Of ik me te vaak ziek meld? Nee joh!
Leestijd: 3 minuten

Of ik me te vaak ziek meld? Nee joh!

Vraag jezelf eens af hoe vaak jij in de afgelopen 12 maanden niet bent gaan werken omdat je ziek was? Was dat één keer omdat je een griepje had? Of toch twee keer omdat je door je enkel ging waardoor je niet kon autorijden? Of drie keer omdat je zoontje ook nog ziek was en je geen opvang kon regelen voor hem? En dan nog die vierde keer toen je zo’n kater had van dat gezellige feestje?

Natuurlijk is het logisch dat je je soms niet helemaal optimaal voelt, dat je moe bent of dat je last hebt van een griepje. En soms kan dat een reden zijn dat je niet kunt werken. Maar is dit vaker dan twee keer in een jaar dan is er sprake van frequent verzuim.

Risico’s van frequent verzuim

In praktijk blijkt dat je vaak zelf niet in de gaten hebt hoe vaak je verzuimt. Want wat maakt het uit dat je er een dag niet bent? Dat werk komt morgen wel weer. De ervaring leert echter dat werknemers die vaker dan twee keer per jaar uitvallen door ziekte uiteindelijk meer risico lopen om op termijn langdurig uit te vallen. En langdurig verzuim kent alleen maar verliezers. Het gaat ten koste van je inkomen, de relatie met je werkgever, het contact met je collega’s en je dagritme. Daarnaast kost het je werkgever veel geld en moet hij vervanging voor je regelen. En dan hebben we het nog niet eens over de inkomensrisico’s voor jou zelf op de lange termijn.

Waarom kun je niet werken

Het is goed om stil te staan bij de vraag waarom jij niet kunt gaan werken. Heeft dit daadwerkelijk te maken met de klachten die je ervaart of is er meer aan de hand? Zo is onze ervaring dat er vaak achterliggende oorzaken spelen die ervoor zorgen dat de drempel om je ziek te melden laag is.

Ik noem een paar voorbeelden uit de praktijk:

  • “Ik mis de uitdaging in mijn werk en werk voornamelijk op de automatische piloot.”
  • “Ik heb geen verantwoordelijkheden en word daarom niet gemist als ik er niet ben.”
  • “Ik loop wel degelijk met lichamelijke klachten maar heb geen tijd om naar de huisarts te gaan.”
  • “De werkdruk is zo hoog dat ik af en toe een dag nodig heb om bij te komen.”
  • “Er is weinig betrokkenheid vanuit mijn werkgever en ik voel me ook niet betrokken.”
  • “Er zijn thuis problemen waardoor ik vaker overloop. Mijn werkgever is hiervan niet op de hoogte waardoor ik me ziek meld om weer verder te kunnen.”
  • “Dit werk is niks voor mij maar ik heb het inkomen zo hard nodig.”

Wat kun jij zelf doen

Als je er even bij stilstaat kan dus blijken dat er iets heel anders speelt. De reden dat je je ziek meldt ligt dan op een ander level dan je eigenlijk dacht. Om te voorkomen dat je uiteindelijk langdurig thuis komt te zitten is het belangrijk om het roer in eigen hand te nemen. Wat kun je zelf doen aan jouw situatie? Is dit werk nog wel iets voor jou? Kijk eens wie jou kan helpen om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Wellicht is een open gesprek met je leidinggevende of de afdeling HRM al voldoende. Of misschien is er een collega die je in vertrouwen kunt nemen? Ook een gesprek met je huisarts kan een stap in de goede richting zijn. Hij kan je eventueel ook doorverwijzen voor een gerichte aanpak op weg naar een oplossing.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen!

Lees ook: Griep! Beter voorkomen dan genezen

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.