terug

5 redenen om te investeren in duurzame inzetbaarheid

Wil je investeren in werkgelukkige medewerkers, dan kom je al snel de term ‘duurzame inzetbaarheid’ tegen. Omdat werknemers steeds langer door moeten werken en het werk aan veranderingen onderhevig is, wordt dit steeds belangrijker. Medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn, zijn niet alleen gelukkiger, maar leveren de organisatie ook veel op.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Ondanks dat de term binnen veel organisaties een grote rol speelt, weten maar weinig mensen wat duurzame inzetbaarheid echt inhoudt. Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en op een gezonde manier kunnen blijven werken. Binnen de organisatie of ergens anders in dezelfde sector.

De term duurzame inzetbaarheid komt de laatste jaren vooral veel voor in de publieke sector, zoals het onderwijs en de overheid. Dit komt omdat deze sectoren grote uitdagingen kennen. Denk aan personeelstekorten en technologische ontwikkelingen.

Voorbeelden duurzame inzetbaarheid

Maar hoe doe je dat nou? Zorgen dat je medewerkers fijn aan het werk zijn én vooral: blijven. Voorbeelden van duurzame inzetbaarheid zijn:

  1. Aandacht voor mentale gezondheid
    Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van coachingsgesprekken, een buddy op de werkvloer of een workshop mindfulness.
  2. Aandacht voor fysieke gezondheid
    Samen de dag beginnen met een bootcamp? Een gezonde lunch aanbieden? Een stappenplan met een team? Stuk voor stuk interventies die bijdragen aan de gezondheid van je medewerkers.
  3. Aandacht voor de specifieke competenties van medewerkers
    Kan die ene collega heel goed schrijven? Vraag hem of haar dan eens een column te maken voor de personeelsnieuwsbrief. Sport een medewerker graag in zijn vrije tijd? Vraag hem dan een sportles op de werkvloer te verzorgen.

Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid?

Investeren in duurzame inzetbaarheid van medewerkers, betekent investeren in je eigen organisatie. Hieronder zetten we 5 redenen uiteen waarom je duurzame inzetbaarheid nog dit jaar op de agenda zou moeten zetten.

  1. Toekomstbestendig met duurzaam inzetbare medewerkers
    Met duurzaam inzetbare medewerkers creëer je een toekomstbestendige organisatie. Je speelt in op de veranderende arbeidsmarkt en hebt gezonde medewerkers in dienst die open staan voor veranderingen.
  2. Minder ziekteverzuim en meer vitaliteit op de werkvloer
    Geen beter preventiebeleid dan duurzame inzetbaarheid. Wanneer de vitaliteit van medewerkers groeit, ze hun werk veilig kunnen uitvoeren en daarnaast gemotiveerd en werkgelukkig zijn, zullen zij minder snel verzuimen.
  3. Hogere productiviteit dankzij duurzame inzetbaarheid
    Vitale en gezonde werknemers zijn productiever dan andere werknemers. Ze voelen zich verantwoordelijker en kunnen zowel fysiek als geestelijk meer aan. Het loont dus om de vitaliteit van werknemers voorop te stellen en te investeren in duurzame inzetbaarheid.
  4. Je behoudt kennis en expertise binnen de organisatie
    Hoe langer jouw medewerkers gezond en tevreden blijven, hoe langer je ze kunt behouden binnen de organisatie. Oude(re) medewerkers zijn uitermate belangrijk voor een bedrijf. Ze hebben niet alleen de juiste kennis en expertise, maar kunnen deze ook overbrengen op de jongere generatie.
  5. Aantrekkelijk werkgeverschap en employability vergroten
    Tevreden, gezond en gemotiveerd personeel is het visitekaartje van je organisatie. Gelukkige medewerkers zijn sneller geneigd om de organisatie aan te bevelen bij werkzoekenden en klanten. Vergeet dus niet dat jouw medewerkers ook jouw ambassadeurs zijn.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Als Driessen vinden wij het heel belangrijk dat onze medewerkers werkgelukkig en vitaal zijn. Wij zetten het werkgeluk van onze flexibele medewerkers in de publieke sector centraal. Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid of heb je vragen over hoe je dit op de werkvloer kunt vergroten? Neem dan contact met ons op.