Word je van hard werken gelukkig?
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Word je van hard werken gelukkig?

Door te denken dat je met hard werken gelukkig wordt zet je jouw geluk als het ware altijd ná het succesmoment. Wanneer je dit blijft doen word je nooit gelukkig want je stelt als geluks-doel altijd een nieuw succesmoment. Wanneer ik (vul in) behaal dan ben ik gelukkig! Hoe pak je het dan aan? Rosanna geeft je haar tips!

Hard werken hoeft zeker niet negatief te zijn. Wanneer de waarden van de organisatie voldoen aan jouw waarden en de arbeidsvoorwaarden voldoen aan jouw verwachtingen kun je jouw harde werk relativeren. Er staat dan namelijk iets tegenover en dát maakt verschil. Wanneer je desondanks niet echt werkgelukkig bent is het goed om daar eens op in te zoomen.

Zelfinzicht

Iedereen kan ‘werkgelukkig’ worden maar dat proces begint altijd bij zelfinzicht. Door te onderzoeken waar je blij van wordt, waar je goed in bent en de kans te krijgen dit te laten zien in je functie, ben je op weg naar werkgeluk. Als je je persoonlijke talenten (nog niet) kan laten zien in je functie, praat daar dan over met je leidinggevende. Misschien is (of komt) er ruimte voor, of misschien biedt het de organisatie wel nieuwe kansen.

Energiegever

Door autonomie, erkenning van zowel de organisatie als collega’s én een uitdagend en interessant takenpakket, word je productiever en werk je fijner samen met collega’s. Werken kan je dan energie geven en dat is wel zo prettig aangezien we toch een aardig deel van de dag op het werk doorbrengen.

Waar krijg jij energie van? Een belangrijke vraag. Besteed je een groot deel van je werkdag aan taken die alleen maar energie vreten dan kun je beter, in overleg, kijken of je jouw takenpakket anders in kunt delen. Wanneer je uitgeput naar huis gaat zal dat je werkgeluk niet verbeteren.

Tips voor meer werkgeluk

Ik heb nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij werkgelukkig(er) kunt worden:

1. Bouw een goede band met je collega’s op. Natuurlijk hoef je niet met iedereen beste vrienden te zijn maar af en toe een praatje maken doet al veel. Een goede band met je collega’s zorgt voor een fijne sfeer en dat doet veel voor je werkgeluk.

2. Ga op zoek naar loopbaanmogelijkheden als je nu niet werkgelukkig bent. Je hoeft niet meteen op zoek te gaan naar een hele andere baan, loopbaanmogelijkheden kunnen ook in je huidige functie of bij je huidige werkgever te vinden zijn. Je kunt bijvoorbeeld met je leidinggevende om tafel gaan zitten om te kijken of je dingen kan aanpassen in je huidige functie.

3. Creëer je droombaan. Begin met het goed voor ogen hebben wat je nu echt leuk vindt om te doen. Wat zou voor jou op dit moment de perfecte baan zijn? En wat voor taken horen daarbij? Als je jouw doel goed voor ogen hebt probeer dan eens te kijken hoe je daar kunt komen. Je kunt vervolgens met je manager bespreken welke taken je binnen je huidige werk graag wil uitvoeren en welke liever niet. Zo creëer je je eigen droombaan!

4. Gelukkig in je leven, gelukkig in je werk! Soms zit het privé even tegen maar over het algemeen is het zo dat wanneer je privé happy bent, je ook happy bent op het werk (mits jouw baan past bij jouw verwachtingen). Zorg dus ook voor een gelukkig leven naast je baan. Doe dingen je die echt leuk vindt!

Werkgeluk heeft voor iedereen een andere betekenis. Kijk naar wat jou gelukkig maakt!

Meer lezen over werkgeluk? Lees dan ook Wanneer ben je nu echt werkgelukkig? En test ook eens hoe werkgelukkig je nou werkelijk bent. Of lees hoe je jouw droombaan vindt. Misschien vind je die wel tussen onze vacatures!

Bronnen: AD, Ttisuccessinsights, Monsterboard

Rosanna Baselmans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als oproepkracht HR-Services bij Driessen.
Meer over Rosanna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *