Klantverhaal van Stichting Gezondheidscentra Eindhoven

Meer doktersassistenten dankzij project herintreders

Dat er krapte op de arbeidsmarkt is, mag geen geheim meer heten. Zo is het lastig om doktersassistenten te vinden. Ook bij zorgorganisatie Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE, dit jaar 40 jaar actief in alle Eindhovense wijken) begint het nijpend te worden. Vanuit de SGE-gezondheidscentra werken apothekers, tandartsen fysiotherapeuten en dus ook huisartsen. Driessen dacht mee over een oplossing en daar is Eefje Fransen, hoofd HR, over te spreken. "We hebben al twee nieuwe medewerkers gevonden, die we anders niet hadden gehad."

Tekort aan doktersassistenten

“Er is al langere tijd een tekort aan doktersassistenten. Hoe dat komt? Allereerst stromen veel mensen via de opleiding tot doktersassistent door naar het hbo. Zij gaan dus nooit aan de slag als doktersassistent. Het tekort loopt ook op, omdat het steeds moeilijker wordt om te investeren in opleiden. Als je met steeds minder mensen het werk moet doen, is er ook minder tijd om bijvoorbeeld stagiaires te begeleiden. We vinden het belangrijk om hier iets aan te doen, want doktersassistenten hebben simpelweg een hele belangrijke rol. Zij zijn het eerste aanspreekpunt en ontlasten zo de andere professionals bij een huisartsenpraktijk.”

“Doordat de druk op de steeds kleiner wordende groep doktersassistenten groot is, merken we ook dat de uitstroom hoger is dan we gewend zijn. Er moet dus echt iets veranderen.”

Eefje Fransen, hoofd HR

Herintreden via Driessen

“Driessen heeft ons positief verrast met een oplossing. Een eerste project, waarbij we probeerden gediplomeerde doktersassistenten die in de teststraten van de GGD werkten te binden, liep nog op niets uit. Maar vervolgens kwam Driessen met een andere oplossing. Het idee: recruitmentmarketing inzetten om via social media in contact te komen met mensen die gediplomeerd zijn, maar al langere tijd niet meer werken als doktersassistent. Via Driessen worden ze gecoacht en ze volgen een opfriscursus bij het NIPA nog voordat ze starten bij SGE. Die rol van sparringpartner, is ons veel waard. Het vergroot de kans op succes en het vermindert voor ons de druk als het gaat om begeleiding.” 

Kennis van zaken

“Wat ik zo fijn vind aan Driessen, is dat ze kennis van zaken hebben. Adviseur Vera heeft zelf een achtergrond in de zorg. Ze weet wat er bij ons speelt en komt daardoor met goede oplossingen die werken. Haar betrokkenheid is oprecht en ze begeleidt de kandidaten ontzettend goed. Vera is het meest enthousiast van iedereen als we een nieuwe doktersassistent hebben gevonden. Ze wil bijdragen aan het oplossen van dit probleem.”

Goede begeleiding

“Inmiddels hebben we twee medewerkers via deze weg gecontracteerd. Ik denk dat de goede begeleiding in dit project de sleutel tot succes is. Dat gaat verder dan één gesprekje. Tijdens het hele traject is Vera ons aanspreekpunt, ze heeft bijvoorbeeld deels deelgenomen aan de cursus van NIPA zodat ze weet wat kandidaten kunnen verwachten. Ze luistert zowel heel goed naar onze behoeftes als die van de kandidaat. Zo'n luisterend oor is heel fijn in zo'n intensieve periode. Ook speelt Driessen een belangrijke rol bij de selectie. We investeren samen in een goed gesprek en de kandidaat loopt vervolgens een dagdeel mee op een van onze locaties. Zo zorgen we dat iemand nog voor de start juiste verwachtingen heeft en verminderen we het afbreukrisico.” 

Toekomst

“Naast dit traject proberen we ook op andere manieren iets aan de krapte te doen. Bijvoorbeeld door beter inzichtelijk te maken dat er wél ontwikkelmogelijkheden zijn. Je kunt je bijvoorbeeld ontwikkelen tot leidinggevende of spreekuurondersteuner. Daarnaast werken we intensief samen met opleidingen, dat doen we samen met De Ondernemende Huisarts (DOH). We willen de druk van het opleiden van de locaties afhalen en verzorgen sommige onderdelen centraal. Ook geven onze doktersassistentes gastlessen om de betrokkenheid te verhogen en het enthousiasme voor het vak aan te wakkeren. Bovendien kunnen we dit project in de toekomst nog verder uitbouwen, Ook hierover zijn we in gesprek met Driessen. We zijn aan het kijken hoe we in samenwerking met NIPA – SGE en Driessen een zij-instroomtraject kunnen opzetten waarin we versneld met de juiste begeleiding en aandacht mensen met een zorgachtergrond op kunnen leiden tot doktersassistent. Hoe dan ook: we gaan niet stilzitten of afwachten. We zijn het verplicht aan onszelf en collega-organisaties om deze tekorten op te vangen.”

Meer weten over zij-instroom

Neem dan contact op met ons op via zorg@driessen.nl.