Het Klasse! traineeship. Een stevige (her)start in het primair onderwijs

Kinderen begeleiden om zich te ontwikkelen. Die roeping, die zit in je. Je PABO-diploma heb je. Maar dan. Vind je de stap naar meteen een eigen klas een grote? Dan is ons Klasse! traineeship iets voor jou.

Zo werkt het

Speciaal voor startende leerkrachten en herintreders in de regio Eindhoven/Helmond/Den Bosch bieden wij een traineeship waarin het opdoen van ervaring voor de klas en persoonlijke ontwikkeling samenkomen. Als Klasse! trainee werk je 0,8 tot 1,0 fte op verschillende bassischolen in jouw regio, waar je verantwoordelijk bent voor langdurige vervangingen van minimaal 6 weken. Als leerkracht vervul je alle werkzaamheden die horen bij het draaien van een klas. Tijdens dit traject word je uitstekend begeleid door ervaren professionals uit het onderwijs. Dit unieke traject bestaat uit coaching, intervisie en training en e-learning.

Coaching

Als trainee word je gekoppeld aan een persoonlijk coach; een ervaringsprofessional die jou ondersteunt bij de uitdagingen die je als startende leerkracht tegenkomt. Samen formuleren jullie jouw persoonlijke leerdoelen (POP) die dienen als een kompas voor jouw ontwikkeling. Op basis van regelmatige lesbezoeken en tussentijdse evaluatiemomenten ontvang je waardevolle feedback om jouw pedagogisch-didactische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Intervisie

Ieder schooljaar starten meerdere leerkrachten dit traineeship. Twee keer per jaar organiseren we intervisiebijeenkomsten met jouw collega-trainees om ervaringen uit te wisselen, casussen te behandelen, eventuele vragen te beantwoorden en elkaar verder op weg te helpen. De intervisies leveren altijd weer waardevolle inzichten op om in de praktijk toe te passen en zijn natuurlijk ook hartstikke gezellig!

Training en e-learning

Op vier woensdagmiddagen komen alle trainees op het hoofdkantoor van Driessen in Helmond samen voor een training. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: omgaan met feedback en kinderen en hun gedrag. Deze workshops worden geleid door professionals in het vak. Daarnaast heb je de beschikking tot een online opleidingsprogramma van Skillstown waar je zelfstandig kunt werken aan onderwerpen als 21th century skills, didactiek, leervormen, pedagogiek.

Voor het Klasse! traineeship werken wij samen met de professionals van LUX. LUX biedt advies, begeleiding, trainingen en (team)coaching aan voor en door onderwijsprofessionals. Omdat de trainers en coaches van LUX zelf werkzaam zijn in het onderwijs, spreken zij de taal als geen ander en kunnen zij je optimaal begeleiden.

Het Klasse! traineeship in een notendop

  • Een contract voor 0,8 – 1,0 fte voor twee jaar;
  • Een uniek leer-werktraject met onder andere een persoonlijke coach;
  • De mogelijkheid om ervaring op te doen bij verschillende basisscholen;
  • Salaris en verlof conform CAO PO, inclusief 13e maand;
  • Reiskostenvergoeding;
  • Een toelage voor de dag van de leerkracht;
  • Aantrekkelijke kortingen op bijvoorbeeld sport & wellness en diverse verzekeringen.

Klasse! trainee Fleur over haar ervaringen na bijna één jaar

Na het behalen van mijn PABO diploma ben ik een tijd gaan reizen door Azië. Tegen het einde van de reis begon ik alvast wat vacatures te bekijken, want ik wilde graag het nieuwe schooljaar werkzaam zijn in het basisonderwijs. De vacature van Driessen met het Klasse! traineeship sprong er voor mij direct uit. Ik had al een jaar niet meer voor de klas gestaan en vond de stap best groot om direct een eigen klas te moeten draaien. Dit traineeship leek mij de perfecte stap. Én dat was het ook.

Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd en kennis gemaakt met veel onderwijsvarianten. Driessen plaatst je voor minimaal 6 weken op een vervanging. In mijn geval is dit zelfs een invalopdracht van een heel schooljaar voor 4 dagen per week geworden. Aangezien ik 5 dagen werkzaam ben, had ik nog één dag over. Het eerste half jaar heb ik op maandag een vaste groep gehad en na de kerstvakantie zijn dit losse invaldagen geworden.

Het is namelijk best lastig om een vaste groep te vinden voor één dag in de week. De invaldagen vond ik in het begin erg spannend, maar ook dit wende snel. Hierdoor heb ik veel verschillende scholen en groepen voorbij zien komen. Zelfs het speciaal basisonderwijs heb ik mogen ervaren.

Wat ik fijn vind, is dat Driessen naar je voorkeuren luistert. Je kan breed ingezet worden op verschillende scholen, maar als je niet op je plek zit, dan stelt Driessen zich erg behulpzaam en meedenkend op. Hierdoor is de drempel vrij laag om je gedachten en gevoelens te delen. Daarnaast helpt het mij enorm dat ik in dit traineeship mag leren. Ik hoefde tijdens mijn sollicitatie niet mezelf aan te prijzen, maar juist te vertellen wat ik nog graag wil leren. Deze leerbehoeften wordt ondersteund door de trainingsmiddagen en intervisies.

Ik kijk enorm uit naar mijn tweede schooljaar van dit traineeship en ben benieuwd of ik jou dan als nieuwe collega ontmoet!