Voorkom frustratie door de juiste sollicitatiemotivatie
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Voorkom frustratie door de juiste sollicitatiemotivatie

Ben je op dit moment op zoek naar een baan? Zit je thuis en lukt het je (nog) niet om die perfecte baan te vinden? Dat kan heel vervelend zijn. Maar… De juiste sollicitatiemotivatie zou je zomaar eens kunnen redden. Er zijn namelijk voldoende manieren om solliciteren leuker te maken en ook nog eens je kansen op een baan aanzienlijk vergroten. Daarom in dit blog mijn top vier op een rij.

Start je dag goed

Je hebt geen baan, dus je kunt lekker rustig aan doen. Je kunt uitslapen tot elf uur en eten om een uur of één. Af en toe schrijf je een motivatiebrief en verstuur je je cv. Heerlijk! Maar let op: je bent sneller uit je ritme dan je denkt. Voor je het weet mis je een vacaturedeadline of kom je überhaupt niet meer toe aan een uitgebreide zoek- en solliciteersessie. Dus hop, zet die wekker gewoon om zeven uur, kom uit je bed en ga sporten of een stukje lopen. Zo blijf je ritme houden en heb je met een beetje geluk om elf uur je dagelijkse sollicitatierondje al gedaan.

Kom van de bank af

Het grote voordeel van thuis zijn is dat je het lekker rustig aan kunt doen. Lekker op de bank een filmpje kijken bijvoorbeeld. Netflix wordt al snel je beste vriend. En omdat je veel thuis bent heb je ook meer dan genoeg tijd om rommel te maken. Opruimen komt later wel. Je hebt ten slotte toch tijd genoeg. En hey, misschien is het wel tijd voor wat nieuwe meubels of een nieuwe kleur op de muur?

Het klinkt misschien cliché, maar een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dus dat opruimen en opfrissen van je omgeving, van je huis, zorgt niet alleen voor een fijne omgeving, maar ook voor een frissere en scherpere blik bij het schrijven van een motivatiebrief. En dat vergroot de kansen op een nieuwe baan natuurlijk weer.

Stel (haalbare) doelen

Hoewel je veel tijd hebt, benut je deze misschien niet optimaal. Ook al sta je op tijd op en kom je van de bank af, er blijft nog steeds veel tijd in je dag over. Tijd genoeg dus om ook eens na te denken over je doelen op de langere termijn. Wat wil je bereiken in de komende 10 jaar? Waar wil je op werkgebied staan? Hoe ziet je gezinssituatie er dan uit? Solliciteer je dan nu wel op de juiste baan? Of moet je nog een opleiding of omscholingscursus doen?

Allemaal vragen waar je eens over na kunt denken. Of beter nog: schrijf je doelen op. Dat maakt ze tastbaarder. En vergeet ook niet tussentijdse evaluatiemomenten te plannen, zodat je de balans op kunt maken en eventueel bij kunt sturen.

Sociale media

Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter. Je hebt er allemaal tijd genoeg voor. Je bent volledig op de hoogte van wat je vrienden en familie uitspoken. Leuk natuurlijk, maar…Zonde van de tijd. Maar goed, als je dan toch zo veel gebruikmaakt van sociale media, misschien kun je het dan ook wel op een nuttige manier doen. Ga eens goed zitten voor je LinkedIn-profiel en laat de wereld zien dat je beschikbaar bent en graag een baan wil. Solliciteren is per slot van rekening niet alleen vinden maar vooral gevonden worden.

Haal ondertussen meteen ook even de minder geschikte foto’s, zoals feestfoto’s of iets te veel verhullende vakantiefoto’s, van je social accounts en vervang ze door geschiktere foto’s. Of beter nog: kijk eens goed naar je privacy instellingen en zorg ervoor dat niet iedereen alles van je kan zien. Opgelost! Jouw netwerk op sociale media kun je namelijk perfect inzetten om je bereik te vergroten en dus sneller die leuke nieuwe baan te vinden.

Jip van der Pol
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als Adviseur Mobiliteit bij Driessen.
Meer over Jip

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.