Bij Driessen kun je rekenen op een stipte en correcte loonbetaling. In ons laatste tevredenheidsonderzoek werd het thema "Juiste uitbetaling" beoordeeld met een indrukwekkende 9,2. We zorgen ervoor dat je altijd op tijd en precies het juiste salaris ontvangt. We informeren je graag over alles wat komt kijken bij het uitbetalen van je loon.
De communicatie verloopt soepel, en er zijn nooit problemen met uitbetalingen. Veranderingen in de CAO worden duidelijk via e-mail gecommuniceerd. - Medewerker via Driessen
Je gaat via ons aan het werk op basis van een uitzendovereenkomst in Fase A. Fase A houdt in dat je salaris ontvangt over de uren die je daadwerkelijk werkt. Deze fase duurt maximaal 52 gewerkte weken. Daarna start Fase B, waarover we je later informeren. In Fase A geldt het ‘uitzendbeding’: je overeenkomst eindigt automatisch als de opdracht stopt of als je zelf opzegt.
Jouw cao
Bij Driessen geldt voor alle medewerkers de CAO voor Uitzendkrachten, oftewel de ABU-cao. Afhankelijk van specifieke afspraken met de opdrachtgever worden deze eventueel aangevuld met opdrachtgever specifieke regelingen. Meer informatie over de ABU-cao vind je op je Mijn Driessen account onder Belangrijke documenten
Bij Driessen val je onder de ABU-cao voor uitzendkrachten. Eventuele extra regelingen van de opdrachtgever staan in je arbeidsovereenkomst. Je salaris wordt wekelijks uitbetaald op basis van je gewerkte uren en bruto uurloon, zoals afgesproken met de opdrachtgever. Dit bruto uurloon vind je op de bevestiging van je uitzendopdracht.
Afhankelijk van je arbeidsovereenkomst wordt je salaris per maand of per week uitbetaald.
Arbeidsovereenkomst maandverloning
Bij een maandelijkse uitbetaling ontvang je iedere maand op dezelfde datum je salaris. De betaling gaat op elke 21e van de maand naar de bank. Valt de 21e op een zaterdag, dan wordt de betaling op de vrijdag ervoor naar de bank verstuurd en valt de 21e op een zondag, dan wordt de betaling de maandag erna naar de bank verstuurd. Vervolgens verwerkt de bank de betaling binnen twee werkdagen.
Arbeidsovereenkomst weekverloning
Je salaris wordt verwerkt op dinsdag. Uiterlijk woensdag wordt het bedrag naar je bank gestuurd (indien de uren op maandag vóór 12.00 uur zijn goedgekeurd door jouw opdrachtgever of als de uren door jouw opdrachtgever naar Driessen zijn gestuurd). Vervolgens verwerkt de bank de betaling binnen twee werkdagen.
Vanaf je 18e bouw je direct StiPP Pensioen op. De eerste 52 weken betaalt Driessen de volledige premie (2,6%). Daarna kom je in de Plusregeling, waarbij Driessen twee derde (8%) en jij een derde (4%) van de premie betaalt.
Uren
Om jouw salaris uit te kunnen keren, verwerk jij jouw gewerkte uren wekelijks in jouw Mijn Driessen account. Na invoering zal jouw direct leidinggevende de uren bekijken en goedkeuren. Uren die wij vóór maandag 12:00 uur geaccordeerd binnen krijgen, worden uiterlijk woensdag richting jouw bank verzonden. Sommige opdrachtgevers werken met hun eigen declaratiesysteem. Als dit bij jou het geval is, word je hierover geïnformeerd.
Vergoedingen
Indien er met de opdrachtgever en Driessen afspraken zijn gemaakt over extra vergoedingen naast het salaris, bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding, dan is dit opgenomen in je arbeidsovereenkomst. Ook deze vergoeding declareer je via Mijn Driessen. Sommige opdrachtgevers werken met hun eigen declaratiesysteem. Als dit bij jou het geval is, word je hierover geïnformeerd.
Per gewerkt uur bouw je een vast percentage verlof op. De opgebouwde verlofuren vind je terug op je loonstrook, rechts onderaan onder het kopje ‘reserveringen’.
Het opnemen van verlofuren gaat in overleg met jouw direct leidinggevende bij de opdrachtgever. Driessen is verantwoordelijk voor het bijhouden van jouw (vakantie)verlof en moet instemmen met jouw verlofopname. Zodra bekend en akkoord is op welke dagen jij verlof opneemt, mag je jouw verlofuren invullen in Mijn Driessen. Gebruik hiervoor het vakje ‘Vakantie’.
Als je kort verzuim wilt opnemen, bijvoorbeeld voor een tandarts- of doktersbezoek, gaat dit uiteraard ook in overleg met jouw direct leidinggevende. Op het moment dat zij geen bezwaar hebben en Driessen instemt, mag je het kort verzuim opnemen. Het indienen van je kort verzuim gebeurt via je Mijn Driessen account.
Wil je onbetaald verlof opnemen? Dat kan. Overleg dit eerst met jouw leidinggevende en neem daarna contact op met Driessen. Je hoeft hiervoor geen uren in te boeken. Voor bijzonder verlof ontvang je gedurende een ‘Fase A contract met uitzendbeding’ een aanvulling wat uitgedrukt is in een percentage van het feitelijk loon. Deze aanvulling wordt niet wekelijks uitbetaald maar wordt gereserveerd. Wanneer je beroep wilt doen op het bijzonder verlof wordt er gekeken naar de opgebouwde reservering.
Je ontvangt vakantiebijslag conform het geldende percentage in de ABU-cao. Het vakantiegeld wordt uitbetaald in de eerste volle week van juni.
Je ontvangt wekelijks een loonstrook. Deze kun je downloaden in je Mijn Driessen account bij belangrijke documenten. Daar vind je ook een link met uitleg over de verschillende onderdelen op jouw loonstrook.
Medio februari van het nieuwe jaar ontvang je de jaaropgave(s) van het jaar ervoor in jouw persoonlijke Mijn Driessen account. Het kan zijn dat je meerdere jaaropgaves ontvangt, vanwege verschillende vormen overeenkomsten. Belangrijk is dat je jouw Mijn Driessen account in stand houdt ondanks dat je in het nieuwe jaar niet meer werkzaam bent voor Driessen.
In de ABU-cao staan de feestdagen benoemd die doorbetaald worden:
• Nieuwjaarsdag
• Tweede Paasdag
• Hemelvaartsdag
• Tweede Pinksterdag
• Beide kerstdagen
• Koningsdag
• Bevrijdingsdag in lustrumjaren.
Je hebt recht op uitbetaling van een feestdag als je in de afgelopen 13 weken minimaal 7 keer op die dag hebt gewerkt. Als je korter dan 13 weken in dienst bent, moet je meer dan de helft van de weken op die dag gewerkt hebben.
Hoe werkt uitbetaling tijdens feestdagen?
Roosteruren
Wanneer je een contract op basis van roosteruren hebt verandert er niks aan jouw maandsalaris.
Declarabele uren
De berekening van de feestdagencompensatie hangt af van jouw situatie. De betaling vindt automatisch plaats samen met de betaling van de betreffende week waarin de feestdag valt.
Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met jouw vaste contactpersoon. Dan kijken we samen welke rechten jij hebt rondom het uitbetalen van feestdagen.