terug

Hoe creatief denken het lerarentekort oplost

Basisschool Het Palet in Almere gooit het over een andere boeg: om haar team uit te breiden zocht de basisschool niet naar een leerkracht, maar een ‘Taalvirtuoos’, een ‘Natuurlijk Leermeester in Lezen en Schrijven’. Hans van Alphen, directeur bij het Palet: “Er zijn zoveel gepassioneerde, deskundige mensen in andere sectoren en met andere achtergronden, die kunnen veel goeds doen voor het onderwijs.

Met Sonja Boere hebben we niet alleen een taalvirtuoos in ons midden, maar een uiterst bekwame leermeester, die de leerlingen echt weet te boeien.”

''Er zijn zoveel gepassioneerde, deskundige mensen in andere sectoren en met andere achtergronden, die kunnen veel goeds doen voor het onderwijs.''

Het Palet hanteert het onderwijsconcept ‘Onderwijs + Jij’, gepersonaliseerd leren met behulp van ICT. De kernwaarden Relatie, Ruimte en Prestatie staan centraal en de leerling en zijn talent vormen het uitgangspunt. Digitaal onderwijs speelt hierbij ook voor de kleinsten al een rol. “Wij hebben een andere manier van werken”, aldus Hans. “Bij ons werken geen leraren, maar coaches en instructeurs die de leerlingen begeleiden en instrueren waar ze het nodig hebben. We hebben dus al een andere manier van werken dan de meeste andere scholen. Het leek ons daarom een goed idee om out-of-the-box te denken bij het aantrekken van nieuw personeel.”

Bekwaamheid tonen tijdens proefles

In de vacature werden ervaringsdeskundigen met lef, liefde voor het vak en een stimulerende en uitdagende pedagogische aanpak aangespoord te reageren. Tot zijn verrassing kreeg Hans 20 enthousiaste en goede brieven in zijn mailbox. Er mochten zes briefschrijvers met diverse achtergronden aan tafel plaatsnemen: van een professional uit de advocatuur tot een manager uit de afvalverwerkingsindustrie. “Elke gesprek was bijzonder boeiend”, vertelt Hans. “Er zit zoveel kennis en kunde in andere sectoren waar het onderwijs goed gebruik van kan maken.” Uiteindelijk mochten drie kandidaten in de tweede ronde hun bekwaamheid tonen tijdens een les in de klas.

Hans: “Het was erg verfrissend om deze professionals aan het werk te zien en ze waren bijzonder bekwaam. Sonja, onze nieuwe leermeester, had een natuurlijk overwicht en keek naar wat elke leerling nodig had. Ze zat niet vast aan patronen, maar gaf les vanuit eigen kunde en passie. De leerlingen gingen er volop in mee.”

Blijven leren

Sonja Boere kijkt er enorm naar uit om het Palet te versterken. Als tekstschrijver heeft ze voor diverse opdrachtgevers gewerkt, maar ze is ook thuis in het werken met kinderen en het bieden van pedagogische hulp aan gezinnen. Educatie is niet geheel nieuw voor haar: “In musea hield ik me ook al met educatieve activiteiten bezig en heb ik lesmateriaal ontwikkeld en gedoceerd”, vertelt Sonja. Ze zal in september naast haar werk voor de klas beginnen met een zij-instroomtraject om haar lesbevoegdheid te halen. Sonja: “Ook hier kijk ik enorm naar uit, want er valt nog zoveel te leren!”

Kortlopende cursussen

Hans raadt andere scholen aan ook eens out-of-the-box te denken en te werven: ”Helaas hebben de ervaringsdeskundigen die we zoeken niet altijd de behoefte of de mogelijkheid om een tweejarig zij-instroomtraject in te gaan om hun lesbevoegdheid te halen. Het zou daarom heel slim zijn als we hier als sector iets op kunnen vinden in de vorm van kortlopende cursussen. Er zijn namelijk zoveel professionals die echt bekwaam zijn om les te geven. Ze zijn een aanwinst voor het onderwijs!”

Basisschool Het Palet heeft als doel kinderen te helpen kennis en vaardigheden te ontwikkelen, die ze in hun latere leven nodig hebben. De toekomstige samenleving zal totaal anders zijn dan de onze; ontwikkelingen voltrekken zich in een steeds sneller tempo. Het Palet bereidt, samen met ouders, leerlingen voor op deze toekomst. Zij leren zich goed te bewegen in een progressief veranderende wereld.