terug

Stop, hou op! 6 tips om pestkoppen te stoppen

Eerder las je misschien al het blog ‘Herken jij ze? De pestkoppen van de werkvloer’ over de verschillende soorten pestkoppen op de werkvloer. Een blog die vooral herkenning opleverde. Maar belangrijker nog is om te weten hoe om te gaan met deze pestkoppen en hoe je het pestgedrag aan kunt pakken.

De volgende 6 tips kunnen je helpen het pestgedrag te laten stoppen. Of jij nou zelf het slachtoffer bent of een collega.

1. Wees assertief

Kom op voor jezelf! Dit is niet voor iedereen even makkelijk, maar onmogelijk is het zeker niet. Ontwijk die pestende collega niet, maar kijk hem/haar recht in de ogen. Hiermee straal je kracht uit en elimineer je jezelf als potentieel slachtoffer.

2. Ga het gesprek aan

Dat iemand een pestkop is, wil niet meteen zeggen dat met iemand niet te praten valt. Ga het gesprek daarom aan. Natuurlijk niet in het heetst van de strijd, maar wacht een paar dagen. Vraag op de man af waarom hij/zij zich zo gedraagt tegen jou, dat je niet weet hoe je hier mee om moet gaan en wat hij/zij hiermee bedoelt. En laat hierna een stilte vallen. De ander zal zich ongemakkelijk voelen bij de vraag. Zorg ervoor dat je de controle houdt over het gesprek en dat het beëindigen van het gesprek vanuit jou komt. Probeer rustig en krachtig te blijven en stel je niet vijandig op.

3. Tot hier en niet verder

Trek voor jezelf een grens. Assertiviteit is een goede eigenschap, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voortdurend op je tenen loopt en van je af moet bijten. Blijf vooral jezelf en durf te handelen naar wat de situatie van je vraagt. Als de situatie niet verandert kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met de vertrouwenspersoon in gesprek te gaan.

4. Schakel een bemiddelaar in

Probeer het altijd eerst zelf op te lossen. Maar mocht dit niet lukken, wees dan niet bang om hulp in te schakelen. Bemiddeling kan nooit kwaad.

5. Leg het vast

Het klinkt misschien wat kinderachtig en onnodig, maar het is voor alle partijen van belang dat pestgedrag wordt vastgelegd. Zie jij pestgedrag richting een collega of voel jij jezelf gepest, maak hiervan melding bij je leidinggevende of vertrouwenspersoon en doe dit schriftelijk, bijvoorbeeld per e-mail.

Een werkgever dient de eventuele klachten over pesten en de maatregelen die wel of niet genomen zijn vast te leggen. De werkgever heeft immers een wettelijke zorgplicht. Mondelinge gesprekken kunnen achteraf in een gerechtelijke (schade)procedure mogelijk niet bewezen worden.

6. Laat het niet sudderen

Wat je ook doet, wacht er niet te lang mee. Pesterijen kunnen grote gevolgen met zich meebrengen en men kan hier letterlijk ziek van worden. Wacht dus niet, maar onderneem direct actie. Zorg dat je de regie houdt over jezelf en de situatie.

Bovenstaande tips kunnen helpen bij het verbeteren van de situatie. Merk je dat een collega gepest wordt of word je zelf gepest, dan kun je aan de slag met deze tips. Daarnaast kun je altijd terecht bij bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon of bedrijfsarts. Onthoud dat iedereen recht heeft op een veilige werkplek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!