terug

Wat maakt medewerkers (werk)gelukkig?

De beste medewerkers zijn medewerkers die gelukkig zijn. Bedrijven en organisaties besteden dan ook steeds meer aandacht aan het werkgeluk en werkplezier van hun werknemers. Maar wat maakt medewerkers eigenlijk werkgelukkig? En wat kun je als werkgever doen om het geluk van medewerkers te bevorderen?

Wat is werkgeluk?

Om te weten hoe je werkgeluk kunt vergroten, moet je eerst weten wat werkgeluk is. Want is werkgelukkig zijn hetzelfde als ‘gewoon’ gelukkig zijn? Niet helemaal. In eerste instantie betekent werkgelukkig zijn natuurlijk dat je plezier in je werk hebt. Maar werkgeluk houdt meer in. De praktijk wijst uit dat mensen echt werkgeluk ervaren, als ze nuttig en betekenisvol werk doen en een verantwoordelijkheid voor hun werk voelen. Werkgeluk is dus een combinatie van plezierig en nuttig werk doen.

Meer aandacht voor werkgeluk

Werkgeluk is momenteel een hot topic onder werkgevers. Leidinggevenden en HR-afdelingen besteden steeds meer aandacht aan het werkgeluk van werknemers. Enerzijds om werknemers aan hen te binden, anderzijds omdat werknemers die werkplezier ervaren de organisatie veel opleveren. Zo zijn werkgelukkige medewerkers duurzaam inzetbaar en leveren ze betere prestaties. Daarnaast straalt werkgeluk ook uit buiten de organisatie. Gaat een medewerker met plezier naar het werk, dan zal hij of zij vaker vertellen over de organisatie en die aanbevelen aan anderen.

Factoren die invloed hebben op werkgeluk

Het is dus verstandig om als werkgever werkgeluk centraal te stellen. Maar wat draagt bij aan het werkgeluk van werknemers? Met andere woorden: wat zijn de factoren voor meer plezier in het werk?

  1. Betekenisvol werk betekent meer werkgeluk
    Het gevoel hebben nuttig te zijn is een van de grootste factoren voor werkgeluk. Medewerkers die betekenisvol werk doen en anderen kunnen helpen, ervaren hun werk meestal als positief en hebben meer werkplezier. Vaak helpt het al als het werk dat ze doen een duidelijk doel dient. Aan leidinggevenden dus de taak om die stip op de horizon helder te maken en (samen met medewerkers) doelen te benoemen.
  2. Uitdaging zorgt voor meer werkplezier
    Niets zo vervelend als sleur. Om medewerkers gelukkig en gemotiveerd te houden, hebben ze dus een zekere mate van uitdaging nodig. Op deze manier kunnen medewerkers het beste uit zichzelf halen en zich blijven ontwikkelen. Zeg nou zelf, niemand wordt blij van elke dag hetzelfde doen, toch? Zorg dus voor afwisselende werkzaamheden en daag je medewerkers regelmatig uit met bijvoorbeeld een leuke challenge.
  3. Medewerkers die zich verantwoordelijk voelen ervaren meer werkgeluk
    Wanneer medewerkers meer verantwoordelijkheden krijgen, vergroot dat hun werkgeluk. Meer verantwoordelijkheid krijgen is namelijk inherent aan vertrouwen krijgen. Voelt een medewerker dat hij of zij vertrouwd wordt? Dan draagt dat bij aan het werkgeluk.
  4. Aandacht voor vitaliteit voor meer werkgeluk
    Organisaties die veel aandacht hebben voor de gezondheid van medewerkers, hebben automatisch gelukkigere medewerkers. Een gezonde werkplek die bijdraagt aan de vitaliteit van medewerkers is daarom van groot belang. Hierbij kun je denken aan de juiste bureaustoel en gezond eten tijdens de lunch, maar ook aan het stimuleren van persoonlijke groei en ontwikkeling.
  5. Goede relaties met leidinggevende en collega’s voor meer werkplezier
    Wanneer je het werkplezier van je werknemers wilt verhogen, is het belangrijk om te investeren in een goede relatie. Is de relatie tussen werknemers onderling of met de leidinggevende niet goed? Dan kan dat er op den duur voor zorgen dat een werknemer geen plezier meer uit het werk haalt.

Meer weten over werkgeluk?

Of je nu voor meer werkgeluk in de zorg, het onderwijs of in een andere sector wilt zorgen, het bevorderen van werkgeluk betaalt zich altijd uit. Wil jij meer weten over de factoren die bijdragen aan werkgeluk of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.