Help, een sollicitatiegesprek via Skype! Wat nu?
Solliciteren
Leestijd: 5 minuten

Help, een sollicitatiegesprek via Skype! Wat nu?

Solliciteren is vaak leuk, meestal spannend, maar soms ook ronduit frustrerend. Als intercedent heb ik dagelijks veel contact met sollicitanten. Ondertussen weet ik dus hoe het kan voelen na de zoveelste afwijzing, maar zeker ook hoe het is om juist wél die perfecte baan te krijgen. Ook weet ik precies hoe een intercedent kijkt naar jouw sollicitatiegesprek en hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens een kennismakingsgesprek met een intercedent.

Bij Driessen worden de meeste kennismakingsgesprekken gevoerd via Skype of Facetime. Waarom? Het is snel, efficiënt, persoonlijk, mobiel en vooral: altijd in je eigen, veilige en vertrouwde omgeving. Maar vaak merk ik toch een bepaalde terughoudendheid of gespannenheid voorafgaand aan een Skypegesprek door het digitale karakter ervan. De zenuwen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen als jij weet hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens zo’n digitaal gesprek. In dit blog daarom een aantal tips op een rij.

Lees ook: Eerste werkdag bij je nieuwe baan? Geen stress!

Paraderende katten en ratelende wasmachines

Zorg voor een rustige plek qua omgevingsbeeld en -geluid. Het is natuurlijk ideaal dat je gewoon thuis kunt blijven, maar het blijft een écht sollicitatiegesprek. Met een onverwacht bezoek thuis houdt de (digitaal) interviewer natuurlijk altijd rekening, maar met een blaffende hond op schoot, de kat die constant voor het scherm paradeert of de speelgoedpijltjes van de kinderen die je om de oren vliegen kom je niet professioneel over. Probeer dus iedere vorm van ruis zo veel mogelijk te beperken.

Hetzelfde geldt voor omgevingsgeluid. Zet je ratelende wasmachine bijvoorbeeld even uit en zet ook even je mobiele telefoon uit of op zijn minst het geluid uit. Het kan helpen om een headset aan te schaffen of te lenen, deze onderdrukt veel omgevingsgeluid en zorgt ervoor dat je de interviewer ook beter hoort.

Het gaat om jou

Misschien een open deur, maar de achtergrond van je beeld tijdens een digitaal kennismakingsgesprek is van wezenlijk belang. Een niet al te felle lichtbron van voren werkt het beste. Als je twijfelt of het té licht of té donker is, test het dan eventjes van tevoren. De intercedent wil je natuurlijk goed kunnen zien. Non-verbale communicatie, zoals je gezichtsuitdrukking, is grotendeels bepalend voor de eerste indruk die je achterlaat.

Buiten belichting is het ook belangrijk om een neutrale achtergrond te hebben. Persoonlijk is goed, maar er is geen reden om jezelf volledig bloot te geven. Vergeet dus niet je uitgestalde postzegelverzameling of persoonlijke familiefoto’s even uit het zicht te plaatsen. Een mooie kamerplant, neutraal kunstwerk of effen muur kan natuurlijk altijd en leidt niet af van waar het om gaat: jou.

Lees ook: Dit ben ik en hier sta ik voor!

Net zo verzorgd in real-life als online

Net als bij een sollicitatiegesprek in “real-life” is het van belang om netjes gekleed te gaan. Kies kleding die past bij de functie waar je op solliciteert. Liever iets te formeel dan dat je gesprekspartner het idee krijgt dat je het gesprek niet serieus neemt. Test vooraf ook altijd even hoe je kleding op beeld tot zijn recht komt; een stipjes- of streepjesprint kan behoorlijk afleiden. Probeer daarom een effen of in ieder geval neutrale kleur te kiezen.

Houd daarnaast je haar netjes, verzorgd en eenvoudig, en –vooral voor de mannen- let op: niet te veel gel of wax, op camera kan dit verkeerd overkomen.

Blijf de baas over de techniek

Als je bovenstaande tips opgevolgd hebt, ga je er vanuit dat je er op je best uitziet tijdens je digitale kennismakingsgesprek. Zorg daarom dat je een goede webcam hebt die ongeveer op ooghoogte staat. Je kunt tegenwoordig een prima camera met voldoende pixels aanschaffen of lenen. Toch fijn om te voorkomen dat je op beeld een onderkin of buitenproportioneel voorhoofd lijkt te hebben. Of dat je bijna niet te zien bent door het korrelige of wazige beeld. Belangrijk daarom ook om op een plek te gaan zitten waar je netwerkverbinding optimaal is. Tip: check dit even met het WiFi-icoontje op je smartphone.

Focus je op je gesprekspartner

Bij Skype zie je op groot scherm je gesprekspartner en rechtsonder in de hoek op een klein schermpje jezelf. Laat je niet afleiden door het beeld van jezelf en focus je op je gesprekspartner. Ik zal je vertellen: je zou niet de eerste zijn die ongegeneerd eerst zijn/haar haar goed gaat doen of even controleert of er niets tussen zijn/haar tanden zit als de camera al aan staat. Dit komt natuurlijk onprofessioneel over. Een tip: zet de camera op testbeeld voorafgaand aan het gesprek. Als je tevreden bent, kun je het beeld van jezelf tijdens een sollicitatiegesprek dan namelijk verbergen.

Zien en gezien worden

De meeste mensen kijken naar het scherm tijdens een Skypegesprek. Logisch, je kijkt naar degene met wie je het gesprek hebt. Maar voor de interviewer kan het lijken alsof je naar beneden kijkt. Vergeet dus in ieder geval niet af en toe een keer in de camera te kijken.

Samenvattend kunnen we wel stellen dat een Skype-sollicitatie dus niet eens zoveel afwijkt van een “real-life sollicitatie”. Dus blijf vooral jezelf, maar bedenk dat het wel om een sollicitatiegesprek gaat, je kunt een eerste indruk maar één keer achterlaten. En heb je nog geen leuke vacature gezien om op te solliciteren? Kijk dan eens bij onze vacatures.

Bron: Homify

Jip van der Pol
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als Adviseur Mobiliteit bij Driessen.
Meer over Jip

Delen op Facebook Tweet

3 reacties

Francis Godee

Wat leuk om te lezen, toevallig deze week twee gesprekken via FaceTime gevoerd.
Het ging heel goed en gelukkig geen tips nodig gehad. Wel zo uitgevoerd.

Lia

Leuk en erg duidelijk geschreven!
Zal de tips straks zeker meenemen!

Thea Smeets

Bedankt voor de duidelijke tips.
Hier heb ik zeker iets aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *