Bouw aan je team en pak die winst!
Op de werkvloer
Leestijd: 4 minuten

Bouw aan je team en pak die winst!

Het is zondagmiddag en mijn vriend kijkt naar een voetbalwedstrijd. Ik zit wat te tokkelen op mijn gitaar en kijk half mee. Er wordt een voorzet gegeven en een doelpunt wordt gescoord. Enthousiast springt mijn vriend op van de bank, zijn favoriete team heeft gescoord!

In gedachte besef ik: “dit is een perfect voorbeeld van een goede samenwerking. In een elftal heeft elke speler een eigen talent en rol. Inzet en een goede samenwerking zorgen ervoor dat doelpunten worden gescoord”. De wedstrijd wordt uiteindelijk met 2-0 gewonnen. Ik ben ineens geïnspireerd voor mijn blog. Mijn gitaar leg ik even weg en ik besluit mijn gedachten verder uit te werken.

Samenwerken is de basis

Een organisatie werkt in feite niet veel anders dan een voetbalclub. In verschillende teams wordt gewerkt aan gezamenlijke doelstellingen die ook te maken hebben met “winst”. Een goede onderlinge samenwerking is de basis voor het behalen van de doelstellingen. Samenwerken is “werken” en heeft niet alleen te maken met inzet en dezelfde (werk)doelen maar ook met interactie, communicatie, onderlinge kwaliteiten en ambities en natuurlijk een onderlinge klik. Daarom krijg je 8 tips waar je zelf mee aan de slag kunt om de samenwerking in jouw team te verbeteren.

Tips om de samenwerking te verbeteren

  • Een positieve start bepaalt voor een groot deel de rest van de dag. Als een collega informeert naar je weekend, dan geeft jou dat een goed gevoel. Zelf heb je ook invloed op een positieve start van de dag. Ben oprecht geïnteresseerd in je collega en er zal al snel een leuk gesprek ontstaan.
  • Een ontspannen houding straalt een veilig en vertrouwd gevoel uit. Zorg dat je ontspannen bent en de kans is groot dat je collega zich snel op zijn gemak voelt. Dit heeft een positieve invloed op de sfeer in je team en de samenwerking zal hierdoor productief en relaxed zijn.
  • Verschillende taken vragen om verschillende talenten. Heb oog voor je eigen kwaliteiten en ambities maar zeker ook voor die van je collega’s. Het doel is om te “scoren” met je team en je kunt niet alle werkzaamheden alleen doen. Maak gezamenlijk een lijst van ieders kwaliteiten en ambities en hoe je deze kan inzetten. Wanneer je talent wordt ingezet, doe je werkzaamheden die bij je passen en dit zorgt niet alleen voor werkplezier maar ook voor stressvermindering.
  • Niemand is perfect, gelukkig niet zeg! Ben jezelf bewust van je eigen gebreken en leer die van anderen kennen. Op deze manier kan je elkaar helpen en daarmee de samenwerking versterken.
  • Jij hebt naast je werk ook nog een (privé)leven en misschien op je werk nog neventaken. Ben jezelf ervan bewust dat dit ook voor jouw collega’s geldt. Ga altijd uit van ieders goede intenties en zorg ervoor dat je vanuit empathie en interesse met de ander in gesprek gaat. Hiermee vergroot je de kans om verschillen voor te zijn en er samen uit te komen.
  • Normen en waarden zijn voor iedereen anders. Waar de ene collega het belangrijk vindt om stipt op tijd te zijn, kan de andere collega een paar minuten later zijn maar wel met een heerlijke kop thee of koffie voor iedereen. Zorg dat de onderlinge normen en waarden geen struikelblok worden door open te blijven over jouw normen en waarden en interesse te hebben voor de normen en waarden van je collega’s.
  • Deel successen met elkaar. Dit zal de binding in je team op een positieve manier beïnvloeden.
  • Heb het leuk met elkaar! Zorg dat iedereen “erbij hoort”. Je ziet je collega’s meestal vaker dan vrienden en familie. Praat tijdens de lunch over andere dingen dan het werk en leer elkaar kennen. Of ga eens gezellig met het team uit eten. Je leert elkaar dan op een andere manier kennen en dit zorgt voor een positieve sfeer in je team!

Net zoals in het voetbal gaat een samenwerking over geven en nemen. Je maakt misschien niet altijd zelf het beslissende doelpunt, jouw voorzet kan van cruciaal belang zijn om samen te zorgen voor een goede eindscore. Veel plezier met het werken in jouw team en op naar de winst!

Bronnen: De kunst van anders, Carrièretijger

Maria Adriaans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Maria

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *