Geef de coronacrisis een positieve draai: 17 lichtpuntjes op een rij
Werk & privé
Leestijd: 6 minuten

Geef de coronacrisis een positieve draai: 17 lichtpuntjes op een rij

Ja, er zijn dus ook écht positieve punten aan de coronacrisis te benoemen. We kunnen een hoop negatieve zaken bedenken en dat is natuurlijk ook het aller gemakkelijkst, maar laten we het eens omdraaien. Waarom is de coronacrisis eigenlijk stiekem ook een zegen? En wat zijn dan die lichtpuntjes van heel deze rotperiode?

Meer waardering

We hebben weer meer waardering voor de kleine dingen in het leven. Zo vinden we het ineens weer heerlijk om een frisse neus te halen en een stuk te gaan wandelen, worden we intens blij van twee vrienden op bezoek en genieten we van het feit dat we op onze sloffen ‘naar het werk’ kunnen. Ook hebben we meer waardering voor elkaar, voor de zorg en voor iedereen die ploetert om zich door deze crisis heen te werken.

Geen wereldproblemen

Valt het je ook op dat er ineens bijna geen ruimte meer lijkt te zijn voor ándere wereldproblemen? Het is corona voor en na. Het nieuws en de praatprogramma’s gaan bijna nergens anders meer over. Nou ja, wel lekker overzichtelijk in ieder geval.

Geen verplichtingen

Hoe heerlijk, een weekend zonder verplichtingen?! We verlangden ernaar pre-corona, dus dan moeten we er nu maar extra van genieten, zolang het nog duurt. Vrijdagavond? Lekker relaxen. Zaterdagmiddag? We zien wel! Zaterdagavond? Bankhangen! Zondag? Chillmode on. Wij kunnen er wel aan wennen…

Netflix and chill

Als je dan toch lekker aan het chillen bent thuis, heb je eindelijk tijd om al die series, films en documentaires te kijken waarvan je familie en vrienden al tijden zeggen dat je die écht moet zien.

Lees ook Thuiswerken: snakken naar snacken door corona

Toerist in eigen land

Amsterdam, Groningen, Utrecht, Maastricht, de Waddeneilanden… Misschien was je er nog nooit geweest, maar nu wel! Of het staat misschien op de planning. Nederland is stiekem best een mooi land, met leuke steden, mooie architectuur, interessante musea en prachtige landschappen. En daar ben jij nu door corona dan toch achter gekomen.

Eindelijk rust

Veel mensen ervaren de coronatijd stiekem toch ook wel als fijn: eindelijk hoeven we niet meer heel de dag van hot naar her te rennen, maar zijn we veel meer relaxed. Tranquillo. Komt wel. Morgen weer een dag. Doen we straks wel even. Tijd genoeg. We hoeven niet heel de dag van alles, en hoeven ook niet heel de dag van alles van onszelf, dus we hebben nu gewoon: rust.

Weten wat je partner doet

Niet dat je nu zo nodig heel de dag precies hoeft te weten wat je partner of huisgenoot doet, maar je weet nu in ieder geval wel wat voor werk hij of zij doet! Na al die team meetings en video calls mee te hebben moeten luisteren, kun je eindelijk met goed fatsoen op een verjaardag vertellen wat je partner (of huisgenoot) precies voor werk doet.

Beste relatietest ooit

In diezelfde categorie: een betere relatietest dan dit ga je niet krijgen. Zelfs Temptation Island doet onder voor samenleven in coronatijd. Dag en nacht, week in, week uit op elkaars lip… Als je dit overleeft samen, dan weet je dat het wel goed zit tussen jullie.

Lees ook: Thuiswerken zonder partner en kids achter het behang te plakken

Tijd om te genieten

Een torenhoge hypotheek? Of een flinke huur die je iedere maand van je rekening afgeschreven ziet worden? Oké, dat is nog steeds niet fijn, maar: nu geniet je in ieder geval wel extra van je woning omdat je er veel meer tijd doorbrengt. Eindelijk echt waar voor je geld. En als je dan toch zoveel thuis bent, heb je ook meer tijd om quality time door te brengen met je gezin of huisgenoten, of: alleen, ook fijn.

Eten thuisbezorgd

Moest je het eerst doen met een broodje shoarma en slappe friet of een veel te zoute pizza, nu gaat er ineens een wereld voor je open als het om het thuisbezorgen van eten gaat! Door corona hebben veel restaurants, noodgedwongen, ook een bezorgservice geopend. Nu kun je ineens een luxe hamburger, heerlijke biefstuk, carpaccio of pasta thuis laten bezorgen. Dat is nog eens echt genieten. Leg het op je meest chique servies en het is net alsof je uiteten bent.

Vaarwel filerijden

Elke ochtend in de file… Daar heb je nu geen last meer van. Wekker gaat, je springt uit bed, onder de douche, kleding aan (of joggingpak) en hop, zo achter je geïmproviseerde thuisbureau. Scheelt toch weer wat irritaties in de ochtend.

Nieuwe hobby’s

Altijd al eens op zoek willen gaan naar waar je talenten liggen of wat je nu écht leuk vindt om te doen? Mooi, tijd zat! Kun je eindelijk eens koken uit die kookboeken die eerst vooral als decoratie dienden in je kast. Maar ook de spelletjeskast mag eraan geloven en je hebt tijd om de natuur in te duiken om te ontdekken wat voor fantastische natuurfotograaf je eigenlijk bent!

Geen gekus

Had jij ook altijd zo’n hekel aan die drie kussen bij binnenkomst op een verjaardag of familiebezoek? Dat is (voorlopig in ieder geval) verleden tijd! Je hoeft niemand meer te kussen! Sterker nog, dat is absoluut helemaal niet de bedoeling.

Eén gezamenlijke vijand

Voor het eerst in de geschiedenis hebben we wereldwijd één en dezelfde vijand: corona. Een vijand waar we gezamenlijk tegen strijden. Komt goed uit, kunnen we alvast oefenen voor als de aliens ooit besluiten toch op planeet Aarde te landen.

Tijd voor het huishouden

Moest je eerst alle was nog draaien als je thuiskwam na een lange dag werken, en had je ’s ochtends echt geen tijd om even een stofzuiger door je keuken te halen nadat je kind alles “per ongeluk” onder gestrooid had met hagelslag… Nu heb je alle tijd van de wereld! Doe je gewoon even lekker in je lunchpauze, of als je toch even opstaat om een kop koffie te zetten. Scheelt weer een hoop huishoudelijke taken in je vrije avonduren, waar je zo aan toe bent na een dag (thuis)werken.

Geen hoestende collega’s

Hoestende en niezende collega’s om je heen waren altijd al irritant, maar nu mag het gewoon niet meer! Als je al op kantoor bent natuurlijk, wat ook al niet de bedoeling is. Maar, goed nieuws: misschien houden we dit wel vol ná corona! Dat je bij het kleinste kuchje gewoon lekker thuiswerkt. Lekker voor je concentratie op de werkvloer.

Excuus voor zelfmedelijden

Last but not least: deze coronatijd is natuurlijk het ultieme excuus om heerlijk te zwelgen in zelfmedelijden. Om heerlijk een baaldag in te lassen. Want: waarom overkomt nou net jóu dit allemaal? Ja oké, je weet ook wel dat je niet de enige bent, maar toch… Voor jou is het allemaal wel even heel erg zwaar vandaag. Je mag nergens meer heen, er is niks meer open, je kunt niet meer uiteten, er zijn geen festivals, je mag je familie niet allemaal tegelijk zien, je kinderen hangen de hele dag om je heen en je moet als klap op de vuurpijl ook nog een mondkapje op waar je huid slecht van wordt. Hoog tijd voor een baaldag. Zelfmedelijden verplicht.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Coronakrant.nl en met toestemming overgenomen.

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *