De ervaring van Mariam: van dictatorschap tot nieuwe kansen 

Reis naar vrijheid en succes 

Het verhaal van Mariam uit Libië is er een van veerkracht en vastberadenheid. Na de val van de dictator en de daaropvolgende chaos vluchtte ze met haar man naar Nederland. Met steun van Driessen Inclusief en het Werkcentrum Brabantse Wal, is ze opnieuw begonnen aan het bouwen van een toekomst. Mariams inspirerende reis herinnert ons eraan dat veerkracht en doorzettingsvermogen leiden tot nieuwe kansen en succes.

Klokkenluider 

Mariam komt uit Libië, waar inwoners ondanks de overheersing van een dictatoriaal regime bleven dromen van een betere toekomst. Haar ouders stimuleerden Mariam om hard te werken en haar ambities helder voor ogen te houden, in de hoop dat er ooit een democratie zou volgen op het harde regime. Door hard te werken bereikte Mariam een positie als professor op een van de meest prestigieuze universiteiten in Libië.

Op 23 augustus 2011 viel de dictator. Chaos greep om zich heen, terwijl burgermilities de controle overnamen. In deze onzekere tijden, waarin willekeurige arrestaties aan de orde van de dag waren, voelden Mariam en haar man de verantwoordelijkheid om als klokkenluiders op te treden voor hun land, hun thuis. Hun pogingen om contact te leggen met organisaties als Amnesty International en het Internationaal Strafhof liepen echter verschrikkelijk slecht af. Mariams man werd bruut gearresteerd en gevangengezet, wat hen deed beseffen dat ze moesten vluchten zodra de kans zich voordeed.

De moed om te vluchten

Ondanks haar hoogzwangere staat en met gevoelens van schuld en stress verlieten Mariam en haar man in 2017 hun geliefde thuisland en zetten ze koers naar een onbekende toekomst.
Bij aankomst in Eindhoven voelde Mariam eindelijk een vleugje opluchting. Via Ter Apel belandde het echtpaar uiteindelijk in Bergen op Zoom, waar ze een huis toegewezen kregen. Het wachten op de definitieve goedkeuring om in Nederland te blijven bracht echter onzekerheid met zich mee. 

‘’Gisteren werd mijn kantoor op de Universiteit voorzien van nieuwe meubels en dronk ik wat met mijn familie, vandaag ontvlucht ik mijn thuis’’, 
 

Een nieuw hoofdstuk

In december 2022 kregen Mariam en haar man definitieve goedkeuring om in Nederland te blijven, en besloot Mariam dat het tijd was voor actie. Haar leven had vijf jaar "on hold" gestaan. Ze wilde haar leven opbouwen in Nederland, bijdragen aan de maatschappij, haar zelfvertrouwen herwinnen en nieuwe mensen leren kennen. Met de steun van Fleur Loonen van Driessen Inclusief en het werkcentrum Brabantse Wal begon Mariam aan een maatwerktraject in het kader van Social Return. Dit traject bood haar begeleiding bij het verkennen van de arbeidsmarkt en het zoeken naar mogelijkheden.

Voor Mariam kwam het maatwerktraject op het perfecte moment. Haar kracht en doorzettingsvermogen maakten diepe indruk op Fleur. Mariams bescheidenheid en optimisme straalden uit wanneer ze sprak over haar ambities en expertise op het gebied van verduurzaming en recycling. Ze was bereid om helemaal opnieuw te beginnen, zelfs onder aan de ladder. Fleur luisterde oprecht naar Mariams verhaal. Het was alsof Mariam haar toekomst in Fleurs ogen zag.

‘Fleur luisterde oprecht naar mijn verhaal, het was alsof ik mijn toekomst in haar ogen zag.” 

Met de hulp van Issebel, matchmaker van het Werkcentrum Brabantse Wal, begon Mariam een stage bij de Green Chemistry Campus als Administrative Assistant. Ze werd daar warm onthaald en voelde zich meteen thuis. Samen met haar collega's doet ze onderzoek naar efficiënte en milieuvriendelijke chemische reacties, gebruikmakend van natuurlijke grondstoffen. Tegelijkertijd dompelt ze zichzelf onder in de Nederlandse werkcultuur en leert ze de taal.

Een inspiratiebron voor allen

Met een brede glimlach, humor en een enorme dosis positieve energie is Mariam weer aan het bouwen. Haar verdriet zal altijd aanwezig zijn, maar haar innerlijke kracht overwint. De samenwerking tussen Driessen Inclusief en het Werkcentrum, de open deur bij Green Chemistry Campus en Mariams eigen drive hebben haar gebracht waar ze nu is. De toekomst belooft veel moois voor Mariam en haar gezin.

Mariam heeft laten zien dat doorzettingsvermogen en het vinden van steun in anderen leidt tot het overwinnen van obstakels en het realiseren van dromen. Driessen is trots hier deel van uit te maken.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem dan via e-mail contact op met Team Driessen Inclusief. 

Neem contact met ons op