Hoera afgestudeerd! Het begin van je werkende leven. En nu?
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Hoera afgestudeerd! Het begin van je werkende leven. En nu?

Het is deze maand alweer vijf jaar geleden: het officiële einde van mijn schoolcarrière. Afgestudeerd en wel stond ik aan het begin van het werkende leven. Vol goede moed stortte ik me op het solliciteren. De kansen leken eindeloos, maar tegelijkertijd ook ongrijpbaar. Daarom deel ik een aantal tips om je op weg te helpen. Hoe zet je die eerste stap in de werkende wereld? En hoe vind je iets dat echt bij je past?

Lees ook hoe Marthe de tijd na haar afstuderen aan heeft gepakt

Maak gebruik van je netwerk

Mijn eerste tip: schakel je directe en indirecte netwerk in. Oud-klasgenoten, docenten, vrienden, familie, buren en kennissen. Stel ze allemaal op de hoogte van jouw ambities en vraag of zij nog mogelijkheden zien binnen hun netwerk. Het zou zonde zijn om de kans op een goed woordje van hen te laten liggen.

Daarnaast raad ik je aan om mensen te spreken die ervaring hebben met de functie die jij op het oog hebt – ook die vage kennis, of zelfs wildvreemde. Zij weten alles over de functie en benodigde vaardigheden. Vraag hoe een werkdag eruit ziet, wat hij/zij (niet) leuk vindt en wat belangrijk is om de functie goed uit te voeren. Zo krijg je een goed beeld en verklein je het risico om een verkeerde keuze te maken.

Check je online voorkomen

We zijn er allemaal schuldig aan, dus ook jouw beoogde werkgever: het achter de online schermen zoeken naar degene met wie je te maken krijgt. Om uit te sluiten dat je door jouw online voorkomen een sollicitatiegesprek misloopt, is het verstandig jezelf eens te Googelen. Een online beeld van jou als persoon wordt gevormd door foto’s die je upload, berichten die plaatst, de groepen en onderwerpen die je volgt en jouw uitspraken. Neem even de tijd voor een research naar jezelf, en probeer de ‘onacceptabele’ content uit te wissen.

En over die online positionering gesproken: vergeet ook niet een professioneel LinkedIn profiel aan te maken (of te boosten). Wie ben je, wat doe je, waar liggen je interesses en wat heb je te bieden? Het is een handig online visitekaartje dat het voor recruiters gemakkelijk maakt om jou te vinden. Elk gebrek aan informatie zorgt ervoor dat je minder vindbaar bent, dus ben zo volledig mogelijk. 

Speel in op de vraag

Ben je net afgestudeerd, aan het begin van je werkende leven en dacht je klaar te zijn met de ‘schoolse’ opdrachten – heb ik er toch nog eentje voor je. Want wanneer je die droomvacature hebt gevonden komt pas de grootste uitdaging: indruk maken met relatief weinig ervaring. Dit doe je door je curriculum vitae en brief zo relevant mogelijk te maken voor je branche. Onderzoek daarom de arbeidsmarkt en analyseer minimaal vijf relevante vacatures in de regio waar je zou willen werken. Noteer de vaardigheden en competenties die gevraagd worden van de ideale kandidaat. Het lijkt misschien overdreven, maar het gaat zich zeker uitbetalen. Zo achterhaal je waar vraag naar is in de branche en geef je jezelf een voorsprong. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Kijk dan eens naar onze vacatures in overheid, onderwijs, zorg en cultuur.

Meer lezen over de zoektocht naar jouw droombaan? Lees dan ook Op zoek naar jouw droombaan.

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *