Personal branding
Leestijd: 4 minuten

Jouw elevator pitch in de lift!

Afgelopen vrijdag was het ‘Talk In An Elevator Day’. Deze dag stimuleert mensen om in de lift eens een gesprek aan te gaan in plaats van maar voor je uit te kijken of met je telefoon te spelen. Dit moment is ook een mooie kans om jezelf kort te presenteren. Misschien sta jij wel net met de baas in de lift van het bedrijf waar jij heel graag wil werken. Hieruit is de term ‘elevator pitch’ ontstaan. Dus hebben wij de vrijheid genomen om vandaag om te dopen naar ‘Elevator Pitch Day’

De elevator pitch is een kort en zéér belangrijk moment waarmee je jezelf kunt presenteren en verkopen. Tijdens een elevator pitch vertel je kort en krachtig wie je bent en waar je talenten liggen. Het doel is om je gesprekspartner te overtuigen van jouw kunde en persoonlijkheid.

De elevator pitch kan naar voren komen tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een voorstelronde, maar ook bij een onverwachts moment. Je weet immers nooit wie je op een dag ontmoet of aan wie je wordt voorgesteld. Daarom is het belangrijk om onderstaande tips door te nemen, zodat je altijd en overal voorbereid bent.

8 tips voor een succesvolle elevator pitch

Dagelijks hebben onze intercedenten contact met sollicitanten en dagelijks krijgen zij dan ook te maken met verschillende elevator pitches. Maar hoe kun jij er nou voor zorgen dat ook jij met jouw elevator pitch opvalt tussen de vele kandidaten? Onze intercedenten hebben 8 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1. Wees altijd goed voorbereid – oefen een keer
Niets zo vervelend als op dit belangrijke moment met je mond vol tanden te komen staan. Wees dan ook goed voorbereid en oefen van tevoren een aantal keer. Vraag ook vrienden of familie om eens te luisteren naar jouw elevator pitch en vraag om hun feedback.

Tip 2. Start met een pakkende opening
Openingszinnen. Je kent vast een paar leuke voor in de kroeg, maar nu moet je toch echt even van betere huize komen. Zorg voor een pakkende opening zodat de interesse direct gewekt is. Vertel iets over jezelf wat jou uniek maakt; start bijvoorbeeld met een competentie die jou zowel persoonlijk als professioneel onderscheidt van vele anderen.

Tip 3. Wees kort en krachtig – ben concreet
Je elevator pitch moet je in zeer korte tijd uit de doeken doen, vermeld dus alleen relevante dingen. Tijdens een vervolggesprek is er ruimte om dieper op aspecten in te gaan.

Tip 4. Probeer zo creatief mogelijk te zijn – val op
Je wil natuurlijk dat jouw verhaal blijft hangen. Wees dan ook creatief. De standaard verhaaltjes kent iedereen wel, maar geef je elevator pitch eens een twist. Stel vragen of gebruik passende spreekwoorden bijvoorbeeld.

Tip 5. De elevator pitch moet geen herhaling van het cv zijn – ben persoonlijk
Een elevator pitch is niet bedoeld om zo snel mogelijk alles van je cv op te noemen, maar is er nou juist voor bedoeld om een goed beeld te schetsen van wie jij als persoon bent. Blijf dus niet hangen in werkervaring, maar vertel wie jij bent en waarom jij een goede medewerker bent.

Tip 6. Benoem aspecten die je op een later tijdstip kunt onderbouwen met voorbeelden
Je hebt maar weinig tijd om jezelf te presenteren, dus wek vooral interesse en benoem aspecten die je in een vervolggesprek kunt onderbouwen met goede voorbeelden, zoals belangrijke projecten of interessante samenwerkingen.

Tip 7. Zorg ervoor dat je enthousiast overkomt
Iemands enthousiasme werkt aanstekelijk. Zelfs wanneer het verhaal inhoudelijk minder sterk is, kan het door een juiste manier van vertellen toch leuk worden om naar te luisteren. Mensen voelen zich aangetrokken tot positiviteit en een vrolijke houding. Dus straal enthousiasme en energie uit tijdens je verhaal en het kan eigenlijk al bijna niet meer misgaan.

Tip 8. Eindig de elevator pitch met een vraag – maak het pakkend
Sluit je elevator pitch af met een uitnodiging voor een vervolggesprek of contact. Eindigen met een vraag nodigt de ander uit om in te haken op wat je hebt verteld. Hiermee laat je een blijvende indruk achter.

Succes met jouw elevator pitch!

Claire Pijnenburg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als recruiter.
Meer over Claire

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.