De droombaan van… Sophie Schapendonk
Carrière
Leestijd: 7 minuten

De droombaan van… Sophie Schapendonk

Van kraamverzorgster tot boerin tot moderedacteur. Je zou zomaar eens kunnen denken dat Sophie Schapendonk, communicatieadviseur bij Driessen HRM, niet weet wat ze wil. Maar niets blijkt minder waar. Deze dame weet juist héél goed wat ze wil, en ook hoe ze daar gekomen is. Lees je mee?

“Als heel klein meisje was ik (al) dol op baby’s. Samen met mijn zusje ‘moederden’ we wat af met de poppen. In de woonkamer maakten we verschillende hoekjes, we wandelden een paar keer per dag naar oma en de luiers waren niet aan te slepen. Zo dacht ik alvast goed te oefenen voor als ik later kraamverzorgster zou worden, want heel de dag met baby’s in de weer zijn? Dat leek me fantastisch! Maar het oefenen bleef niet alleen bij poppen…

Ik had het geluk dat ik bij mijn papa’s familie het oudste kleinkind was. Na mij werden er nog heel wat neefjes en nichtjes geboren. En je ziet het misschien al voor je, maar inderdaad… Ik stond vooraan om ze vast te houden, in bad te doen of de fles te geven. En als het babybedtijd was, dan was ik in de weer met mijn andere neefjes en nichtjes.”

Ik weet nog dat opa zei “dit is net wat voor jou”

Klinkt alsof je al vroeg een bezig bijtje was. Je zag jou nooit even rustig ergens in een hoekje zitten met een kleurplaat? Eventjes lekker op de bank voor de televisie?

“Haha, stilzitten? Nee, dat kende ik niet. Op tienjarige leeftijd kregen wij er thuis ook nog een zusje bij. Ik was zo trots! Ik weet nog als de dag van gister dat ik in groep zeven zat en voor in de klas vertelde dat ik nog een broertje of zusje kreeg. Iets wat natuurlijk best een beetje vreemd was, omdat we thuis al met drie ‘grote’ kinderen waren. Maar iedereen vond het heel interessant en bijzonder én kwam dan ook maar al te graag knuffelen.

En voor mij, als bezig bijtje, was het natuurlijk extra leuk. De kraamverzorgster die toen bij ons in huis was liet mij namelijk met alle leuke dingen meehelpen. En ik weet nog precies dat opa zei “dit is net wat voor jou”.”

Terwijl je zelf nog kind was wist je dus eigenlijk al dat je iets met kinderen wilde doen? En specifiek ook: kraamverzorgster. Werd dat versterkt door de kraamverzorgster die jullie toen in huis hadden?

“Tja, als er een baby op de wereld komt is het in huis natuurlijk altijd feest, maar als kraamverzorgster mocht je er ook nog voor zorgen dat dit allemaal goed verliep. Beschuitjes met muisjes smeren, de baby uit bed halen, aan- en uitkleden en in bad doen. Allemaal leuke dingen vond ik. Maar het werk van een kraamverzorgster bestaat natuurlijk ook uit minder leuke dingen kwam ik achter; wassen, strijken, eten koken, stofzuigen, dweilen… En omdat we thuis een varkenshouderij hadden en vier kinderen, hielpen we op jonge leeftijd al regelmatig mee met deze huishoudelijke taken. Dat ging natuurlijk niet altijd vanzelf, er werd best wel eens tegengestribbeld, maar ik weet nog wel dat mama dan soms zei “tja dat hoort er ook bij als je als kraamverzorgster gaat werken”. Omdat ik liever ‘achter’ papa met de varkens hielp, zette mij dat uiteindelijk toch wel aan het denken… Wilde ik wel kraamverzorgster worden? Of misschien boerin? Want ja, ook dat behoorde toen tot die gedachten, haha!”

Eenmaal op de middelbare school verschoven mijn interesses voor baby’s en boeren naar weer helemaal iets anders

Haha, van kraamverzorgster naar boerin. Da’s wel even van het ene naar het andere uiterste. Op de huishoudelijke taken na dan. Wat moest je dan toch in hemelsnaam gaan studeren met zo’n uiteenlopende interesses?

“Eenmaal op de middelbare school verschoven mijn interesses voor baby’s en boeren naar weer helemaal iets anders: alles wat met mode te maken had. Haha! Ik wist het ineens, ik wilde iets in de mode gaan doen. Ik had mijn zinnen gezet op een functie als (hoofd)redacteur van een modemagazine. Ik volgde een opleiding Ondernemer Detailhandel, liep stages bij een inkoopafdeling en een modeontwerper in Amsterdam en ik koos voor de opleiding journalistiek.

Jammer genoeg vroeg dit laatste net wat te veel ‘kennis van de wereld’ waardoor ik na het eerste jaar de keuze maakte om de HBO opleiding Communicatie te volgen. En wat een verademing was dat! Ik kwam terecht bij allemaal dezelfde type mensen; sociale dieren die continu open staan voor een praatje, makkelijk contacten leggen en ‘gezelligheid kent geen tijd’ als motto hadden.”

Als communicatieadviseur bij Driessen HRM nu dus ook geen redacteur bij een modemagazine…

“Haha, nee, dat is het dus ook niet geworden, maar het komt wel wat meer in de buurt van mijn huidige werk dan kraamverzorgster of boer. Alhoewel… Haha! Maar goed, ook nu ben ik dagelijks op zoek naar de juiste woorden, schrijf een aansprekende tekst of script en zorg ervoor dat de ander begrijpt wat hij of zij leest of ziet. Het is ontzettend leuk om je eigen werk vervolgens uitgevoerd te zien, bijvoorbeeld in een video waarvan je het script hebt geschreven of in campagnes die je samen met collega’s bedenkt en die mijn collega’s van de studio dan vervolgens visueel weergeven.

Ik werk dan misschien niet als hoofdredacteur van Vogue, maar ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk. En ook nu houd ik alle ballen in de lucht. Naast het schrijven en bedenken van (met name interne) campagnes en het maken van video’s, zorg ik er namelijk iedere dag voor dat onze eigen studio haar deadlines haalt. Alles waar een logo op staat, zowel online als offline, maken wij namelijk zelf op onze afdeling. Superleuk. En die verantwoordelijkheid voor de studio die ik draag geeft me energie! Als een vis op de afdeling, in plaats van in het water, haha, zwem ik tussen alles door. Ik ben van alles op de hoogte en kan zo andere collega’s weer vooruit helpen.”

Haha, je zegt net ‘alhoewel…’ toen je een baan als communicatieadviseur vergeleek met een baan als kraamverzorgster of boerin. Herken je stiekem toch wel wat van deze rollen in jouw huidige rol dan?

Ik pak projecten van A tot Z op en regel er alles voor

“Ja, ik zie er toch wel wat van terug, haha. Als kraamverzorgster ben je ook constant bezig alles in goede banen te leiden. Dat doe ik ook. Ik pak projecten van A tot Z op en regel er alles voor. En ik pak ze niet alleen op, ik pak ze ook echt áán. Dat heb ik dan weer te danken aan mijn ouders. Als je opgroeit als boerendochter dan weet je wel wat werken is. Misschien is dit soms ook wel een valkuil, hoor, want van ophouden weten wij geen wanten. Maar ik zie het eerder als een goede eigenschap. Stilzitten, dat kennen wij niet. Ik krijg juist energie van het druk bezig zijn en meerdere ballen in de lucht houden.

En als je dan kijkt waar ik nu terechtgekomen ben, en hoe ik daar zoveel van mijn karakter in kwijt kan, zelfs als aspirant kraamverzorgster en boerendochter, haha, dan ben ik gewoon echt blij met mijn functie. Als ik terugkijk naar de afgelopen drie-en-een-half jaar heb ik zo veel geleerd. Ik heb veel verschillende projecten binnen de afdeling mogen oppakken en heb inmiddels mijn eigen verantwoordelijkheden gekregen. Driessen is mijn eerste echte werkgever en ik kan me geen betere voorstellen. Het is ontzettend leerzaam om te werken bij een organisatie die zo snel groeit en zich zo snel ontwikkelt. Het ene moment denk je mee over welke kant de organisatie op gaat en ondertussen zorg je dat de warmte en gezelligheid van een familiebedrijf intern overal te voelen is. Op welke manier je dat doet? De ideeën zijn eindeloos. Ons werk blijft vernieuwend en daardoor uitdagend. Ik kan er over door blijven praten… Haha! En die baan als redacteur? Wie weet! Ik ben nog jong en de wereld ligt aan mijn voeten. Maar voor nu… zit ik helemaal op mijn plek!”

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *