De arbeidsrelatie: nieuwe keuken
Columns
Leestijd: 3 minuten

De arbeidsrelatie: nieuwe keuken

Sanne is een vriendin van me. Sanne was al een tijdje niet blij met haar baan. Ze had echter wel een vast contract gekregen en ze mocht in september zelfs starten met een opleiding op kosten van de werkgever. “Ik ga nog een jaartje doorbijten en misschien dat het dan ooit nog leuk wordt, en als ik dan toch die opleiding ga doen dan investeer ik wel in mijn toekomst”, aldus Sanne.

Laten we verbouwen

Het verhaal van Sanne deed me denken aan een verhaal van mijn moeder. Zij was negen jaar getrouwd, had net twee prachtige kindertjes, een huis en een vaste baan maar toch was ze niet gelukkig. In plaats van dit gevoel te onderzoeken en het bespreekbaar te maken met manlief besloot mijn moeder een derde kind en een nieuwe keuken te nemen. Want een nieuwe keuken maakt natuurlijk pas écht gelukkig.

Je moet het gewoon een beetje ‘opleuken’

Wanneer we niet gelukkig zijn, en we dit niet onder ogen willen zien, hebben we de neiging om de boel eens een flink op te leuken. Voor de één is dit een nieuwe keuken, een baby, een andere haarkleur, ga zo maar door: alles om de aandacht af te leiden van dat ongelukkige gevoel dat ergens aan je knaagt. De euforie van een nieuwe keuken is echter tijdelijk en uiteindelijk alleen maar uitstel van het maken van een beslissing.

Sleur

Je kunt altijd wel een reden bedenken om te blijven of het nog even aan te zien/het nog even te proberen. Het gevaar hiervan is dat je voordat je het weet in een soort sleur zit, waardoor je het voor jezelf nóg moeilijker maakt om te vertrekken. In het voorbeeld van mijn moeder, die ook met nieuwe keuken nog steeds niet gelukkig was: “Ik kan nu toch niet weggaan? We hebben net een nieuwe keuken!” Of in het voorbeeld van Sanne: “Ik kan nu niet weggaan, ik mag starten met een nieuwe opleiding!”

Nieuwe keuken

Wanneer het ergens aan je knaagt en je het idee hebt dat je niet helemaal gelukkig bent in je baan, maak dit dan bespreekbaar in plaats van de boel op te leuken met opleidingen en dergelijke. In principe is dat hetzelfde als slingers om je bureaustoel hangen in de hoop dat het je werkzaamheden leuker gaat maken. Het gaat er niet om hoeveel argumenten er zijn om te blijven waar je zit, je hebt er namelijk maar één nodig om te gaan. Op het moment dat je een voor- en nadelen lijstje aan het maken bent is het hoog tijd voor een goed gesprek met je leidinggevende. Soms zal dan juist je leidinggevende de slingers uit de kast halen om de boel op te leuken, maar pas op voor die relatiesleur. Je kunt immers niet eeuwig de keuken blijven verbouwen.

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *