Binnenkijken bij het Nederlands Openluchtmuseum
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Binnenkijken bij het Nederlands Openluchtmuseum

Anderen gelukkig maken is de meest effectieve manier om gelukkig te worden. En wij zijn ervan overtuigd dat jouw werkgeluk doorwerkt op de mensen die jij met jouw werk helpt, iets leert of waar je voor zorgt. Met een reeks aan reportages, willen wij laten zien hoe werkgeluk in de publieke sector doorwerkt naar de samenleving. Vandaag gaan we binnenkijken bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem waar de Nederlandse geschiedenis centraal staat. Even terug in de tijd, toen was geluk heel gewoon. Of is het nog steeds heel gewoon?

Herkenbaarheid, verbazing, trots en aandacht

Het is een mooie, warme woensdagmiddag wanneer we binnenkijken bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het is er druk. Bezoekers uit binnen- en buitenland wanen zich op de Zaanse Schans, stappen op de tram of luisteren naar de verhalen van medewerkers die oude ambachten uitvoeren. Eén van die medewerkers is de 47-jarige Mark Dwarswaard. Twintig jaar geleden haalde hij zijn molenaarsdiploma maar kwam vervolgens in de bouw terecht. Tot vier jaar geleden, toen hij aan het werk ging in het Nederlands Openluchtmuseum. Vaak werkt hij in de papiermolen waar hij als papiermaker prachtig geschept papier maakt.

Met veel passie vertelt Mark over het vak en hoe het proces in zijn werk gaat. Van oude vodden werd vroeger papier gemaakt. Volgens Mark veel sterker dan papier gemaakt van hout, dat vandaag de dag geproduceerd wordt. Met aandacht luisteren bezoekers naar hoe het proces vroeger in zijn werk ging en een papiermaker laat zien wat Mark vertelt. Wat er met dit handgemaakte papier gebeurt? Het wordt verkocht in de museumwinkel.

Onze Nederlandse tradities en ambachten mogen niet verloren gaan – Mark Dwarswaard, papiermaker

Tijdens een wandeling door het museum hoor je in allerlei hoeken ouders aan kinderen of grootouders aan kleinkinderen verhalen vertellen. Een bezoek aan het openluchtmuseum is interessant voor groot en klein. Nathan bijvoorbeeld, die tijdens zijn eerste keer Nederlands Openluchtmuseum, samen met zijn opa en oma, ogen te kort komt.

Herkenbaarheid, verbazing, trots en aandacht vallen van de gezichten af te lezen. Zusjes Myrthe en Marloes luisteren aandachtig naar Jan, een bijna gepensioneerde vrijwilliger die zich 2 dagen per week inzet op de Scheepswerf. Als hij vertelt over de plannen die er zijn om een schip om te bouwen en in te richten voor dagrecreatie voor mensen met een beperking, zie je zijn ogen stralen. Samen met zijn collega Henk, die de boot beschikbaar heeft gesteld, hoopt hij dat het project over vijf jaar af is. 

Een nieuwe bestemming

Een ritje op een oude tram kan niet ontbreken tijdens een bezoek. Het brengt bezoekers langs de ruim 200 gebouwen die het museum heeft. Trams die vroeger door Rotterdam, Arnhem en Den Haag reden doen nu dienst in het museum. Vrijwilligers, die ooit een baan hadden als directeur of trambestuurder, besturen dagelijks de trams. En dat is echt een vak. Werkgelukkiger worden deze mannen waarschijnlijk niet.

Lees ook: Wanneer ben je nu echt (werk)gelukkig?

Het museum verlaten zonder iets nieuws te hebben geleerd is vrijwel onmogelijk. De geschiedenis komt er tot leven door de medewerkers die elke dag verhalen vertellen over hoe het vroeger was. Van generatie op generatie. Want onze geschiedenis mag niet verloren gaan.

Kortom, in de publieke sector is belangrijk werk te doen. Werk waarmee je mensen helpt, mensen iets leert of voor mensen zorgt. Werk dat de wereld iedere dag een beetje mooier maakt. Een beetje gelukkiger. En dat werkt zoals je ziet door.

Benieuwd naar hoe je ook in andere functies in de publieke sector mensen gelukkig kunt maken? Bekijk hier hoe geluk door werkt.  

Noortje de Vries
Noortje de Vries
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als communicatieadviseur.
Meer over Noortje

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *