10 sollicitatietips van de intercedenten van Driessen
Solliciteren
Leestijd: 5 minuten

10 sollicitatietips van de intercedenten van Driessen

Solliciteren, het blijft een ding.. Je stopt je ziel en zaligheid in je brief en wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Met deze 10 sollicitatietips van 10 verschillende intercedenten van Driessen, vergroot je jouw kans op die droombaan!

Tip 1. Begin je cv met de meest recente werkervaring bovenaan

Je laatste werkervaring is het relevants en dus fijn om dit als eerste te kunnen lezen. Zet daarom je meest recente werkervaring bovenaan op je cv. Dat voelt misschien wat tegennatuurlijk maar het werkt wel. Gebruik daarnaast korte toelichting in werkzaamheden en maak er geen verhaaltjes van.

Laura

Lees ook: Goed verhaal, lekker kort!

Tip 2. Maak gebruik van een gratis cv-format

Wanneer je moeite hebt met het maken van een cv, gebruik dan één van de gratis formats in Word. Zo voorkom je een onoverzichtelijk of rommelig cv en ziet het er gelijk professioneel uit.

Mark

Lees ook: Hoe maak je nu écht een uitnodigend cv?

Tip 3. Check je social media

Ga op onderzoek uit op je eigen social media pagina’s. Bedenk hoe je jezelf wilt promoten. Wat staat er allemaal op en wie kan het op dit moment zien? Die vakantiefoto’s of dat kiekje uit de kroeg zijn leuk voor je vrienden maar misschien niet helemaal geschikt voor je potentiële werkgever (en ja, grote kans dat je van tevoren wordt gegoogeld!). Ben jij iemand die graag veel persoonlijke dingen deelt? Vergrendel dan je pagina’s en maak ze alleen toegankelijk voor je vrienden.

Romy

Lees ook: Recruit jezelf via sociale media

Tip 4. Maak een video sollicitatie in plaats van een brief sollicitatie

Een leuke creatieve video waarin jij jezelf pitcht richting de werkgever maakt jou onderscheidend ten opzichte van alle motivatiebrieven. Het toont meteen lef, creativiteit en wilskracht. Op deze manier kan je echt je overtuiging overbrengen richting jouw droomwerkgever.

Lilian

Lees ook: Video-solliciteren, dan laat je pas écht zien wie je bent

Tip 5. Verdiep je voorafgaand in de organisatie

Wil je echt goed voorbereid op het sollicitatiegesprek verschijnen? Verdiep je dan vooraf in de organisatie. Met name in de werkwijze en de normen en waarden van de organisatie. Zo kom je er achter of de organisatie écht bij je past en kun je dat ook nog eens benoemen tijdens het sollicitatiegesprek.

Dimphy

 

Tip 6. Bereid je voor op lastige vragen 

Bepaalde vragen komen altijd terug in een sollicitatiegesprek, denk aan ‘wat zijn je goede eigenschappen’ en ‘waar sta je over 5 jaar’. Deze vragen kun je vooraf goed voorbereiden. Ook is het goed om praktijkvoorbeelden te kunnen geven op vragen over de functie waar je voor solliciteert. Zo laat je zien hoe jouw aanpak zal zijn bij bepaalde taken en situaties.

Simone

Lees ook: Hoe ga je om met sollicitatievragen waarop je het antwoord niet weet?

Tip 7. Digitaal gesprek? Test van tevoren de link en zorg voor een rustige omgeving.

In deze tijd vinden veel gesprekken digitaal plaats. Zorg ervoor dat je de link die je binnenkrijgt van tevoren test en dat je tijdens je gesprek op een rustige plek zit zodat je jezelf kan focussen op het gesprek. Hou er rekening mee dat jouw gesprekspartner jouw achtergrond ook kan zien. Vind je dit vervelend dan kan je ook altijd je achtergrond blurren of een andere achtergrond kiezen.

Rosan

Lees ook: Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand

Tip 8. Bedenk vragen om zelf te stellen

Aan het einde van een sollicitatiegesprek kun je altijd verwachten dat ze je vragen “Heb jij nog vragen?”. Door hier een aantal vragen voor voorbereid te hebben laat je zien dat je enthousiast bent en meer wil weten. Daarnaast is het goed om het een en ander te weten te komen over de functie, de organisatie en de bedrijfscultuur. Je brengt tenslotte best wat tijd op je werk door en voor jezelf duidelijk hebben of je hier past is dan wel zo prettig.

Lisanne

Tip 9. Neem de vacaturetekst vooraf goed door

Zorg dat je de vacaturetekst goed doorneemt voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Zo kom je voorbereid over en kom je niet voor verrassingen te staan. Door een aantal aspecten die genoemd zijn in de vacaturetekst te benoemen tijdens het gesprek, merkt je gesprekspartner dat je de tekst ook daadwerkelijk gelezen hebt en jezelf er verder in verdiept hebt. Dit komt goed over richting de werkgever waardoor je wellicht een streepje voor hebt. 

Kris

Tip 10. Oefen je sollicitatiegesprek

Wie kent jou nu beter dan je eigen omgeving? Mocht je binnenkort een gesprek hebben, vraag dan eens aan je vriend, vriendin of je toffe huisgenoot om dit sollicitatiegesprek met jou te oefenen. Vraag dan vooral dat ze lekker kritisch zijn. Hier leer je ontzettend veel van en heb je veel baat bij tijdens het echte gesprek. Let maar op!

Sanne


Lees ook: Met deze 5 tips heb jij de gunfactor bij solliciteren!

Met deze 10 sollicitatietips van onze experts kan het bijna niet anders dan dat je die leuke baan vindt! Heb je nog geen interessante vacature gezien? Kijk dan eens tussen de vacatures van Driessen. Wil je meer sollicitatietips? Lees dan hier verder!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *