Kies jij voor een baard (op het werk)?
Op de werkvloer
Leestijd: 4 minuten

Kies jij voor een baard (op het werk)?

Baarden op de werkplek worden steeds meer geaccepteerd. Hoewel de meningen hierover nog steeds erg uiteenlopen. Sommige mensen beschouwen baarden als onprofessioneel, terwijl anderen ze beschouwen als een (hippe) modetrend. Tien jaar geleden was een baard op de werkplek veel minder geaccepteerd. Maar de maatschappij verandert en omdat individuen zich steeds meer willen onderscheiden aan de hand van uiterlijke kenmerken, neemt het aantal mannen met een baard toe.

Uit nieuwsgierigheid (en vanwege de Dag van de Baard op zaterdag 1 september), heb ik in mijn vakantie mijn baard drie weken laten staan. Benieuwd naar mijn ervaring? De eerste week kriebelt het een beetje, daarna merk je daar niets meer van. In een aantal weken kun je best een aardig baardje laten groeien. Mijn omgeving vond het mij wel staan, maar merkte op dat ik er ouder door leek. Aangezien ik inmiddels de 40 ben gepasseerd, heb ik na mijn vakantie mijn gezicht toch weer glad geschoren.

Meningen en stereotypering

Door mijn eigen ervaring en het groeiend aantal baarden dat ik tegenkom in het straatbeeld, was ik benieuwd hoe mensen nu hierover denken. Daarom heb ik wat feiten en meningen bij elkaar gezocht, die ik graag met je wil delen:

Veel voorkomende aannames over mannen met baarden zijn dat ze te lui zijn om zichzelf te scheren, een gebrek aan etiquette of de stempel ‘onprofessioneel’ krijgen. Politici geloven bijvoorbeeld dat als zij een baard laten groeien, dit een negatieve invloed zal hebben op hun feministische kiezers.

Het is ook een algemene opvatting dat mannen met baarden agressief zijn. Gezichtshaar wordt toegeschreven aan fysieke kracht. Dat is natuurlijk niet waar, maar men denkt dat mannen met een baard eerder als agressief of dominant worden gezien dan mannen zonder baard.

Fris geschoren ervaren mensen als netheid. Men ziet mannen met baarden weleens als slordig. Baarden worden ook weleens geassocieerd met hygiëne. Het ‘onderhouden’ van een baard kost iedere ochtend zeker 5 minuten. Het netjes bijhouden van een baard komt dichter in de buurt van 15 minuten per dag. Het is dus een zorgvuldige taak om je baard iedere ochtend met tondeuse en schaar goed in de plooi krijgen.

Een baard op de werkplek in 2018

De afgelopen jaren is er een merkbare verandering in de perceptie waargenomen met betrekking tot baarden op de werkplek. We zijn van de ‘dakloze’ kijker naar een man van ‘wijsheid’ gegaan. Van ‘hij moet iets verbergen’ omdat zijn baard het gezicht bedekt, tot iets ‘eigenzinnigs’ omdat diegene zich prettig voelt door zichzelf te zijn.

Een baard kan mannen zelfvertrouwen geven. En zelfvertrouwen is aantrekkelijk! Als jij je goed voelt en er goed uitziet, straal je dit uit naar anderen. Het geeft je houding een boost. Ook zul je dit terug zien in je prestaties (op je werk). Je bent productiever en effectiever.

Rolmodellen met een baard

Ben je nog niet overtuigd en op zoek naar een rolmodel? Dan heb ik hieronder een mooie lijst samengesteld met succesvolle ondernemers met een baard:

  • Steve Jobs, de overleden CEO van Apple was (en is) één van de beste voorbeelden van hoe het imago van een CEO in de loop der jaren is veranderd met zijn goed getrimde, grijzende baard. Die onafhankelijke stijl weerspiegelde zijn imago als een tegen-de-stroom-in soort man en een innovator.
  • Steve Wozniak, studiegenoot van Steve Jobs en medeoprichter van Apple. Was de technicus in de beginjaren van Apple. Heeft na zijn tijd bij Apple nog een tijd als basisschool-docent gewerkt, tegenwoordig is Steve te boeken als spreker voor evenementen en op symposia.
  • Larry Ellison, Oracle, een zeer succesvolle software-ondernemer en tegenwoordig trots eilandbezitter. In 2012 heeft hij namelijk het Hawaïaanse eiland Lanai voor 98% gekocht.
  • Marc Benioff, Salesforce.com. Is vroeger in de leer geweest bij Larry Ellison en is daarna met zijn Salesforce.com uitermate succesvol geworden.
  • Sir Richard Branson van Virgin is wellicht wel de coolste CEO. Van platenwinkel tot Virgin Galactic, hij heeft altijd een baard gehad.

Een belangrijke conclusie die ik kan trekken na mijn eigen ervaring en mijn voorbereiding voor dit blog, is: een baard is tegenwoordig helemaal hip. Dus geeft een baard je vertrouwen en voel jij je er goed bij? Laat hem dan zeker staan. Als jij jezelf kan zijn dan geeft dit je zelfvertrouwen een boost!

Bronnen: www.thebeardstruggle.comwww.beardbrand.com

Edwin Jansen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als locatiemanager in Breda.
Meer over Edwin

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.