Werkgeluk, wat is dat voor jou?
Werkgeluk
Leestijd: 4 minuten

Werkgeluk, wat is dat voor jou?

De corona-tijd blijft een tijd van onzekerheid, want ja… we weten simpelweg niet hoe het loopt. Wat wij wel weten is dat onze gezondheid het allerbelangrijkst is en dat we er samen voor moeten zorgen dat het virus onder controle blijft. Hiernaast heerst er ook nog onzekerheid met betrekking tot werk. Kan ik nog blijven werken? Wordt mijn contract wel verlengd? Maar naast deze onzekerheid biedt deze tijd ook een moment om stil te staan bij waar je nu staat in je carrière. Stel jezelf eens de vraag: kan ik spreken van werkgeluk? 

Werkgeluk

De definitie van werkgeluk is natuurlijk voor iedereen anders. Werkgeluk kan zijn wanneer je plezier hebt in je werk, er genoeg voldoening uit haalt en het feit dat je je van toegevoegde waarde voelt. Uiteraard zijn dit aspecten die zeker meespelen in het creëren van werkgeluk maar dit staat los van het feit dat heel veel mensen óók werken omdat ze nu eenmaal geld moeten verdienen.

Vooral in deze hectische tijden mag je van geluk spreken als je nog een vast inkomen hebt. Want helaas staat dit voor veel mensen heftig onder vuur. Maar anderzijds biedt deze tijd ook een adempauze. Een adempauze om stil te staan bij waar je nu bent én of je daar tevreden/gelukkig mee bent.

Probeer eens voor jezelf op papier te zetten wat je nog mist in je huidige werk. Waar zou je graag naartoe willen? En wat is daar dan voor nodig? Je zult zien dat, wanneer je dit zwart op wit zet, het steeds concreter wordt.

Hieronder beschrijf ik een aantal onderwerpen/vraagstukken. Probeer voor jezelf te herleiden of deze ook op jou van toepassing zijn. Dit geeft je inzichten in jouw huidige werkgeluk.

1. De sleur van de week

Toen Corona nog alleen maar een lekker koud biertje was, was het gevaar vaak dat we terechtkwamen in een zogeheten ‘werksleur’, zonder dat we ons daar bewust van waren. De drukte op het werk, de stress die erbij komt kijken, veelal gaat ons lichaam op de automatische piloot en proberen we elke week weer zoveel mogelijk werk te verzetten. Dit om vervolgens maandag weer precies zo’n week in te gaan.

Herken jij die sleur bij jezelf? Zo ja, probeer dan te kijken naar hoe die sleur voorkomen kan worden. Want zodra jij je bewust wordt van deze sleur, ben je al een stap verder om dit aan te pakken. Dat blijft stap 1, wees je er bewust van.

2. Is dit het nu?

De één is sneller tevreden dan de ander. De ene persoonlijkheid wil altijd meer en meer en denkt constant dat het gras groener is aan de overkant, terwijl de ander al snel tevreden is met zijn of haar werk. Tuurlijk is geen enkele werkplek perfect, het streven naar perfectie is dan ook een oneindige zoektocht. Die hoop kan je in ieder geval opgeven, want perfectie vind je niet (althans, dat denk ik).

Kijk in deze adempauze eens of het gras ook daadwerkelijk groener is aan de overkant, of dat je eigenlijk stiekem toch wel zeer tevreden bent met je huidige werkplek. Want ja, vooral in deze slechte tijden leer je de organisatie waarin je werkt goed kennen. Zijn ze er voor je, ook in slechte tijden?

Lees ook De weg naar succes gaat niet alleen omhoog

3. Communicatie is key

Vaak is het heel makkelijk om de irritaties van het werk, thuis in je vertrouwde kring, af te reageren. Maar uiteindelijk is het niet je vriend, je ouders of je huisgenoot die invloed heeft op die irritatie. Mocht jij in je huidige werk irritaties hebben die jouw werkgeluk beïnvloeden, probeer dit dan uit te spreken richting jouw leidinggevende. Zo ook de aspecten die je mist in je werk.

Kijk wat er mogelijk is binnen de organisatie om hier invulling aan te geven. Als je niet communiceert over het probleem, dan is er in de ogen van jouw leidinggevende ook geen probleem. Communiceren is het sleutelwoord, ook als het even niet zo lekker gaat.

Werkgeluk blijft een proces dat je stap voor stap moet doorlopen. Het is daarom ook een echt groeiproces. Niemand heeft vanaf dag 1 blijvend werkgeluk, ook niet na 1 week of na 1 maand. Het is een proces op persoonlijk niveau, waar iedereen een andere betekenis aan hecht. Hopelijk ben je door mijn blog bewust geworden van bepaalde aspecten die jouw werkgeluk beïnvloeden en helpt dat je verder in deze tijd waarin veel even stil komt te staan.

Werkgeluk is een belangrijk onderdeel van algeheel gelukkig zijn. Doe hier onze werkgeluktest en ontvang tips, specifiek voor jouw situatie.

Bron: Happinessatwork 

Lilian Zandberg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Lilian

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.