Klantverhaal van Habitat Lekker Leven

Werkgeluk sleutel tot behoud van zij-instromers in de zorg

Krapte op de arbeidsmarkt, werkdruk, veel uitstroom en minimale instroom. Wie de kranten openslaat, leest dat de zorg ‘het hard te halen heeft’. Maar lid van het bestuursteam Theo van de Schepop van Habitat Lekker Leven wil voorkomen dat de zorgsector in een slachtofferrol gaat zitten en om zich heen wijst. Daarom vroeg de bestuurder zich af, wat kunnen wij eigenlijk zélf doen om aan duurzaam zorgpersoneel te komen? De zorgorganisatie sloeg de handen ineen met Driessen en startten een zij-instroomtraject.

Zorg bij Habitat Lekker Leven

“We organiseren een lekker leven voor allerlei mensen. Daarbij werken we in community’s, we brengen de leefwerelden van verschillende mensen bij elkaar. Dat doen we op vijf locaties. Habitat Lekker Leven is een relatief kleine en daarmee ook een platte organisatie. We hebben geen HR-afdeling; met een bestuur van drie regelen we alles rondom de zorg. Overigens hebben wij niet te klagen over het invullen van vacatures, we hebben zelfs een wachtlijst. Dat komt omdat we veel eigenaarschap neerleggen bij onze zorgprofessionals. Ze plannen zelf en hebben de regie over hun werkweek. Daardoor kiezen ondernemende zorgmedewerkers bewust voor ons.”

“Wij zijn een knettergoede zorgverlener, maar niet gespecialiseerd in werving en selectie. Daarvoor hebben we Driessen ingeschakeld.”

Theo van de Schepop, bestuurder

Strategisch partnerschap

“Hoe houden we mensen vast in de zorg, op korte én lange termijn? Die vraag hebben wij onszelf gesteld. Want ook al hebben wij nu geen nijpend probleem, dat kan er in de toekomst wel komen. En los daarvan kijken we niet alleen naar onze eigen organisatie, maar ook daarbuiten. We zien dat bij zij-instroomtrajecten veel mensen weer uitstromen. En uiteindelijk dus niet in de zorg gaan werken. Dat moet toch anders kunnen? En dan gaat het ons er echt niet om dat zij-instromers per se bij ons blijven werken. Als ze bij ons een fijne tijd hebben gehad en toe zijn aan een andere stap in de zorg, is dat ook prima. Het gaat ons erom dat we zelf iets kunnen doen om medewerkers duurzaam aan de zorgsector te binden. Dat kunnen we niet alleen, we gingen op zoek naar een strategisch partner die ons qua kennis kan ondersteunen. En toen kwamen we uit bij Driessen.”

Samenwerking Driessen

“We hadden al ervaring met Driessen, onder andere via payrolling. Het is een heel fijn bedrijf. Waarom? Allereerst voel je nog altijd dat het een familiebedrijf is. Het is persoonlijk. Daarnaast richt Driessen zich op werkgeluk, een thema dat ook voor ons belangrijk is.”

Ondersteuning in werving en selectie

“Wij zijn een knettergoede zorgverlener, maar niet gespecialiseerd in werving en selectie. Daarvoor hebben we Driessen ingeschakeld. Want wij geloven: als je aan de voorkant zorgt voor een goede match, dan is de kans op uitstroom bij een zij-instroomtraject veel minder groot. Dan is het van belang om vragen te stellen als: waarom kies je voor deze opleiding? En: wat heb jij nodig om dit te laten slagen? Driessen helpt ons om de juiste mensen te selecteren. Waarom zou iedere zorgorganisatie zelf een opleidingsfunctionaris of recruiter in dienst nemen? Er zijn partijen, zoals Driessen, die al een grote expertise hebben opgebouwd.”

Beweging

“Het zou mooi zijn als andere zorgorganisaties hierbij aanhaken. Daarnaast hoop ik dat de overheid inziet dat dit soort diensten samenhangen met de zorg en dat er dus geen btw over geheven moet worden. Dat dat nu wel zo is, maakt het voor zorgorganisaties lastig dit soort stappen te zetten. Want wij zijn btw-plichtig. Overigens hebben we hier met Driessen goed over nagedacht en een gunstige constructie bedacht. We betalen een fee voor de werving én begeleiding tijdens het traject waarbij de zij-instromers bij ons op de loonlijst komen.”

Succesvol traject

“We starten in maart 2023 met de werving en in het najaar gaan de eerste zorgprofessionals aan de slag. Ze combineren opleiding en werk. Wanneer het een succes is? Als 90 tot 95 procent de opleiding afrondt en een werkgarantie heeft. En het is ook een succes, als we hiermee andere zorgopleidingen weten te inspireren.”

Meer weten over zij-instroom

Neem dan contact op met Vera Evers op 0492 - 50 66 50 of zorg@driessen.nl.