Werkgeluk
Leestijd: 2 minuten

Wat maakt jou (werk)gelukkig?

Iedereen wil gelukkig zijn in zijn werk. Maar wat zorgt nu precies voor werkgeluk in jouw baan? We vroegen het aan Jacqueline de Winter. Zij werkt voor de afdeling Publiekszaken van de gemeente Zeist en vertelt ons wat haar werkgelukkig maakt.

Kun je ons vertellen hoe een werkdag er voor jou uit ziet?

Jacqueline: “Via het Klant Contact Centrum kunnen de 64.000 inwoners van de gemeente Zeist gebruik maken van onze dienstverlening. Vragen en verzoeken komen binnen via de post, telefoon, e-mail en social media. Voor sommige zaken moeten klanten naar de balie van het gemeentehuis komen, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs. Ik ben ook opgeleid om deze baliewerkzaamheden te doen. Mijn takenpakket is daardoor divers en afwisselend. De ene dag heb ik een avonddienst aan de balie en de andere dag sta ik mensen te woord aan de telefoon en beantwoord ik e-mails.”

Dat klinkt zeker afwisselend! Kun je jouw werkgeluk een cijfer geven?

“Ik geef mijn werkgeluk een dikke 8!”

Kun je uitleggen wat jou zo werkgelukkig maakt?

“Ik denk dat de basis van mijn werkgeluk ligt in het vertrouwen en de vrijheid die ik krijg in denken en doen. Het vertrouwen dat de organisatie in mij heeft, biedt me veiligheid. Dit geeft mij de ruimte om mijn werk zo goed mogelijk te doen en mij verder te ontwikkelen. Ik werk hard en doe dit binnen de kaders die van mij verwacht worden, maar ik heb daarbinnen wel de vrijheid om mezelf te zijn. Daarnaast voel ik me gesteund, gewaardeerd en heb ik fijne collega’s.”

Lees ook: Heb jij een betekenisvol beroep?

Hoe geef jij geluk door in je werk?

“Werkgeluk is aanstekelijk. Als je goed in je vel zit tijdens je werk kun je open staan voor je omgeving en je collega’s en klanten de aandacht geven die ze nodig hebben. Door goed te luisteren en te observeren zie je waar mensen behoefte aan hebben en kun je ze nog beter helpen en je dienstverlening blijven verbeteren. De vertrouwde en fijne cultuur zorgt ook dat er ruimte is voor feedback, waar uiteindelijk iedereen van groeit.”

Ben jij werkgelukkig?

Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Doe hier de werkgeluk test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Saskia van den Dungen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam op de afdeling Marketing & Communicatie.
Meer over Saskia

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *