Vanaf nu geen sollicitatieblunders meer
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Vanaf nu geen sollicitatieblunders meer

Wie kent ze niet? Blunders. Met je rok vastzitten tussen de deur, een glas water omstoten over de tafel of een stuk eten tussen je voortanden hebben zitten. Het zou je maar gebeuren tijdens een gesprek bij je potentiële nieuwe werkgever… Maar hoe moet het eigenlijk niét in een sollicitatiegesprek? En wat kun je doen om blunders te voorkomen?

Laat ik bij mezelf beginnen. Ik had een aantal jaar geleden een sollicitatie gepland staan op een donderdag om 14:00 uur. Uiteraard had ik van tevoren uitgezocht met wie ik het gesprek had, waar ik moest zijn en hoe lang het rijden was. Ruim op tijd arriveerde ik op locatie. Ik meldde me bij de receptioniste, maar de receptioniste kon geen afspraak vinden in de agenda bij deze contactpersoon. “Geen probleem” gaf ze aan. Ze zou mijn gesprekspartner wel even bellen, misschien stond de afspraak per ongeluk niet in zijn agenda. Geduldig nam ik daarom in de wachtruimte plaats. Na enkele minuten komt mijn gesprekspartner naar me toe gelopen. Ik stond op om hem een hand te geven. Meteen zei hij: “Bedankt voor je aanwezigheid, maar het gesprek stond gisteren gepland.” Zoals je zult begrijpen wist ik niet waar ik moest kijken. Ik kon wel door de grond zakken. Voortaan controleer ik dus altijd of ik de juiste datum in mijn agenda heb genoteerd. Dat is tip nummer één. Hieronder misschien nog een paar tips die je helpen voorkomen dat je een blunder slaat voor of tijdens je sollicitatiegesprek.

Don’t be too eager

Laat zien dat je de baan graag wil, maar ben niet te wanhopig. Natuurlijk wil je graag laten zien dat jij de juiste persoon bent voor deze functie, maar doe niet alsof dit je laatste hoop is. Werkgevers willen graag iemand die zelfverzekerd is, lekker in zijn/haar vel zit en de juiste capaciteiten bezit.

Lieg niet in je cv

Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Uiteindelijk komt het toch wel uit dat je geen hbo-diploma in communicatie hebt behaald op het moment je je eerste persbericht vol spelfouten schrijft. Probeer daarom te bedenken waarom jij wel de juiste persoon bent voor deze functie ondanks dat je wellicht niet aan alle eisen voldoet.

Ben niet te eerlijk

Heb je het in je huidige baan niet naar je zin en ben je daarom verder aan het kijken? Vervelend, maar probeer de reden waarom je solliciteert positief te brengen. “Ik ben momenteel op zoek naar een nieuwe uitdaging” klinkt al heel anders dan “Ik verveel me kapot op het werk en zoek een baan waarin ik wel uitdaging kan vinden.” Geef de goede ‘vibe’ af. Laat het niet lijken alsof het je niet uitmaakt waar je nu gaat werken, als het maar ergens anders is dan de verschrikkelijke baan waar je vandaan komt (zoals in voorbeeld 2).

Voor meer tips kun je ook mijn blog lezen over werkkleding: Life isn’t perfect, but your oufit can be.

Bron: Intermediair.nl

Celine Arts
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Céline

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.