Wat als de sleur toeslaat?
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Wat als de sleur toeslaat?

Heb jij nog passie voor je werk? Heeft jouw werk glans en ga jij fluitend naar je werk? Gefeliciteerd! Dan heb jij voor jou de perfecte baan! Maar wat nou als je werk alleen maar energie slurpt in plaats van dat het energie oplevert? Voorkom dat de sleur toeslaat!

In het blog ‘Je carrière in een sleur? 3x een duwtje in de rug‘ gaf ik je al 3 tips om je carrière een duwtje in de rug te geven. Met deze 3 extra tips, moet het je zeker lukken om uit jouw werkdip te komen.

Wees positief kritisch

Neem eens een stap terug en kijk kritisch naar jezelf en naar je werkzaamheden. Waarom doe je wat je doet en wat vind je nou echt leuk aan je werk? Maar ook: kunnen dingen niet beter of efficiënter? Bedenk wat je bereikt hebt en wat je nog kunt bereiken. Je moet trots kunnen zijn op jezelf en op je werkgever. Dit is iets wat je moet kunnen uitdragen en uitstralen. Toch goed om hierbij te benoemen: past je functie of werkgever niet meer bij je, wat natuurlijk kan, durf dan ook eerlijk te zijn naar jezelf. Zet de stap om op zoek te gaan naar iets wat beter bij je past.

Stap uit je comfortzone

“Als je doet wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen.” Een zin die iedereen weleens gehoord heeft, maar doe je hier ook iets mee? Ga jezelf verdiepen, investeer in jezelf. Volg opleidingen, bezoek interessante lezingen en doe dingen die je normaal niet zou doen. Bewandel de onbekende paden. Voelt je huidige functie niet goed, ga dan op zoek naar nieuwe uitdagingen. Verruim je horizon.

Doorbreek je dagelijkse (werk)routine. Niet telkens hetzelfde rondje lopen of met dezelfde collega lunchen. Probeer eens iets nieuws en kom in contact met nieuwe mensen. Misschien de eerste keer even eng, maar uiteindelijk geven nieuwe impulsen nieuwe energie met nieuwe inzichten tot gevolg.

Wees proactief

Proactief zijn betekent de regie pakken. Keuzes maken en daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Omstandigheden kun je niet altijd bepalen, maar je kunt wel bepalen hoe je met bepaalde omstandigheden omgaat. Wie proactief is, heeft meer controle en voelt zich zelfverzekerder.

De grote tegenhanger van proactief is: reactief. Wie reactief is ingesteld, laat het gebeuren en laat het over aan een ander. Ben jij reactief ingesteld? Toon dan initiatief en ga iets halen in plaats van te wachten tot het wordt gebracht.

Praktische tips

  • Probeer 1 x in de week te lunchen met iemand waar je niet direct contact mee hebt.
  • Ga vaker wandelen in de middagpauze, frisse lucht en vitamine D opsnuiven.
  • Carpool met collega’s. Je bent niet alleen sociaal bezig maar het is ook nog eens goed voor het milieu.
  • Stel jezelf de vraag waar je energie van krijgt op het werk.
  • Probeer voor jezelf te bedenken (eventueel met je manager) waar je je graag in wil ontwikkelen.
Corien Kusters
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Corien

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.