Starters van de toekomst zijn de vakantiekrachten van nu

De zomer is de tijd van het jaar waar werkend Nederland reikhalzend naar uitkijkt. De vakanties beginnen, maar het werk houdt niet altijd op. Ook het ideale moment om die klusjes die al langer liggen op te pakken. Een vakantiekracht kan u hierbij helpen.
Emmy Lapré
projectmanager

Wat is een vakantiekracht?

 “Onder vakantiewerkers in de zin van de ABU CAO worden scholieren, studenten en andere studerenden (onder wie uitzendkrachten in een BBL-traject) verstaan, die in aansluiting op het volgen van onderwijs gedurende de (zomer)vakantie van hun onderwijsinstelling tijdelijk werkzaamheden verrichten, en die niet aansluitend werkzaamheden blijven verrichten in dienst van de uitzendonderneming.” Bedrijven maken veelvuldig gebruik van deze groep jongeren om in de periode dat het vaste personeel op vakantie gaat hulp in te schakelen.


Een goede indruk maken

In de publieke sector wordt op verschillende manieren omgegaan met de inzet van vakantiekrachten. Zo zet de zorg ze in als schoonmaker in de thuiszorg of als cateringmedewerker in het ziekenhuis. Zelf heb ik jaren met veel plezier in het callcenter van een ziekenhuis gewerkt waarbij ik, naast doorverbinden van patiënten, ook artsen uit hun bed moest bellen bij een spoedgeval. Spannende momenten waarbij je mensen echt helpt! Ook bij een gemeente zijn er mogelijkheden voor vakantiekrachten om aan de slag te gaan, zoals administratieve taken, archivering, processen in kaart brengen of het digitaliseren van documenten. Ook bij de groenvoorziening of een gemeentelijk zwembad kunnen vakantiekrachten in de zomerperiode ondersteunen en allerlei klussen oppakken; receptietaken, voorraadbeheer of meedraaien in de diensten. Eenmaal binnen zien de starters van de toekomst welke kansen en mogelijkheden het werken bij een gemeente te bieden heeft.


Talent ontwikkeling tijdens de vakantie

Jong talent wordt steeds moeilijker om te vinden. Naast het feit dat het werk gedaan wordt, is het aannemen van vakantiekrachten een mooie manier om te zorgen voor jonge instroom. Net als bij het bieden van stagemogelijkheden wordt er een klus geklaard en heeft u een potentiële nieuwe werknemer een kans geboden. In tegenstelling tot de reguliere bijbaantjes bij de supermarkt of bij het callcenter, levert werken bij een gemeente de vakantiekracht naast een gevulde portemonnee ook relevante werkervaring op. Ze kunnen dan namelijk werkervaring opdoen die aansluit bij hun opleiding. Een student bedrijfskunde kan een frisse, kritische blik werpen op de werkprocessen binnen een afdeling en een student communicatie op de lay-out van het personeelsblad. Dit is toch net even anders dan vakkenvullen.


Wat kan een werkgever nog meer bieden?

Als werkgever kunt u naast inhoudelijke kennis en kunde ook bijdragen aan een goedgevulde portemonnee. Tijdens de periode tussen 1 juni en 1 september is er in de ABU cao namelijk een lagere kostprijs van toepassing, omdat er lagere reserveringen gelden. Zo heeft een vakantiekracht minder vakantiedagen, geen feestdag-reservering en geen reservering kort verzuim. De opdrachtgever betaalt dus minder voor de inzet van een vakantiekracht. De beloning van vakantiekrachten dient hierbij conform het wettelijk minimum loon (ABU cao). Maar een goede werkgever beloont haar medewerkers voor hun inzet en kan ervoor kiezen om net wat meer te betalen. Wat de vakantiekrachten maar al te goed kunnen gebruiken om hun vakantie te betalen of een buffertje te hebben voor het volgend schooljaar. Het bieden van aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een woon-werkverkeer vergoeding of een NS-businesscard, is uiteraard ook mogelijk.


Hoe vindt u een vakantiekracht?

Heeft u werkzaamheden liggen waar u gewoonweg niet aan toe komt? En zouden die perfect aansluiten bij de ontwikkelwensen van de generatie van de toekomst? Dan kan een vakantiekracht u hier zeker bij helpen. Heeft u al functies op het oog? Bij Driessen kijken we graag samen met u naar de mogelijkheden die er binnen uw organisatie zijn en helpen wij u om medewerkers te vinden. Geef hier uw vacature(s) door.