Stil zitten? Niet voor de 45 plusser!
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Stil zitten? Niet voor de 45 plusser!

Misschien is het herkenbaar voor je. Je bent 45 jaar of ouder en je hebt het leuk voor elkaar. Een prima baan, (arbeids)voorwaarden waar je content mee bent en collega’s waar je de werkweek mee door komt. Niets te klagen, zou je denken…

Maar misschien knaagt het aan je dat je je op vertrouwd terrein en in rustig(er) vaarwater bevindt. Misschien voel je de behoefte om jezelf te ontwikkelen. Maar hoe dan? En in welke richting? En hoe pak je dat dan aan in een arbeidsmarkt die nog nooit zo dynamisch was als nu? Is deze situatie herkenbaar? Lees dan vooral verder! En vergeet vooral de laatste alinea niet 😉

Lees ook: Pleidooi voor de 45 plusser!

De VUCA-wereld

Logisch dat je je afvraagt hoe je dit aan moet pakken in de huidige maatschappij. We leven tegenwoordig namelijk in een VUCA-wereld. “Een wat?” Juist, een VUCA-wereld. VUCA staat voor Volatility (volatiel), Uncertainty (onzekerheid), Complexity (complexiteit) en Ambiguity (ambigu). Een hele mond vol. Maar geen paniek, ik leg je graag uit wat dit betekent.

Volatiel

Een volatiele omgeving betekent ook wel vluchtig en snel veranderend. Klantwensen en markten veranderen snel. En dit vraagt iets van organisaties. En dus ook van medewerkers.

Onzekerheid

Onze wereld is onzeker. Organisaties kunnen niet meer achterover leunen en voort dobberen op hun oude koers. Het risico is namelijk dat een bedrijf het op deze manier niet gaat redden. Het succes van nu, is geen garantie voor de toekomst…

Complexiteit

Het woord spreekt misschien al voor zich. Veranderingen en ontwikkelingen maken de omgeving complex. Dit vraagt om flexibiliteit zodat je als het ware mee kunt bewegen met deze veranderingen en ontwikkelingen.

Ambigu

Misschien heb je zelf ook weleens in een situatie gezeten die ambigu (dubbel) was. Voorbeeld: je wil graag gezond eten én wat kilo’s afvallen en je doet er alles aan om dit doel voor ogen te houden. Aan de andere kant wil je ook mee bewegen met je sociale kring en genieten van etentjes, snacks en lekkernijen.

Zo ambigu is de omgeving soms ook voor organisaties (en medewerkers). Enerzijds hebben zij het doel haarscherp voor ogen, anderzijds weten ze dat ze er flexibel naar toe moeten bewegen om de kans van slagen groter te maken.

Wat betekent dit voor jouw loopbaan (als 45 plusser)?

Dat wendbaarheid tegenwoordig noodzakelijk is. Of je nu 45 plussers bent of niet. Dit geldt voor iedereen. En dit valt niet altijd mee. We willen vaak wel flexibel zijn, maar we willen ook graag vaste grond onder onze voeten houden. Over ambigu gesproken…

Kun jij als 45 plusser wel wat advies gebruiken? Wellicht kan een loopbaanadviseur je daarbij helpen. In 2019 kan iedere werkende van 45 jaar of ouder gratis advies krijgen. Check vooral deze link als je daar interesse in hebt! Of lees deze blog boordevol tips om goed voorbereid de toekomst in te gaan.

Bronnen: www.scienta.nl en Flexicurity: de aanstaande revolutie in het HRM-beleid van Ton Wilthagen

Anne Lodewijks
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent HR-services.
Meer over Anne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *