Dé 6 tips voor een gezonde werkdag
Leestijd: 3 minuten

Dé 6 tips voor een gezonde werkdag

Je ziet het goed, alweer een blog over bewegen op het werk. Of beter gezegd, over de zin en onzin van bewegen op het werk. We slaan namelijk soms wel een beetje door vind ik, vind je ook niet? Goed, zittend werk blijkt enorm slecht te zijn voor je gezondheid. Maar de hele dag rondjes lopen lijkt me nou ook niet erg productief.

Uit diverse onderzoeken en studies blijkt dat het gezond is om tijdens een werkdag 30 minuten te bewegen. Waarom 30 minuten? Slim bedacht? Slecht verzonnen? Natte vingerwerk? Ik heb geen idee. Maar goed, laten we voor het gemak maar even uitgaan van die 30 minuten per dag.

Maar dan ben je er nog niet, want die 30 minuten kun je volgens al die onderzoeken ook nog eens op allerlei verschillende manieren invullen. Het internet staat vol met tips over hoe je dit het beste kunt doen, dus doe ik er nog een schepje bovenop. Hieronder daarom mijn persoonlijke top 6, op basis van al die goede tips op het internet…

Tip 1. Fietsbureaus | Deskshaper | Stoelfiets

“Wij van WC-eend…”

Heel beroepsmatig zittend Nederland schijnt over een paar jaar een fiets onder zijn bureau te hebben. Of tenminste, deze tip vond ik op de site van een producent van kantoorinrichting.

Tip 2. Een aantrekkelijk trappenhuis

“Nou Jos, jij ziet er goed uit, ben je afgevallen? Jazeker, wij hebben tegenwoordig op het werk een aantrekkelijk trappenhuis, en het is ook nog eens erg goed vindbaar!”

Echt waar, deze kom ik zelfs op meerdere sites tegen. Want wat blijkt: een aantrekkelijk en goed vindbaar (?!) trappenhuis stimuleert het om sneller met de trap te gaan. Zie je het al voor je?

Tip 3. Gebruik een kleine beker of glas

“Anderhalve liter drinken per dag wordt een ware sport.”

Prachtig bedacht natuurlijk, want als je een heel klein glas hebt moet je veel vaker lopen om je dagelijkse 1,5 liter water binnen te krijgen.

Misschien moeten we dan ook meteen een shotjesbar maken in de kantine! Minder gezond, maar ach, wel gezellig bij de vrijmibo als iedereen toch zijn eigen shotglas al bij zich heeft.

Tip 4. Wandelend vergaderen

“Lijkt me gezellig! Kunnen we meteen even kijken of Jeanet, onze nieuwe notulist, een beetje een goed geheugen heeft.”

In plaats van zittend in een vergaderruimte, het nu eens even helemaal over een andere boeg gooien: lopend overleggen. Want, zo zegt Erik Scherder ook: beweging zorgt ervoor dat je beter onthoudt én creatiever wordt.

Tip 5. Meer water drinken

“Jazeker, ik heb een lekker productief dagje gehad vandaag, schat!”

Na het kleine glaasje werd dus ook het volgende bedacht: als je meer water drinkt moet je veel vaker naar het toilet. Dan blijf je lopen dus.

Kleine kanttekening: let op dat je niet onderweg naar het toilet je glas meteen weer vult, want dan heeft het niet geholpen. Ga dus eerst naar het toilet, dan terug naar je bureau om vervolgens weer op te staan om drinken te gaan halen. Driedubbel gezond.

Tip 6. Koffiemachine op beweging

“Moment, let niet op mij hoor. Hoort erbij.”

Er blijkt dus echt een koffiemachine op de markt te zijn die je kopje pas vult na het doen van 10 squats. Lijkt me geweldig als je klanten of nieuwe medewerkers een rondleiding geeft door het pand en gelijk een kopje koffie voor ze haalt…

Overdreven?

Een beetje overdreven allemaal natuurlijk, volgens mij werken al deze inventieve ideeën slechts tijdelijk of helemaal niet. Maar waar ik die onderzoeken dan wel weer gelijk in moet geven: bewustwording is belangrijk. Iedereen weet dat bewegen goed voor je is en een hele dag zitten niet. Maar hebben we hiervoor nou echt al die rijtjes met tips nodig? Of kunnen we het misschien zelf creatief oplossen? Misschien moeten we eens met een stratenmaker, stukadoor of timmerman gaan praten…

Jip van der Pol
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als Adviseur Mobiliteit bij Driessen.
Meer over Jip

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.