Nieuw jaar, nieuwe baan?
Carrière
Leestijd: 4 minuten

Nieuw jaar, nieuwe baan?

Kun jij het je nog herinneren? Die vriendenboekjes die je mee kreeg van klasgenootjes met vragen als ‘wat is je lievelingseten?’ en ‘wat wil je later worden?’. Ik zie het nog voor me. Mijn antwoord op de vraag wat ik wilde worden wisselde regelmatig. Tijdens mijn jeugd varieerde dit van prinses tot dierenarts. Al ontdekte ik wel al op jonge leeftijd dat de kans klein was dat ik een prinses zou worden.

Toen later ook bleek dat dierenarts geen optie was omdat ik nog geen druppel bloed kan zien, werd het al wat lastiger om mijn droombaan te bepalen. Uiteindelijk werd mijn droombaan een baan welke ik als kind nooit had kunnen bedenken. Ik werd HRM’er.

Nu, na bijna 10 jaar werkervaring, kan ik gelukkig nog steeds zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb geen verlangens om de loopbaanwensen uit mijn jeugd op te pakken. Maar wat als je na jaren werkervaring nu toch het gevoel hebt dat je niet de juiste loopbaankeuze gemaakt hebt? Wat te doen wanneer je een carrièreswitch overweegt?

Tip 1: Maak een weloverwogen beslissing

Een carrièreswitch is één van de belangrijkste beslissingen die je kunt maken tijdens je loopbaan en misschien zelfs wel tijdens je leven. Er hangt voor jou en eventueel voor je partner immers veel mee samen. Misschien betekent een carrièreswitch voor jou een zijsprong van jouw huidige functie bij jouw huidige werkgever. Maar het kan ook zijn dat je vroegere droombaan, die totaal iets anders is dan wat je nu doet, maar blijft kriebelen. Het is hoe dan ook van groot belang om een weloverwogen beslissing te nemen. Zorg daarom dat je goed weet wat je mist in je huidige baan en wat je belangrijk vindt in je toekomstige werksituatie. Vergeet daarbij niet dat de eisen en kwaliteiten waaraan je moet voldoen wanneer je van carrière wilt switchen net zo belangrijk zijn. Je wilt immers voorkomen dat je plannen stuklopen omdat ze onrealistisch zijn of omdat je er niet genoeg onderzoek naar hebt gedaan van tevoren.

Tip 2: Op verkenning

Heb je voor jezelf helder naar wat voor soort baan en in welke branche je op zoek wilt gaan?
Benader mensen uit je netwerk die wellicht iets voor je kunnen betekenen en zorg ervoor dat je bij hen in beeld komt. Misschien is het mogelijk, al dan niet via je netwerk, om een tijdje vrijwilligerswerk te doen in de functie of branche waarin je werkzaam wilt zijn. Dit zal je niet alleen positieve energie geven maar het staat ook goed op je nieuwe, aangepaste cv.

Tip 3: Een aangepast cv

Is het je nog niet gelukt om werkervaring op te doen in de functie en/of branche waarin je werkzaam wilt zijn? Leg in je cv dan meer de nadruk op soft skills zoals persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. Zorg dat deze van je cv afspatten. Bedenk welke resultaten en doelen je in je carrière reeds hebt behaald en benoem deze wanneer ze van belang kunnen zijn voor je nieuwe droombaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Communicatieve vaardigheden
  • Leiderschapskwaliteiten
  • Toewijding
  • Projecten met goede resultaten

Tip 4: Geef niet op, stel niet uit

Een carrièreswitch is niet altijd even gemakkelijk. Het vergt behoorlijk wat lef en doorzettingsvermogen om aan die (lang) geliefde droombaan te komen. Besef dit vooraf en ga niet bij de pakken neerzitten wanneer het niet meteen wil lukken. Een carrièreswitch kost tijd maar doe je (als het goed is) maar één keer en is voor de rest van je leven.

Tip 5: Professionele hulp

Heb je de keuze gemaakt om van baan te switchen maar lukt het niet om je carrièrewensen helder te krijgen? Roep dan de hulp in van een professional. Een loopbaanadviseur kan je helpen om ervoor te zorgen dat jouw carrièreswitch succesvol wordt zodat jij weer energie krijgt van je baan!

Wist je dat je als flexibele medewerker van Driessen HRM gebruik kunt maken van verschillende loopbaantesten, die je eenvoudig en snel vanuit huis kunt invullen? Neem contact op met Driessen voor meer informatie.

Bronnen: Lengersdorf.nl, Monsterboard.nl

Carina Estévez
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Carina

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *