Op de werkvloer
Leestijd: 4 minuten

De Baas van Morgen

Vorige week donderdag was het dan zover… Ad van Zutphen, directeur van Driessen, stond een dag zijn stoel af aan de Baas van Morgen. Uiteraard waren we allemaal reuze benieuwd wie deze dag de scepter ging zwaaien en of we allerlei wensen doorgevoerd zouden krijgen bij deze nieuwe baas.

Onze Baas van Morgen

Het Pleincollege Nuenen had voor ons Lucas in petto, een 14-jarige enthousiaste en pientere jongeman die voldoende lef in zijn donder had om deze rol met beide handen aan te grijpen. Nadat Ad hem van school had opgehaald maakte hij zijn entree op de Schootense Dreef, alwaar hij ons direct in de ontvangsthal trof. Lucas kende Driessen van naam, hij heeft zelfs familie bij ons zusterbedrijf IJK werken. Wat we deden, was hem nog niet helemaal duidelijk.

De medewerker van morgen

Na een uitgebreide rondleiding van Ad en een gedegen uitleg waar Driessen voor staat en wat ons drijft, was het aan mij de eer “de Baas” te entertainen. Aangezien Lucas niet alleen de Baas van Morgen was, maar ook de medewerker van morgen zal zijn, leek het me een uitstekend plan elkaar beter te leren kennen. En daardoor meer gevoel te krijgen bij het toekomstige werkgeverschap van deze generatie.

Lees ook: Zo blijf jij future proof!

Keuzes en dilemma’s

Samen met een zestal collega’s van verschillende afdelingen en generaties hebben we nader kennis gemaakt met Lucas. Om dit op een zo laagdrempelige manier te doen, hebben we een digitale presentatie gemaakt waarin verschillende keuzes en dilemma’s vanuit alle generaties, vertaald in afbeeldingen de revue passeerden.

Luchtige zaken als “wie domineert jouw playlist?” of “welke vrijetijdsbesteding spreekt je het meest aan?” tot “bij welke tribe voel jij je het meest thuis?” Maar ook onderwerpen die je waarden belichten werden met elkaar besproken. Zoals “voor welke bekende heb je het meest respect?” of “welke gebeurtenis mag nooit meer gebeuren?”.

Of dilemma’s als “een weekend zonder telefoon of een weekend zonder euro’s?”. Maar we waren ook nieuwsgierig naar onderwerpen die te maken hebben met werk en ambitie. “Wat drijft Lucas en zijn generatie?” en “in welke omgeving wil je absoluut niet werken?”

Al snel voelde Lucas zich op en top thuis. Hij heeft zich echt uitgesproken en zijn bijdrage was onbetaalbaar. We hebben hard met elkaar gelachen! Het was bijzonder te merken hoe verschillend mensen zijn en het was zelfs op een aantal momenten emotioneel. Hoe dan ook, de tijd vloog voorbij.

Lees ook: Verschillende generaties op de werkvloer

Groei

Het was tijd voor de lunch. Dat Lucas in zijn groeifase zit was te merken. Hij heeft heerlijk gegeten, ondanks dat hij het vegetarische buffet heeft overgeslagen. Toen hij nog een bordje moest opscheppen vanwege de foto, liet hij zich dat dan ook geen twee keer zeggen. Hij kreeg volop aandacht van collega’s die nog wat wilde bewerkstelligen, maar ook benieuwd waren hoe hij deze dag ervoer. Toen zelfs de oud-directeur van zijn lagere school, die een nascholing had bij Driessen, hem de hand kwam schudden, groeide hij van trots.

Opgewekt

Het laatste deel was aangebroken: de evaluatie van de dag. Heerlijk bij het haardvuur in de directiekamer namen we gezamenlijk de dag uitgebreid door. Het viel Lucas op dat iedereen bij Driessen zo opgewekt en vriendelijk was. Hij zei dat hij zich echt niet kon bedenken wat je anders nog zou kunnen doen als directeur.

Op dat moment klonk er een gil (die ik nooit meer uit mijn systeem krijg) uit de kamer van Jeroen Driessen, onze CEO van de Driessen Groep. Maar het was toch echt een vrouwelijke gil? Vlug gingen we kijken of we een BHV’er moesten gaan bellen…

Tot onze grote vreugde was het een kreet van blijdschap. Onze collega Anne was volledig uit haar dak aan het gaan. Een hele mooie klant had ons zojuist laten weten dat hij de komende vier jaar voor Driessen koos. Iedereen was en is nog steeds in extase. Lucas zijn ogen werden nog groter dan ze al waren, dit waren nog eens opgewekte mensen zeg! Nu kon zijn dag helemaal niet meer stuk.

Toen ik hem als laatste vroeg wat hij deze dag geleerd had, trof hij me direct in mijn hart. “Je denkt dat jouw mening de enige is die bestaat, maar dan luister je naar andere verhalen en dan kom je erachter dat er meerdere kanten zijn waarop je naar dingen kan kijken.” Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom we met dit prachtige initiatief meedoen.

Als klapper op de vuurpijl kreeg ik een dikke knuffel bij het afscheid en rest mij niets anders dan Lucas een geweldige toekomst toe te wensen, vol werkgeluk en mooie leermomenten!

De Baas van Morgen is een initiatief van JINC. Deze actie is ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Driessen Foundation en JINC. Die laatste organiseert jaarlijks een dag waarbij ruim 200 scholieren de touwtjes uit handen nemen van een dito aantal directeuren in het gehele land.

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.