Wat voor werk maakt jou gelukkig?
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Wat voor werk maakt jou gelukkig?

Je volgt een opleiding, bent afgestudeerd, zoekt naar een baan en rolt waarschijnlijk (bij toeval) in een functie. Maar past dit werk eigenlijk wel bij je? Is dit wat je nog jaren wil doen? Stel jij jezelf die vraag ook regelmatig? En heb je daar nog steeds geen antwoord op? Wellicht kan dit blog jou helpen.

Het vinden van de perfecte baan is niet iets dat je zo één, twee, drie doet. Het is best lastig om erachter te komen welke baan het beste bij je past. De ene komt er snel achter, de ander komt hier pas op zijn 55e achter. Toch is het heel belangrijk om een functie uit te voeren die je echt leuk vindt en dan het liefst ook nog bij een werkgever waar je goed op je plek zit.

Om een antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat is mijn ideale functie?’ kun je de volgende stappen doorlopen en uitwerken:

Stap 1: De ontdekkingsreis

Zoek eerst voor jezelf uit of je echt wat anders wil of dat je misschien bepaalde taken niet/minder leuk vindt. Misschien dat je die alvast kunt afstoten. Maak dingen concreet en bedenk de voor- en nadelen van de huidige en eventuele toekomstige functie. Wees hierin wel realistisch.

Soms kan het helpen om terug te kijken naar je kindertijd. Wat vond je vroeger leuk om te doen?

Ook is het goed om te kijken naar de eerdere functies die je gedaan hebt, zitten daar overeenkomsten in? Welke taken en onderdelen komen telkens terug en maken deze mij gelukkig? Dan kom je er waarschijnlijk achter wat echt belangrijk voor je is en wat in ieder geval terug moet komen in een volgende functie.

Stap 2: Stel jezelf de vraag

Als er iets uitgekomen is dat bij je past, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waarom wil ik dit? Wat levert het me op?
  • Wat houdt me tegen? Wat zijn nadelen?
  • Wat zoek ik in een organisatie? En welke organisatie kan dit bieden?
  • Welke stappen moet ik zetten? Hoe groot is de afstand?
  • Wanneer is dit te realiseren? Is dit de volgende stap of zijn er tussenstappen nodig?
  • Wie kan me hierbij helpen?

Stap 3: Kom in beweging

Ben jij erachter wat voor jou de ideale functie is? Onderneem actie! Ga informatie opzoeken, netwerken en/of eventueel onderzoek doen naar het volgen van een opleiding. Ook kun je er voor kiezen om testen te doen om te kijken of wat daar uitkomt overeenkomt met je eigen bevindingen.

Het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat er uit de eerder genoemde stappen is gekomen dat je prima op je plek zit. Dat kan je een stuk rust geven. Laat je vooral niet opjagen, want gewoon blijven zitten waar je zit kan ook een hele goede keuze zijn.

Bron: Carrièretijger, Intermediair

Anna Douma
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Anna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.