Werkgeluk, je bent er zelf verantwoordelijk voor!
Werkgeluk
Leestijd: 4 minuten

Werkgeluk, je bent er zelf verantwoordelijk voor!

Werknemers die gelukkig zijn op hun werk presteren beter, maar hoe zorg je ervoor dat je zelf werkgelukkig bent? Over het algemeen zijn wij Nederlanders best blij met ons werk. Uit jaarlijks onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat 59,5 procent van de Nederlanders ‘tevreden’ is met hun werk, 15,1 procent is zelfs ‘zeer tevreden’. Niet slecht!

Jij kan zelf zeer veel invloed uitoefenen op jouw werkgeluk als werknemer. Ik neem je graag mee in wat tips om jouw geluk te vinden op het werk!

Loon is niet de basis van jouw werkgeluk.

Vaak wordt gesproken over salaris als het gaat om bevlogenheid op het werk en het geluk dat daarbij komt. Maar niets is minder waar, een hoog salaris maakt namelijk niet automatisch gelukkiger. Er is nauwelijks een verband te vinden tussen de hoogte van het salaris en geluk. Het kan wel zo zijn dat je een ongelukkiger gevoel ervaart als het salaris niet rechtvaardig of marktconform is. In dat geval heb je het gevoel dat je niet beloond wordt voor het werk dat je verricht.

Factoren die wel bijdragen aan werkgeluk en ervoor zorgen dat je meer geluk en energie hebt op je werk zijn onder andere leuke collega’s, zinvol werk, en het benutten van jouw talenten. Helaas heb je je collega’s niet altijd voor het uitkiezen maar je kan genoeg zelf doen om je werkgeluk te verhogen!

Creëer je eigen vrijheid

Vrijheid en zelfstandigheid in je werk dragen enorm bij aan je werkgeluk. Het nemen van eigen beslissingen en dingen op jouw manier doen zijn hierin leading. Niet in elke functie heb je al deze vrijheid, maar ga eens op zoek naar zaken die je wel aan kan passen. Ook de kleine zaken (die soms insignificant lijken) kunnen al een grote impact hebben op jouw gevoel!

Werk met tijdsblokken

Stress zorgt vaak voor minder werkgeluk, een van de grootste stressfactoren is het gevoel van tijdstekort. Vrees jij voor tijdstekort in plaats van genieten van de tijd die je wel hebt? Het idee dat je tijd tekort hebt zorgt voor stress. Multitasken wordt vaak als tijdbesparend gezien maar zorgt ervoor dat je minder tijd lijkt te hebben doordat alles samenvloeit en oncontroleerbaarder wordt. Tijd indelen en vooral jezelf focussen op 1 taak per keer zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt in hetzelfde tijdsbestek. Zet jezelf voor een tijdsdeadline, dit motiveert je jouw taak af te hebben binnen de deadline, dan mag je even ontspannen en kan je door naar de volgende deadline.

Lees ook Zo ben jij de hele werkdag productief

Zet strepen!

Het afstrepen van jouw To-Do lijst is heerlijk! Weer iets kunnen afstrepen en door naar het volgende! Maak een lijst voor vandaag, maar ook voor de week. Streep zaken af die je afgerond hebt. Dit zorgt voor een persoonlijke triomf. Het steeds kleiner worden van het lijstje zorgt voor een goed gevoel, niet uitmakende of het een grote of kleine taak is die je wegstreept, wegstrepen geeft gewoon een goed gevoel! Je kan zelfs taken opsplitsen om een grote taak kleiner te maken zodat je jouw progressie kan volgen.

Vier je successen

Iedereen is bezig met de waardering van anderen. Is mijn baas, leidinggevende of collega wel tevreden met het werk dat ik lever? Maar waardeer jij je eigen werk eigenlijk wel? Of ben je eerst op zoek naar de bevestiging van een ander? Neem eens tijd om stil te staan bij wat je realiseert en ben trots op jezelf. Wanneer je een project of taak hebt afgerond, sta er eens bij stil en geef jezelf de waardering die je verdient! Waarom de goedkeuring van anderen vragen terwijl je het zelf niet eens doet?

Lees ook Het Impostor syndrome, ben ik een bedrieger?

Werk aan sociale contacten

We zijn sociale wezens en dat betekent dat we behoefte hebben aan verbinding met andere mensen, dus ook met collega’s. Probeer ook vriendschappen op te bouwen met je collega’s, dat zorgt ervoor dat je niet alleen maar naar je werk gaat om je ding te doen en weer weg te gaan. Plezier hebben in je werk en kunnen lachen met je collega’s zorgt voor een betere samenwerking en geeft je meer reden om naar je werk te gaan dan alleen je werk.

Ben jij al werkgelukkig of kan je met deze tips toch niet voldoende vooruit? Volg ons op social media, we delen geregeld tips maar wellicht ook wel die nieuwe baan waar jij naar op zoek bent!

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

B. de Lima

Fijn dat je ons hierdoor wat
richting gevoel geeft.
Goed bezig Marc.

Thnx

Marc van Steen

Bedankt voor je reactie, mocht je ooit verder willen sparren mag je me altijd benaderen via de details op mijn profiel!

Groeten,
Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.