Doorbreek de sleur!
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Doorbreek de sleur!

Het is een hardnekkige misvatting dat sleur op je werk alleen maar te maken heeft met een chronische onderbelasting. Het is niet enkel bij te weinig werk of saai werk, sleur treedt net zo goed op bij een chronische overbelasting. Te lang te veel te doen hebben, veroorzaakt sleurstress. Gelukkig hoeven we dat niet machteloos te ondergaan: we kunnen er zelf heel wat aan doen.

Leer de symptomen van een overbelasting herkennen

We zijn allemaal wel eens verstrooid. Je loopt de trap op en eenmaal boven weet je niet meer wat je wilde doen. Je bent je sleutels kwijt of vergeet wat je wilde zeggen. Op zich niets bijzonders, maar als dat een paar keer per dag voorkomt is er meer aan de hand. Pas als je deze symptomen leert herkennen, kun je er iets aan doen. Lees daarom onderstaande tips om de sleur vandaag nog te doorbreken.

Lees ook: Een bore-out? Net zo erg als een burn-out

Praat erover met je partner

Als je chronische druk ervaart, kan dit een grote impact hebben op jullie relatie. Stel jullie werken allebei fulltime, jullie hebben kinderen, de hele dag is het druk en in je hoofd ben je alleen maar aan het plannen. Voor je het weet, verlies je elkaar uit het oog. Maak daarom ruimte voor een goed gesprek. Herken en erken de symptomen van een chronische overbelasting en maak een plan om het tij te keren.

Ga langs bij je leidinggevende

Er is altijd een hoop werk te verdelen, maar jij bent diegene die ‘ja’ zegt. Niemand verwacht dat je voortdurend beschikbaar bent en alle extra taken zonder randvoorwaarden accepteert. Toegegeven, er is sprake van een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, maar deze heeft zijn grenzen. Je leidinggevende heeft ook een zorgplicht. Door in redelijkheid en billijkheid met hem of haar te gaan praten, breng je de balans weer terug. Je gaat je werkbederf dus actief aanpakken.

Leer de kunst van het nietsdoen

Als een leeuw een zebra heeft gevangen en de hele groep heeft ervan gegeten, dan zie je hem daarna niet voor de lol nog eens met zijn volle buik over de savanne rennen. Nee, het is tijd om van het zonnetje te genieten, de vacht te verzorgen en met de welpen te spelen. Na gedane arbeid en een goede maaltijd is het tijd om te rusten. De buit is binnen. De modern werkende mens kan soms nog iets leren van dieren.

Lees ook: Ontspanning geeft energie!

Doorbreek die sleur!

De mens is een gewoontedier. Evolutionair gezien heeft onze soort er baat bij om niet teveel pieken en dalen te ondergaan. Dat bedreigt het voortbestaan. We worden dus voortdurend teruggedreven naar een veilig gemiddelde. Maar we zijn ook een zelfbewust wezen. We kunnen actief onze eigen sleur doorbreken. Dat hoeft helemaal niet radicaal te zijn. Neem eens een andere weg terug van je werk. Praat eens met een vreemde. Eet of drink eens wat anders dan je gewoon bent. De mogelijkheden zijn eindeloos, en als het lukt kan het psychisch een enorm bevrijd gevoel geven.

Bronnen: Bart Flos en Jobat

Ingrid Kollen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment voor Driessen.
Meer over Ingrid

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.