Opmaak sollicitatiebrief: welke indruk laat jij achter?
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Opmaak sollicitatiebrief: welke indruk laat jij achter?

De concurrentie op de arbeidsmarkt neemt in veel sectoren steeds verder toe. Als recruiters veel reacties ontvangen op een vacature dan maken ze de eerste selectie op basis van je cv. Sluit deze voldoende aan, dan zoeken ze verder naar de motivatie van je solliciteren in je sollicitatiebrief. Door toenemende concurrentie is ook daarbij de opmaak steeds meer van belang. Daarom geeft CVster.nl uitleg en tips voor een sterke opmaak van jouw sollicitatiebrief.

Stel dat jouw cv perfect aansluit op de functie, maar je wordt alsnog niet uitgenodigd voor een gesprek. Dat zou zomaar kunnen liggen aan de opmaak van je sollicitatiebrief. Die opmaak zegt namelijk al best veel over jou: een werkgever wil liever geen slordige werknemer in dienst hebben.

Eerste indruk

Jouw eerste indruk geef je niet tijdens een sollicitatiegesprek, maar al vooraf met je cv en sollicitatiebrief. Door moeite te steken in de opmaak van je sollicitatiebrief, breng je over dat je ook als werknemer je zaken op orde hebt.

Zorg er dus voor dat je sollicitatiebrief er overzichtelijk uit ziet en aansluit op de opmaak van je cv. Met een heldere structuur laat je zien dat je geordend bent. Maak dus goed gebruik van witruimtes, deel je tekst op in voldoende alinea’s en lijn je brief netjes uit.

Kies je voor kleur?

Als je in je cv gebruikmaakt van kleuren, kun je die ook in accenten bij je sollicitatiebrief terug laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een horizontale of verticale streep in je brief. Beperk het wijzigen van de tekstkleur, omdat dit er mogelijk speels uit ziet (tenzij dit natuurlijk bij jou en de functie past!).

Let er bij het gebruik van kleuren wel op dat je ook daarmee uitstraalt wat jouw karaktertrekken zijn. Kleuren brengen namelijk bepaalde associaties met zich mee. Zo is blauw bijvoorbeeld een veelgebruikte kleur, omdat blauw geassocieerd wordt met vertrouwen. Oranje past wat beter bij ondernemende types, want dat straalt innovativiteit en kracht uit.

Sluit opmaak aan op inhoud?

Een mooi opgemaakt cv en nette sollicitatiebrief zijn altijd een goede zet. Houd er wel rekening mee dat je dus ook met je opmaak een bepaalde indruk achterlaat. Zie jij jezelf vooral als zakelijk, direct en pragmatisch, dan kun je je opmaak het beste strak houden.

Ben jij juist een creatieveling die barst van de ideeën? Laat dan juist je originaliteit ook zien in de opmaak van je cv en sollicitatiebrief. Wellicht kun je iets bedenken voor jouw sollicitatie en valt jouw aanpak in de smaak.

Probeer dus zo met de opmaak van je cv en brief om te gaan, dat deze past bij jou en bij de functie waar je op solliciteert. Pak je toekomstige werkgever in met een onuitwisbare eerste indruk!

Sollicitatiebrief opmaken

Wil jij ook aan de slag met een mooie sollicitatiebrief? Je hoeft daarvoor niet handig te zijn met visual design, want CVSter.nl heeft een aantal online templates voor jou gemaakt. Bekijk de verschillende voorbeelden van sollicitatiebrieven en val op met je sollicitatiebrief.

Heb je nog geen vacature op het oog om een sollicitatiebrief voor te schrijven? Kijk dan eens tussen onze vacatures!

Gast auteur
Meer over

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.