De zomervakantie; ideaal om te solliciteren?!
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

De zomervakantie; ideaal om te solliciteren?!

Heerlijk weer, lange zomeravonden en leuke reisjes… de zomervakantie is weer begonnen! Een periode om lekker uit te rusten en te relaxen. Of juist het moment om aan de slag te gaan en te solliciteren op die droombaan die je altijd al wilde? Dit is je kans!

Netwerk uitbreiden

Rond de zomerperiode vinden er veel feestjes plaats om de zomer te vieren en daarna lekker met vakantie te gaan. Denk aan kantoorborrels, barbecues of andere feestjes waar ook familie en vrienden welkom zijn. Deze gelegenheden zijn vaak het ideale moment om in een ongedwongen sfeer te netwerken.

Je komt veel mensen tegen, kunt een praatje met elkaar maken en hierbij laten weten dat je op zoek bent naar werk. Wellicht dat je gesprekspartner niet meteen een vacature voor je heeft, maar hij of zij kan je wel met iemand in contact brengen die meer voor je kan betekenen. Via-via laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan kan goed werken. Hoe meer mensen het weten, hoe beter!

Lees ook: Netwerken of eigenlijk: solliciteren 2.0

In de spotlight

Tijdens de zomervakantie is het een stuk rustiger op de arbeidsmarkt. Er zijn minder vacatures en veel mensen zijn met vakantie, zo ook werkgevers. Alles ligt even stil en na de zomer gaat het weer van start en komen er weer meer vacatures (online). Anticipeer hier alvast op tijdens de zomervakantie. Zorg voor een up-to-date cv (en LinkedIn profiel) en denk eens na over een pakkende sollicitatiebrief. Dan ben je er helemaal klaar voor wanneer alle vacatures online verschijnen.

Behalve het treffen van voorbereidingen kun je de zomervakantie ook gebruiken om jezelf in de ‘kijker’ te zetten. Ken je iemand die bij een leuke organisatie werkt? Neem dan eens contact op om samen een kop koffie te drinken en zo meer over die leuke organisatie te weten te komen. Of zet je zelf in de spotlight bij die leuke organisatie met jouw open sollicitatie.

Seizoens- / vrijwilligerswerk

In de zomervakantie is het in sommige sectoren juist druk (denk aan de horeca) en staan ze te springen om hulp. Of er komen werkplekken vrij die vanwege vakanties tijdelijk ingevuld moeten worden. Dit geeft jou de ideale kans om ervaring op te doen. En wie weet is een werkgever zo tevreden, dat je mag blijven.

Werkgevers waarderen actieve medewerkers. Is er niet direct werk voor handen, dan is de zomervakantie wellicht het ideale moment om vrijwilligers werk te gaan doen. Op die manier kun je toch ervaring op doen, maak je jezelf nuttig voor de maatschappij en het staat ook nog eens goed op je cv.

Lees ook: Hoe vind je vrijwilligerswerk dat bij je past?

Kortom, dacht je dat de zomerperiode niet zo gunstig is om te solliciteren? Dan heb je het mis! Kom van die strandstoel en grijp je kans. Wie weet levert het jou wel die droombaan op.

Bronnen: Monsterboard & Staatvandienst

Yvonne Verheijen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Yvonne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *