dit moment zien? Die vakantiefoto’s of dat kiekje uit de kroeg zijn leuk voor je vrienden maar misschien niet helemaal geschikt voor je potentiële werkgever (en ja, grote kans dat je van tevoren wordt gegoogeld!). Ben jij iemand die graag veel persoonlijke dingen deelt? Vergrendel dan je pagina’s en maak ze alleen toegankelijk voor je vrienden.

Romy

Lees ook: Recruit jezelf via sociale media

Tip 4. Maak een video sollicitatie in plaats van een brief sollicitatie

Een leuke creatieve video waarin jij jezelf pitcht richting de werkgever maakt jou onderscheidend ten opzichte van alle motivatiebrieven. Het toont meteen lef, creativiteit en wilskracht. Op deze manier kan je echt je overtuiging overbrengen richting jouw droomwerkgever.

Lilian

Lees ook: Video-solliciteren, dan laat je pas écht zien wie je bent

Tip 5. Verdiep je voorafgaand in de organisatie

Voorafgaand aan je sollicitatiegesprek kun je online al heel wat informatie vinden. Google de organisatie, maar bekijk ook de website en eventuele socialmediakanalen. Waar staat de organisatie voor? Wat is de missie en visie? Zorg dat je een goede indruk krijgt, zodat je voorbereid bent en in het gesprek gerichte vragen kunt stellen. Zoek daarnaast je gesprekspartners op via Google/LinkedIn om zo ook een beter beeld te krijgen van de personen met wie je het gesprek aangaat

Kelsy

Tip 6. Bereid je voor op lastige vragen 

Bepaalde vragen komen altijd terug in een sollicitatiegesprek, denk aan ‘wat zijn je goede eigenschappen’ en ‘waar sta je over 5 jaar’. Deze vragen kun je vooraf goed voorbereiden. Ook is het goed om praktijkvoorbeelden te kunnen geven op vragen over de functie waar je voor solliciteert. Zo laat je zien hoe jouw aanpak zal zijn bij bepaalde taken en situaties.

Simone

Lees ook: Hoe ga je om met sollicitatievragen waarop je het antwoord niet weet?

Tip 7. Digitaal gesprek? Test van tevoren de link en zorg voor een rustige omgeving.

In deze tijd vinden veel gesprekken digitaal plaats. Zorg ervoor dat je de link die je binnenkrijgt van tevoren test en dat je tijdens je gesprek op een rustige plek zit zodat je jezelf kan focussen op het gesprek. Hou er rekening mee dat jouw gesprekspartner jouw achtergrond ook kan zien. Vind je dit vervelend dan kan je ook altijd je achtergrond blurren of een andere achtergrond kiezen.

Rosan

Lees ook: Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand

Tip 8. Dress to impress

Je outfit is ook belangrijk bij het achterlaten van een goede indruk. Denk dus goed na over in welke kleding je naar het gesprek gaat. Ook als het een digitaal gesprek is! Weet waar je solliciteert en welke dresscode zij op de werkvloer hanteren. Dat maakt de keuze van een outfit een stuk makkelijker.

Michel

Tip 9. Werk aan jouw personal brand

Door middel van een personal brand draag je uit wie je bent. Hierdoor is de slagingskans op een duurzame match voor zowel jezelf als voor de werkgever groot. Ook kun je jezelf op deze manier onderscheiden van anderen en je zichtbaarheid vergroten. Je kunt positief opvallen binnen de grijze massa.

Leonard

Lees ook: Personal Branding, wat is het en hoe begin je?

Tip 10. Wees jezelf!

Veel gesprekspartners prikken er doorheen wanneer je sociaal wenselijke antwoorden geeft en niet bij jezelf blijft. Laat in het gesprek zien wie je bent, waar je goed in bent en wat voor jou belangrijk is. Zo kom je oprecht over en vind je écht werkgeluk.

Bodil

Lees ook: Met deze 5 tips heb jij de gunfactor bij solliciteren!

Met deze 10 sollicitatietips van onze experts kan het bijna niet anders dan dat je die leuke baan vindt! Heb je nog geen interessante vacature gezien? Kijk dan eens tussen de vacatures van Driessen. Wil je meer sollicitatietips? Lees dan hier verder!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam als intercedent HR-services bij Driessen.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *