Eindelijk met zonder jas!
Gezond & bewegen
20-03-2019

Eindelijk met zonder jas!

Heerlijk vind ik het, de lente. Het is langer licht en je ziet overal weer vrolijk gekleurde bloemen verschijnen uit de grond. Met een beetje geluk kun je al heerlijk zonder jas een stukje gaan wandelen of in de zon op een terrasje neerploffen. Dat op zichzelf is al een reden om vrolijker te zijn. Maar er is meer..

Oké, sommige mensen hebben juist last van voorjaarsmoeheid. Wanneer de eerste zonnestralen er weer zijn krijgen zij last van een depressief gevoel. Niks geen jubelende lentemood. De precieze oorzaak van voorjaarsmoeheid is niet bekend, maar psychologe Lidewy Hendriks heeft er wel een theorie over.

“Het zou kunnen voortkomen uit een nasleep van je veranderende gedrag in de winter. Dan ben je veel binnen, sport je minder en eet je anders. Dan ben je totaal uitgeblust tegen de tijd dat het lente wordt. Je motor moet opnieuw op gang komen. Je bent mentaal nog even niet klaar voor de lente..”

Voor deze groep is deze blog wat minder herkenbaar. Begin jij wel te jubelen bij de eerste tekenen van de lente? Dan gaat dit stuk over jou!

Waarom zijn we in de lente vrolijker?

Alleen al het feit dat we de warmte van de zon weer kunnen voelen, zorgt al voor een positieve boost op je humeur. De universiteit van Michigan ontdekte dat mensen die minstens 30 minuten buiten zijn (met lekker weer) vrolijker zijn. (Joh! 😉)

Veel buiten zijn vermindert stress. “Een dagje buiten zijn geeft je de mogelijkheid om even je hoofd leeg te maken,” aldus Matthew Keller, één van de auteurs van de studie. “Iedereen denkt dat dit vooral te maken heeft met de temperatuur, maar belangrijker is de duur die je buiten bent. Zo zal je in de lente veel meer buiten zijn dan in de winter.”

Lees ook: 10.000 stappen en weg met de stress!

Ook zijn wij mensen geprogrammeerd om te rusten wanneer het donker is. Aangezien het in de winter langer donker is, ook vaak overdag, staat ons lichaam dan in een soort ruststand. Als het lichter wordt, worden we automatisch actiever. Dat voelt al een stuk vrolijker aan.

Een sneeuwbaleffect in de lente

Je bent waarschijnlijk ook wel bekend met het effect dat de zon heeft op je vitamine D aanmaak, maar de zon heeft ook effect op je hormonen en hormonen zijn weer van invloed op je humeur.

Wanneer het ‘s ochtends eerder licht is en de zon sterker schijnt, gaat het melatonineniveau (slaaphormoon) in je lichaam omlaag. Daarnaast zorgt veel zonlicht ervoor dat het serotonineniveau (gelukshormoon) juist omhoog gaat. Oftewel, je voelt je wakkerder én gelukkiger. Hartstikke logisch dus dat je in de lente vrolijker bent.

Lees ook: Aan de slag met een lach

Je humeur heeft weer veel invloed op hoe je tegen dingen aankijkt, wat je van anderen kunt hebben en hoe productief je bent. Op je werk heeft het dus ook invloed. Die ene collega die je een paar weken geleden nog bloedirritant vond, kun je nu best wel waarderen. Die lijst waar je in de wintermaanden tegenop keek is nu veel behapbaarder. Dat soort dingen. En het mooie is: dat gaat vanzelf!

Conclusie: de zon heeft een positief effect op je hormonen, je hormonen op je humeur en je humeur op je productiviteit. Een sneeuwbaleffect in de lente! En het beste is dat je die sneeuwbal zelf niet eens een zetje hoeft te geven.

Bron: Psychologie Magazine

Miranda de Ruyter
Miranda de Ruyter
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!