Hardnekkige (corona) gewoontes afleren in de vakantie? Het kan!
Werk & privé
Leestijd: 5 minuten

Hardnekkige (corona) gewoontes afleren in de vakantie? Het kan!

Voor velen staat het weer voor de deur: de vakantie! Misschien ben je al vrij of ben je aan het aftellen. Wat mij betreft mag er een soort adventskalender komen maar dan voor de zomervakantie, hoewel elke dag een chocolaatje misschien niet zo goed is voor de zomertijd. Maar ook zonder zo’n kalender maak ik me best wel schuldig aan minder goede gewoontes. Chips, wijntjes, speciaal biertjes.. Ze vliegen er net wat sneller doorheen dan voor de coronatijd. Herkenbaar? Ik zocht voor jou, en voor mij, uit hoe we in de vakantie gewoontes afleren!  

Een biertje hier, een barbecuetje daar. Het is lastig om de kilo’s van me af te houden. En dan komt de vakantie eraan. Met nóg meer uitspattingen. Vakantie kan ook stress met zich meebrengen. Heb je alles ingepakt wat je nodig hebt? Waar lag ook al weer je paspoort? En oh ja.. loskoppelen van je werk. Dat lukt niet altijd even makkelijk. Zelf heb ik hier toch zeker een dag of drie voor nodig. (Voor het inpakken trouwens ook.) In plaats van “Yes! vakantie!” denk ik soms “Phoe, vakantie…” En die stress helpt niet echt tegen de snaaibuien.

De voordelen van vakantie

De vakantie brengt ons natuurlijk ook vele voordelen. We kunnen onze welverdiende rust pakken en hebben tijd voor al die dingen die zijn blijven liggen. Al hebben velen hun huis in coronatijd opgeknapt, er is altijd nog wel wat te doen. Het echte voordeel van vakantie zit volgens psycholoog Thijs Launspach in het feit dat je jouw brein anders gebruikt. Vaak komen we tijdens de vakantie in een andere omgeving en doen we andere dingen, dat laat je ook anders denken. 

Vooral wanneer je de afgelopen tijd veel thuis hebt gewerkt heb je die vier muren wel even genoeg gezien. Zo veel tijd doorbrengen in dezelfde omgeving, zorgt ervoor dat je brein als het ware vastroest in gewoonten. De vakantie doorbreekt dat. Iets simpels als een boek lezen of vandaag eens even niet dat bed opmaken is goed voor je brein. 

Daarnaast is weg zijn uit je normale omgeving perfect voor het afleren van hardnekkige gewoontes en om nieuwe gewoontes te creëren. Zo heb ik, een jaar of vier geleden, in de zomervakantie geleerd om hardlopen leuk te vinden. Als je het mij vraagt ijzersterk bewijs dat gewoontes veranderen kan! Die drie cappuccino’s of vijf zakken chips in een week verminderen, minderen met social media of Netflix. De vakantie is hét moment. 

Je routine is automatisch anders tijdens je vakantie. Er op letten dat je specifieke dingen anders doet gaat je in deze tijd veel makkelijker af. Wanneer je na de vakantie weer in je normale leven stapt, ben je van die gewoontes af. Mits je niet, met je verstand op nul, de oude gewoontes oppakt. Even alert blijven in de beginweken. 

Lees ook: De nieuwe werkelijkheid met nieuwe gewoonten

Ik heb geen gewoontes om af te leren

Hartstikke fijn! Maar check voor de zekerheid onderstaand lijstje even. Niet dat ik je een probleem aan wil praten maar wie weet valt er wat te winnen in je vakantie.

  • Te veel tv kijken;
  • Vergroeid zijn met je smartphone;
  • Te laat komen;
  • Uitstelgedrag;
  • Te weinig bewegen;
  • Te veel snoepen;
  • Meer geld uitgeven dan eigenlijk de bedoeling is;
  • Te weinig slapen;
  • Te veel frisdrank drinken

Ik schiet lichtelijk in de paniek, realiserend dat van dit lijstje er zes dingen zijn die ik toch maar eens aan moet pakken.. Wel realiseer ik me dat ik door een paar gewoontes af te leren, ineens ruimte zal krijgen voor de dingen die ik wél wil. Door het minder snoepen zal ik, zeer waarschijnlijk, meer energie krijgen. En ook door meer te slapen. Ineens zal ik energie krijgen om iets te dóen in plaats van tv te kijken. Ik hoef dus niet overal de focus op te hebben. Alleen op een paar belangrijke punten die een hoop in gang kunnen zetten. 

Een simpel stappenplan

Om gewoontes af te leren kun je een paar simpele, concrete stappen volgen. Stap 1 is om je bewust te worden van gewoontes. Bijvoorbeeld door bovenstaand lijstje eens na te lopen. Stap 2 is jezelf afvragen waarom je er vanaf wil.

Nu is het zaak om je routine te veranderen, en laat het nou net vakantie zijn! Hét moment voor een andere routine! Neem tijd om voldoende te slapen, pak een lekker maar voedzaam ontbijt (of brunch als je wat later op bent gestaan). Beweeg even een half uurtje en ga iets leuks doen. Sluit je dag eens af door naar de zonsondergang te kijken in plaats van naar Netflix en je zult beter slapen. 

Na de vakantie zul je wat valkuilen tegenkomen. En hierin stappen zal vast af en toe gebeuren. Je bent een mens en mag fouten maken. Je brein is nou eenmaal gewend aan die zak chips en Netflix. Probeer dus positief te blijven als je even een dip in je nieuwe flow hebt. Gewoontes afleren kost gemiddeld twee maanden tijd, met vallen en opstaan maar de aanhouder wint. Gewoon doen dus. En blijven doen.

Lees ook: Weg met al die opgelegde positiviteit!

Welke gewoontes ik zelf ga afleren? Door in mijn vakantie meer uit te slapen en leuke dingen te doen, waar ik nu niet aan toe kom, denk ik waarschijnlijk niet eens aan die zak chips of aan Netflix. Of in elk geval minder vaak. Ik ga eens genieten van de zonsondergang en zet een aantal notificaties van mijn telefoon uit. Ik zorg voor lekker vers fruit, gezonde ontbijtjes. En ja, ik ga lekker barbecueën en uit eten, met m’n nichtjes aan de poffertjes en andere lekkernijen maar de basis gaat een stuk beter zijn dan het nu is. Mijn gewoontes gaan na de vakantie een stuk beter zijn. En die van jou?

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *